Moszkva áramtalanítását gyakorolják a britek
Üzlet

Moszkva áramtalanítását gyakorolják a britek

Portfolio
A brit titkosszolgálat olyan kibertámadásokat gyakorol, amelyek a villamosenergia-rendszert célozva hatalmas áramszüneteket okozhatnak Moszkvában, miután korábban orosz hackerek több alkalommal intéztek támadást egyebek mellett a brit és az egyesült államokbeli energiarendszer ellen.
A Sunday Times nyomán a Quartz azt írja, a brit nemzetvédelmi szervek olyan kiberháborús programokat gyakorolnak, amelyekkel képesek lehetnek megszüntetni az orosz főváros villamosenergia-ellátását. A jelentés szerint a katonai stratégák keresik a lehetőségeket arra az esetre, ha Oroszország és Vlagyimir Putyin orosz elnök esetleg tesztelni kívánná a NATO válaszképességét például Észtországhoz tartozó szigetek elfoglalásával, líbiai olajmezők megszerzésével vagy irreguláris erők más módon való bevetésével.

A brit lépések annak a szélesebb stratégián képezhetik a részét, amellyel a virtuális térben tapasztalható egyre agresszívebb orosz fellépésre - például az egyesült államokbeli választások befolyásolása, kibertámadások nyugati célpontok ellen, egy korábbi kém megmérgezése brit földön - kívánnak reagálni anélkül, hogy teljes körű nukleáris támadás fegyveréhez nyúlnának. A lap által idézett forrás szavai szerint pontosan ez utóbbi szempont teszi annyira fontos eszközzé a kiberhadviselést: ezáltal ugyanis úgy lehet támadásba lendülni és jelezni a célországnak, hogy rossz úton járnak, hogy nem kell a szokásos, jelentős fizikai pusztítást okozó háborús fegyverekhez nyúlni.

A holland katonai hírszerzés közlése szerint az előző héten brit segítséggel sikerült megakadályozniuk egy jelentős orosz kibertámadást, amely a nemzetközi vegyifegyver-tilalmi felügyelő szervezet (OPCW) ellen irányult. Szintén az előző héten az Egyesült Államok hatóságai arról számoltak be, hogy orosz hackerek több célpont, egyebek mellett a Westinghouse Electric nukleáris energiaipari társaság ellen intéztek támadásokat. A korábbiakban Oroszország több hasonló támadást hajtott végre, például 2007-ben az észt parlament, média és bankok ellen, illetve az ukrán bank- és villamosenergia-szektor ellen.

A britek azonban nem csak a kibertámadásokat gyakorolják. Katonai erőik a közelmúltban tartották az elmúlt tíz év legjelentősebb hadgyakorlatát az ománi sivatagban, felkészülendő egy, például a Krím megszállása során bevetett nem hagyományos erőkkel való esetleges konfrontációra.

Az Egyesült Államok várhatóan hamarosan bejelenti, hogy szükség esetén beveti kiberfegyvereit a NATO oldalán, számolt be a Reuters a múlt héten.
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
shutterstock_332932247
IMG_5203
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_611533595