Sokkal rosszabb a helyzet, mint gondoljuk - A jégkorszak óta nem volt ilyen gyors klímaváltozás
Üzlet

Sokkal rosszabb a helyzet, mint gondoljuk - A jégkorszak óta nem volt ilyen gyors klímaváltozás

Portfolio
A leggyorsabb klímaváltozás zajlik most a jégkorszak óta - figyelmeztetnek az ENSZ tudósai. Ahhoz, hogy ezt megfékezzük, nagyon gyorsan kellene cselekedni, 2050-ig gyakorlatilag le kellene állítani a szénerőműveket és a többszörösére kellene emelni a megújuló energia beruházásokat.
Globálisan éves szinten 2400 milliárd dolláros beruházást kellene végrehajtani a tiszta energia területén a 2035-ig, 2050-ig pedig szinte teljesen le kellene állítani a szénerőműveket annak érdekében, hogy megfékezzük a klímaváltozást, ami a leggyorsabb a jégkorszak óta - állítják az ENSZ tudósai.

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó bizottsága arra figyelmezteti a kormányzatokat és a vállalatokat, hogy tegyenek lépéseket a globális felmelegedés ellen, ami megolvasztja a jégsapkákat és pusztító viharokat okoz. A légkör majdnem 1 Celsius fokkal melegebb most mint az ipari forradalom kezdetekor és ha folytatjuk a fosszilis energiahordozók elégetését, akkor még magasabbra tornásszuk a hőmérsékletet. Ha így haladunk tovább, akkor 2100-ra 3 fokkal növekedhet meg a hőmérséklet, ami a kétszerese annak, amit a Párizsi Klímaegyezményben vállaltak az aláíró országok.

A tudósok szerint 2030-ra 45 százalékkal kellene csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást a 2010-es szintekről, 2050-re pedig nullára kellene visszaszorítani. Ami precedens nélküli lépéseket kínál a társadalom minden egyes rétegétől, különösen az energia szektorban. Ezek nehéz és költségek változások lennének, de nem lehetetlen őket teljesíteni.

Annak érdekében, hogy teljesülni tudjon a kitűzött cél (1,5 fokban maximálni a felmelegedést), az ötszörösére kellene emelni az átlagos éves tiszta energia-beruházásokat a 2015-ös szinthez képest 2050-re - áll a jelentésben. A tudósok szerint 2035-ig évente 2400 milliárd dollárt kellene költeni megújuló energiára.

A címlapkép forrása: Shutterstock
shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Lefordult az OTP