Csalók ürítik ki a magyar bankszámlákat, idén dupláznak
Üzlet

Csalók ürítik ki a magyar bankszámlákat, idén dupláznak

Portfolio
A Bankszövetség becslései alapján idén duplázódhat az adathalász támadásokkal ellopott összeg a tavalyihoz képest. Magyarországon több mint 100 adathalász csalást jelentenek évente, de szakértői becslések szerint a több ezret is meghaladhatja az adathalász támadások áldozatainak száma - hangzott el az ORFK, a Bankszövetség és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet közös sajtótájékoztatóján.
A legmodernebb banki technológiákról, és ezek üzleti hasznáról is szó lesz a Portfolio november 15-ei Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!Az adathalászat lényege, hogy a csalók telefonon, e-mailben vagy közösségi oldalon megtévesztik az ügyfeleket, hogy kicsalják adataikat, vagy rávegyék őket arra, hogy maguk utalják el a pénzt egy csaló számára. Sokan fordulnak a csaló átutalás után a bankjukhoz, hogy visszavonják a tranzakciót, de az elutalt pénz visszaszerzésére nincs jogalapjuk a bankoknak.

A rendőrség tudomására jutott esetek összértéke több száz millió forintra tehető, de a kicsalt összegek töredékét sikerül csak visszaszerezni, mivel azt vagy felélik, vagy továbbutalják olyan számlákra, ahonnan már nem tudják visszaszerezni.

Az utóbbi időszakban a telefonos megkereséssel történő csalások gyakoriak, 2016-ban rendkívüli módon megnőtt azoknak a bejelentéseknek a száma, amikor az elkövető instrukciókat ad feltöltőkártyás telefonszám feltöltésére. A telefonszámokat mint kódokat adják meg az áldozatoknak, és azzal nyugtaják meg őket, hogy a nyeremény kifizetésekor majd vissza fogják utalni az összeget.

Nyereményként sokszor televíziót, telefonokat ajánlanak fel, és a bankkártya adatokat csalják ki legtöbbször, illetve az összes személyi adatot, lakcímet, sőt, az adószámot is elkérik arra hivatkozva, hogy a nyeremény adóját is befizetik. Máskor többhavi, 5-6 hónappal korábbi rezsiszámla elmaradásra hivatkoztak, és azt mondják az áldozatnak, ha ezt nem fizetik be, akkor kikapcsolják a közművet, de ha elutalják a pénzt, akkor azonnal megszüntetik az eljárást.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szerint is növekvő trendet mutatnak az adathalász támadások, az idei első 8 hónapban 30%-kal nőtt az adathalász tevékenység.

Mire érdemes figyelni egy e-mailben:
  • a feladót meg lehet hamisítani, ennek ellenőrzése nem elég,
  • közös jellemző, hogy olyan csatolmányt csatolnak, amik nem szokványosak (tömörített állományt, vagy egyéb más állományt),
  • legtöbbször valamilyen fizetéssel összefüggő tárgyat tartalmaznak,
  • A magyar nyelv helyesírási szabályait nem követik teljesen,
  • sokszor jelszómódosítást kérnek, pedig ilyet a szolgáltatók szinte soha nem tesznek. Ha mégis szeretnénk módosítani, akkor érdemes egy külön munkamenetben, (másik böngészőablakban) nem a levélben szereplő linkre kattintva megtenni ezt.
  • az e-mail tartalmazhat olyan linket, ami a hivatkozott szolgáltató oldalára megszólalásig hasonló, de valójában teljesen másik oldalra mutat, és az itt megadott jelszót közvetlenül a csalóknak adjuk meg.
  • Érdemes adathalász szűrőket használni, ezek a legtöbb adathalász oldalt letiltják, eleve nem jelenik meg az oldal.


A címlapkép forrása: MTI Fotó: Illyés Tibor
gyar
gyár190920
klimakiller
BET
öngondi
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
BET
Olvasta már? Áttörte a falat az OTP