Lesz elég olaj, nyugtatgat az olajkartell
Üzlet

Lesz elég olaj, nyugtatgat az olajkartell

Portfolio
Megfelelőnek tartja az olajpiaci kínálat jelenlegi alakulását a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC), sőt, 2019-ben elképzelhetőnek tartja, hogy ismét visszatér a túlkínálat a piacra. Mohammad Barkindo, a szervezet főtitkára szerint az olaj árát jelentős részben az OPEC-en és más olajországokon kívül hozott döntések irányítják. Ezzel elsősorban a Donald Trump által hangoztatott, szerinte "igazságtalan" kritikákra reagált, amelyek szerint az Egyesült Államok vissza-visszatérően az olajkartellt teszi felelőssé az árak emelkedése miatt.
Az olajkartell főtitkára szerint a fentiekre tekintettel az olajországoknak nem kell sietniük a kitermelés további növelésével a júniusi megállapodásban rögzítetteken felül. Barkindo a londoni Oil & Money konferencián a Reuters beszámolója szerint azt mondta, a 2019-es előrejelzések arra utalnak, hogy jövőre újra a tartalékok építése kerülhet az előtérbe. Ennek ellenére a globális olajtermelés tartalékkapacitásai, illetve a szektorban megvalósuló beruházások kapcsán aggodalmának adott hangot.

Júniusban az OPEC és az együttműködő országok a termelés napi mintegy 1 millió hordóval történő emelésére tett vállalást, amellyel 160 százalékról 100 százalékra szorítják vissza a 2017 elejétől érvényes kitermeléscsökkentési vállalás teljesülését. Az extra kínálati hiányt nagyrészt a venezuelai és egyéb nem tervezett termeléskiesések okozták.

Az OPEC decemberben tartja a következő döntéshozó összejövetelét.

Az olajárak idén jelentősen emelkedtek a kínálat jövőbeli alakulásával, elsősorban is az iráni szankciókkal kapcsolatos aggályok hatására, így a Brent árfolyama az előző héten 86,74 dollárig, új négyéves csúcsra emelkedett. Az utóbbi napok általános részvénypiaci esése azonban az olajárat sem hagyta érintetlenül, az árfolyam csütörtök délután is több mint 1 százalékkal gyengül.

Lesz elég olaj, nyugtatgat az olajkartell
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Alteo klub