Szerbeknek nem eladó az albán Telekom!
Üzlet

Szerbeknek nem eladó az albán Telekom!

Portfolio
A többségi állami tulajdonban lévő szerb távközlési cég, a Telekom Serbia megvásárolná a második legnagyobb albán távközlési vállalatot, a Telekom Albaniát. Az ügy a legmagasabb szintre jutott, politikai konfliktus lett a tervezett tranzakcióból, az albán kormány ugyanis ellenzi a szerbek beengedését egy stratégiai szempontból fontos szektorba.

Az albán kormány álláspontja egyszerű és világos: a szerb vállalkozásokat szívesen látjuk Albániában, de stratégiai szektorokban, mint amilyen a távközlés is, nem ez a preferenciánk,

mondta az albán elnök, Edi Rama egy sajtótájékoztatón.

A téma most azért aktuális, mert a Deutsche Telekom eladná egyik leányvállalatát, a Telekom Albaniát a Telekom Serbiának. A szerb állam 58,1 százalékos tulajdonában lévő Telekom Serbia szeptember végén ajánlatot tett a DT albán leánycégére, amely Abánia második legnagyobb távközlési cége. Az ügyben az albán kormány véleményét is kikérték, az ő álláspontjuk pedig az, hogy szerb cégnek nem adhatják el az albán vállalatot.

A felvásárlási ügy közben a legmagasabb szintre jutott, mindkét ország kormánya elmondta véleményét a tranzakcióról, vasárnap Aleksandar Vucic szerb elnök azt mondta, azzal, hogy az albán kormány ellenzi a szerb távközlési vállalat felvásárlási tervét, Albánia azt a rossz üzenetet küldi, hogy Albánia nem látja szívesen a külföldi befektetőket az országban. Egy belgrádi sajtótájékoztatón Vucic elmondta, hogy a Telekom Serbia adta a legmagasabb ajánlatot (piaci információk szerint 60 millió eurót ajánlottak) az albán távközlési cégre, de mégsem veheti meg a Telekom Albaniát, mert az albán távközlési miniszter azt nem engedélyezi.

Az ügy tehát politikai konfliktushoz vezetett Albánia és Szerbia között, de végső soron üzleti szinten dőlhet el a tranzakció, mert mivel az albán állam nem rendelkezik részesedéssel a Telekom Albaniában, így a két vállalat, a szerb és az albán közötti megállapodáson múlik, létrejöhet-e a felvásárlás, szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az albán vállalat és anyacége óvatos lesz a vevő kiválasztásakor, figyelembe veszik majd az albán kormány álláspontját is.

A Telekom Serbia kimondott célja az, hogy a régió vezető távközlési cége legyen, ebből a szempontból logikus lépés lenne az albán cég felvásárlása. A szerb cég korábban jelen volt Bosznia-Hercegovinában, jelenleg pedig 51 százalékos részesedéssel rendelkezik egy montenegrói távközlési cégben, az M:telben.


Címlapkép: Shutterstock
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Frissen sült kenyér Wolf András kezében