Üzlet

Eséssel zárta a hétfői kereskedést a magyar tőzsde

Portfolio
Az amerikai állampapír hozamok emelkedése, továbbá az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa együttesen vetett árnyékot a részvénypiacokra, Európa-szerte szintén borús hangulatban indult a hétfői kereskedés, miután a piaci szereplőket ismét a 2019-es olasz költségvetéssel összefüggő politikai csatározások aggasztják, lejjebb kerültek az európai részvényindexek, míg az olasz tőzsde különösen nagyot esett. A magyar tőzsde a kezdeti iránykeresés után végül lefordult, míg a hazai blue chipek közül a Mol teljesített a leggyengébben.

Eséssel zárta a hétfői kereskedést a magyar tőzsde

A nap nagy részében oldalazott a magyar tőzsde, azonban a hétfői piaczárás felé közeledve lefordult a BUX és a hazai részvényindex végül 9,8 milliárd forintos forgalom és 177 pontos mínusz mellett 0,5 százalékkal került lejjebb. Az OTP óvatos emelkedése egészen a zárásig kitartott, a bankpapír árfolyama 0,4 százalékkal került feljebb, az OTP végül 10 150 forinton zárta a hétfői kereskedést. A Magyar Telekom 1,1 százalékos esés után 395 forinton búcsúzott a hétfői kereskedéstől, a Richter mindemellett 1 százalékkal került lejjebb, míg a Mol árfolyama 1,4 százalékkal került lejjebb, az olajcég végül 2980 forinton zárt be.


Az olasz aggodalmak temették maguk alá a görög tőzsdét

Az amerikai államkötvény hozamok emelkedése mellett az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa együttesen vetett árnyékot a részvénypiacokra, Európa-szerte szintén borús hangulatban indult a hétfői kereskedés, miután a piaci szereplőket ismét a 2019-es olasz költségvetéssel összefüggő politikai csatározások aggasztották, különösen nagyot esett a görög tőzsde, a görög bankok pedig rendkívül gyengén teljesítettek ma, miután a piaci szereplők egy része az olasz krízis lehetséges tovább terjedésétől és emiatt a görög bankok esetében szükséges tőkeemelés lehetősége miatt aggódtak. A görög tőzsde 2,3 százalékkal került lejjebb, a DAX index mindemellett 0,9, míg a CAC40 1 százalékkal került lejjebb.


Alaposan megrángatták a Mészáros-részvényeket

Bár a BUX index továbbra is oldalazik csupán, a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó cégek részvényeit alaposan megrángatták ma, a 4iG részvényei átlag feletti forgalom és 19 százalékos szárnyalás mellett egészen 750 forintig emelkedtek ma, a hétfői piaczárás felé közeledve azonban a lendület alábbhagyott és a 4iG árfolyama 4,8 százalékkal került feljebb.


A Konzumnak is mozgalmas napja van hétfőn, a 1,2 milliárd forintos forgalmával a Konzum a legforgalmasabb részvény ma a magyar tőzsdén, megelőzve az OTP-t, a Molt és a negyedik helyre felkapaszkodó 4iG-t is. A Konzum árfolyama 14 százalékos emelkedést után egészen 3280 forintig szárnyalt ma, a hétfői kereskedés második felére azonban visszaadott egy keveset az árfolyam a korábbi erősödéséből és a Konzum árfolyama 9,4 százalékot emelkedett ma.


Emelkedik a Konzum, a BUX azonban továbbra sem talál magára

Továbbra sem talál magára a magyar tőzsde, a BUX index 6,1 milliárd forintos forgalom és 10 pontos plusz mellett nem volt képes pénteki záróértéke közeléből elrugaszkodni, a blue chipek közül a Mol 0,2, a Magyar Telekom 0,8, míg a Richter árfolyama 1 százalékkal került lejjebb. Az OTP ugyanakkor továbbra is emelkedik, a bankpapír árfolyama 0,8 százalékkal került feljebb.


Bár a magyar tőzsdén közel 1,1 milliárd forintos forgalmával a Konzum a legforgalmasabb részvény, megelőzve az OTP-t és a Molt is, az árfolyam közel 15 százalékos pluszban is járt ma, azonban a hétfői kereskedés végéhez közeledve a Konzum lendülete is alábbhagyott és az árfolyam 3,1 százalékos emelkedést mutat.


Trumpék beszélhették le az olajárat

Esik az olaj ára hétfőn délután, miután az Egyesült Államok kormánya pénteken megerősítette, fontolgatja, hogy bizonyos országok mentességet kapjanak az iráni szankciók hatálya alól. Tovább a cikkhez

Nagyot emelkedett a Konzum árfolyama

Nem javul a hangulat az európai tőzsdéken, a hétfői kereskedés második felére ráfordulva a régiós részvényindexek is esnek, a prágai tőzsde 0,7, a bécsi börze 1,1, míg a lengyel WIG 1,2 százalékkal került lejjebb. A hazai részvényindex 4 milliárd forintos forgalom mellett 12 ponttal került feljebb, míg a blue chipek közül továbbra is csak az OTP képes emelkedni, a bankpapír árfolyama 0,5 százalékkal került lejjebb. A Mol mindemellett 0,2, a Richter árfolyama 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom árfolyama 0,9 százalékkal került lejjebb, a telekomcég árfolyama ezzel ismét távolodni kezdett a 400 forintos szinttől. Bár a blue chipek az OTP kivételével lefelé csorognak, a 4iG részvényei továbbra is szárnyalnak, míg a Konzum papírjai is nagyot emelkedtek a hétfői kereskedés első felében, a társaság papírjai 10,5 százalékkal kerültek ma feljebb, a Konzum egészen 3170 forintig emelkedett. A Konzum emelkedését a társaság növekedési tervei mellett a közelgő részvény felaprózással kapcsolatos várakozások is segíthetik, mivel a részvényfelaprózás általában a likviditás javulását és a forgalom bővülését vonhatja maga után.


Kitart a lendület, tovább emelkedik a 4iG

Míg az európai tőzsdék esnek hétfőn, és a hazai részvényindex is egyelőre csupán mérsékelt emelkedésre képes a hét első napján, a 4iG azonban folytatja szárnyalását, az árfolyam 17,5 százalékkal került ma feljebb, az árfolyam egészen 740 forinton emelkedett. A 4iG emelkedését több tényező együttesen fűthette, az emelkedést mögött részben a Konzum-csoport további terjeszkedésével kapcsolatos várakozások is szerepet játszhattak, miután a Konzum vezérigazgató-helyettese a Portfolionak adott nyilatkozatában korábban arról beszélt, hogy a társaságnak komoly tervei vannak a távközlésben, és ebben a piaci szereplők várakozásai szerint szerepe már a 4iG is szerepet kaphat majd. Az emelkedést érdemben támogathatta a 4iG részvényeinek múlt héten végrehajtott felaprózása is, a piaci szereplők számára vonzóbbá válhattak a cég papírjai, mivel a részvényfelaprózás általában a forgalom bővülését, és a likviditás javulását vonhatja maga után. Mindemellett a múlt héten azt is bejelentették, hogy a 4iG részvényese a Konzum PE Magántőkealap október 1-én és 2-án tőzsdei ügylet keretében 177 532 darab, egyenként ezerforintos névértékű 4iG törzsrészvényt vásárolt. Az ügylet következtében a Konzum PE Magántőkealapnak a társaságban fennálló szavazati jogának mértéke 35,18 százalékról 44,62 százalékra nőtt. A 4iG árfolyama 17,4 százalékkal került ma feljebb, az árfolyam egészen 740 forintig emelkedett, míg 547 millió forintos forgalmával a 4iG a negyedik legforgalmasabb részvény a magyar tőzsdén az OTP, a Mol és a Konzum után. A 4iG árfolyama csak októberben 92 százalékkal került feljebb, míg az árfolyam idén 260 százalékos emelkedést produkált.


Nem csitulnak az olasz költségvetéssel kapcsolatos aggodalmak, esik az olasz tőzsde

Az amerikai állampapír hozamok emelkedése, továbbá az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa együttesen vetett árnyékot a részvénypiacokra, Európa-szerte szintén borús hangulatban indult a hétfői kereskedés, miután a piaci szereplőket ismét a 2019-es olasz költségvetéssel összefüggő politikai csatározások aggasztották, miután az Európai Bizottság két biztosa levelet küldött az olasz pénzügyminiszternek, amelyben élesen kritizálták a 2019-es olasz költségvetési hiánycélt. Az olasz költségvetési hiánycéllal kapcsolatos bizonytalanság és az ezzel összefüggő, elhúzódó uniós-olasz vita lehetősége pedig az olasz eszközökre is rányomta bélyegét, a tízéves olasz állampapír hozam 2014 óta először emelkedett 3,5 százalék fölé, míg az olasz tőzsde nagyot esett, a milánói részvényindex 2,3 százalékkal került lejjebb.


Az olasz aggodalmak hatására az olasz bankrészvényeket sem kímélik a befektetők, az Unicredit 4,6 százalékkal került ma lejjebb, az Ubi Banca 4,8 százalékot veszített értékéből, míg a Banca Monte dei Paschi árfolyama 5,6 százalékot zuhant.


Vegyesen teljesítenek a Mészáros-részvények, de a 4iG lendülete kitart

Míg a magyar tőzsde a délelőtt második felére ráfordulva továbbra is az irányt keresi, a BUX index 0,1 százalékkal került lejjebb, a hazai blue chipek pedig vegyesen teljesítenek. Felemás képet mutat a Mészáros Lőrinc érdeklődési körébe tartozó részvények árfolyama is, míg a Konzum 4,7 százalékkal került feljebb, a CIG Pannónia 0,7, míg az Appeninn és az Opus egyaránt 2,8 százalékkal került lejjebb.


Tovább szárnyal mindemellett a 4iG, a részvény az elmúlt héten hatalmasat emelkedett, a lendület pedig a hétfői kereskedés első felében is kitartott, az árfolyam 15 százalékos emelkedés mellett egészen 725 forintig szárnyalt, a 4iG árfolyama októberben közel 87 százalékkal került feljebb.


Felfelé kapaszkodik a BUX, emelkedik az OTP

Az európai tőzsdék esnek hétfő délelőtt, a hazai részvényindex felfelé kapaszkodik, a BUX 57 pontos plusz mellett 0,2 százalékkal került feljebb, ami leginkább az OTP emelkedésének volt betudható, a bankpapír árfolyama 0,8 százalékkal került feljebb. A Mol mindemellett stagnál, míg a Richter 0,4, a Magyar Telekom árfolyama pedig 0,5 százalékkal került lejjebb.


Esnek az európai tőzsdék

Eséssel zárták a pénteki kereskedést a tengerentúli tőzsdék, miután a vegyes, azonban összességében nem kedvezőtlen munkaerőpiaci adatot háttérbe szorították az amerikai államkötvény hozamok emelkedésével összefüggő aggodalmak. Borús hangulatban telt a hét első napja az ázsiai tőzsdéken is, a piaci szereplők az USA és Kína kereskedelmi háborúja miatt aggódtak, miután a kínai jegybank idén immár negyedik alkalommal csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját. A likviditásnövelő intézkedéssel a kormány élénkíteni tervezi a lassuló gazdaságot és részben ellensúlyozni a Kínával szemben bevezetett amerikai kereskedelmi megszorítások kedvezőtlen hatásait. Az irányadó európai részvényindexek is eséssel kezdték a hétfői kereskedést, a CAC40 0,6, a DAX 0,5 százalékkal került lejjebb, míg az olasz költségvetéssel kapcsolatos félelmek miatt a milánói börze 1,4 százalékkal került lejjebb ma délelőtt.


Tovább szárnyal a 4iG

Az elmúlt héten hatalmasat emelkedett a 4iG árfolyama, az emelkedést a Konzum tervei, illetve a cég részvényeinek felaprózása mellett a Konzum alapjának a hét első felében végrehajtott részvényvásárlásai is támogathatták. A 4iG árfolyama az elmúlt napok szárnyalása után pénteken is napi limittel emelkedett, a részvény lendülete a hétfői piacnyitás után sem hagyott alább, a társaság részvényei már a 700 forintos szint fölé emelkedtek ma délelőtt, a 4iG árfolyama 11,9 százalékkal került feljebb.


Iránykeresés jegyében indult a hétfői kereskedés a magyar tőzsdén

Pénteki záróértéke közelében vág neki a hétfői kereskedésnek a magyar tőzsde, a BUX 5 ponttal került lejjebb a hétfői piacnyitás után, míg a blue chipek közül egyedül az OTP képes emelkedni, a bankpapír árfolyama 0,2 százalékkal került feljebb. A Mol és a Magyar Telekom mindemellett 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Richter árfolyama 0,3 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó 5200 forinton indította a hétfői kereskedést.


Tovább csúszhatnak lefelé az európai tőzsdék

Mi történik a tőzsdéken?

  • Eséssel zárták a pénteki kereskedést a tengerentúli tőzsdék, miután a vegyes, ám összességében mégsem kedvezőtlen munkaerőpiaci adatközlés nem tudta jobb kedvre deríteni a piaci szereplőket, a befektetőket ezúttal is az amerikai kötvényhozamok emelkedése intette óvatosságra. A Dow végül 180 pontos esés mellett 0,7 százalékos gyengüléssel zárta a hét utolsó napját, az S&P500 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq ismét nagyot esett, a technológiai papírokat tömörítő részvényindex 1,2 százalékos eséssel zárta a pénteki kereskedést.
  • Ázsiában borús hangulatban indult a hét, az egyhetes ünnep után újranyitó sanghaji tőzsde 3 százalékkal került lejjebb hétfőn, míg a hongkongi börze 0,9 százalékkal került lejjebb, bár a kínai jegybank a hétvégén csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját, a piaci szereplők a jegybanki gazdaságélénkítő intézkedés ellenére is az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa, és annak a növekedésre gyakorolt negatív hatásai miatt aggódtak. Ázsia más részein is estek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 0,3, a szingapúri tőzsde 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a Nikkei ünnep miatt zárva tartott.
  • Estek az irányadó európai részvényindexek a hét utolsó napján, a pénteki kereskedés második felében a BUX is lefordult és a hazai részvényindex a pénteki zárás felé közeledve sem talált magára, a magyar tőzsde végül 201 pontos mínusz mellett 0,5 százalékkal került lejjebb, a blue chipek viszont felemásan teljesítettek. A Mol minimális, 0,1 százalékos emelkedés után 3022 forinton zárt, míg a Magyar Telekom árfolyama 0,4 százalékkal került feljebb, az OTP mindemellett 0,7 százalékos esést követően 10 110 forinton zárta a pénteki kereskedést, míg a Richternek rossz napja volt, a gyógyszergyártó árfolyama 1,8 százalékkal került lejjebb, a Richter végül 5215 forinton vett búcsút a hét utolsó napjától.
  • A határidős DAX index 39 ponttal került lejjebb hétfő reggel, 0,3 százalékos esést vetítve előre a mai piacnyitásra.
  • A forint gyengüléssel indítja a hét első napját az euróval szemben, egy euró 325,36 forintba kerül, egy dollárért pedig 282,90 forintot kell fizetni ma reggel.

Mire figyelnek a befektetők?

  • Hétfőn a Pénzügyminisztérium teszi közzé az államháztartás szeptemberi, előzetes egyenlegét.
  • Németországból az augusztusi ipari termelési statisztikát teszik közzé.
  • Az Egyesült Államokban Kolumbusz napját ünneplik majd, a tengerentúli kötvénypiacok zárva tartanak majd, az amerikai részvénypiacon azonban a megszokott menetrend szerint folytatódik ma a kereskedés.


Tovább csúszhatnak lefelé az európai tőzsdék

Mi történt idén a tőkepiacokon?

Lejjebb kerültek az irányadó amerikai részvényindexek pénteken, különösen rossz napja volt a Nasdaq-nak, az amerikai tőzsdék idei teljesítménye azonban pozitív, a Dow idén 7, míg az S&P500 7,9 százalékkal került idén feljebb.Tovább csúszhatnak lefelé az európai tőzsdék
elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
elektromosroller