400 dolláros olajár és gazdasági katasztrófa - Visszafenyegetett Szaúd-Arábia
Üzlet

400 dolláros olajár és gazdasági katasztrófa - Visszafenyegetett Szaúd-Arábia

Portfolio
Gazdasági katasztrófa lehet a következménye annak, ha az Egyesült Államok szankciókat vetne ki Szaúd-Arábiára - írta nagy figyelmet keltő véleménycikkében a szaúdi Al Arabiya televízió vezérigazgatója, Turki Aldakhil, aki szerint nem zárható ki, hogy ebben az esetben 100 vagy 200 dollárig drágulna, sőt, az ennek akár a kétszeresét elérő olajárat is elképzelhetőnek tartott.
A meglepő helyről származó figyelmeztetés azt követően látott napvilágot, hogy Donald Trump megtorlást helyezett kilátásba arra az esetre, ha kiderülne, hogy a szaúdi vezetés áll egy szaúdi újságíró eltűnése mögött. Az Egyesült Államok elnöke "súlyos büntetéssel" fenyegette meg Szaúd-Arábiát, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, a szaúdi katonai beszerzések esetleges letörésével saját magát is büntetné.

A szaúdi királyságot élesen bíráló Dzsamál Hasogdzsinak azt követően veszett nyoma, hogy október 2-án bement hazájának isztambuli konzulátusára, hogy közelgő esküvőjéhez beszerezze a hivatalos dokumentumokat. A The Washington Post - amelynek a szaúdi újságíró is munkatársa volt - csütörtökön internetes oldalán közölte, hogy a tudomására jutott hang- és videofelvételek szerint Hasogdzsit meggyilkolták a konzulátus épületében. Rijád ezt tagadja, és azt állítja, hogy az újságíró távozott a konzulátusról. Ugyanakkor a török hatóságok szintén azt állították, Hasogdzsit meggyilkolták, testét pedig eltüntették.

Amennyiben az államok szankciókat vet ki Szaúd-Arábiára, olyan gazdasági katasztrófával kell majd szembenéznünk, amely az egész világot megrengetné - írta Aldakhil vasárnap. Míg vasárnap az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország mind hiteles nyomozás indítását sürgette az ügy felderítése érdekében, Szaúd-Arábia máris közölte, bármilyen esetleges gazdasági szankciót meg fog torolni.

Hétfőn délkörül a Brent spot árfolyama 81 dollár körül alakul, közel 1 százalékos erősödést követően.

400 dolláros olajár és gazdasági katasztrófa - Visszafenyegetett Szaúd-Arábia
A Brent árfolyama ugyan az elmúlt napokban az általános részvénypiaci eséssel veszített a négyéves csúcsnak számító 85 dollár feletti szintekről, azonban a továbbra is 80 dollár feletti ár így is több mint 25 százalékos idei drágulást jelez, számos elemző szerint pedig hamarosan ismét eljöhet a három számjegyű olajárak kora. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legutóbbi jelentésében már kifejezte az energiaárak emelkedése által a világgazdasági növekedésre jelentett fenyegetés miatti aggályait.

Washington és Rijád között az elmúlt évtizedekben rendkívül jó viszony jött létre, a Trump-adminisztráció pedig igyekezett még szorosabb együttműködést kialakítani a királysággal. Szaúd-Arábia néhány héttel korábban az olajkitermelés érdemi bővítésére tett ígéretet, részben épp Washington iráni szankciók árnövelő hatásának ellensúlyozását célzó kérésére. Donald Trump azonban idén több alkalommal élesen kritizálta a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC), közvetve az olajkartellt informálisan vezető Szaúd-Arábiát az emelkedő üzemanyagárak miatt, amelyek rendkívül kényelmetlenül érintik az elnököt a novemberi félidős amerikai választásokhoz közeledve.

(CNBC)
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
weworkiroda2