Gondot okozhat a gázellátásban, ha extrém hideg lesz a tél
Üzlet

Gondot okozhat a gázellátásban, ha extrém hideg lesz a tél

Portfolio
Ismertette az iparági szereplőkkel a földgázellátási kockázatok értékelésének előzetes eredményeit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Eszerint Magyarország jelenlegi ellátásbiztonsági helyzete megnyugtató, a vizsgált kockázati események döntő többsége az elfogadható kockázatú kategóriába sorolható, azonban a biztonságos ellátást veszélyeztető kockázat lehet például az extrém hideg hőmérsékleti viszonyok kialakulása.
Az Európai Parlament és a Tanács rendelete szerint a tagállamoknak már közös kockázatértékelést is szükséges készíteniük a földgázellátás biztonságának megőrzése érdekében, amelyek a nemzeti kockázatértékelések szerves részét képezik. Magyarország az Ukrajna kockázati csoport munkájában vesz részt, ahol a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal képviseli.

A MEKH a rendeletnek való megfelelés érdekében az új kockázatértékelési módszertan alapján elkészíttette a földgázellátás-biztonsági kockázatértékelés átfogó vizsgálatát, az iparági interjúkat és az iparági szereplőkkel egyeztette a kockázati események listáját. A kockázatértékelés összesen 217 kockázati eseményt azonosít, valamint azok bekövetkezési valószínűségét és a biztonságos földgázellátásra vonatkozó lehetséges hatásait is elemzi.

A biztonságos ellátást veszélyeztető kockázatok közé sorolhatók például az extrém hideg hőmérsékleti viszonyok; a Magyarországra irányuló földgázszállítások különböző időtartamra történő megszakadása a határkeresztező pontokon; a hazai földgáztárolók kitárolási kapacitásának részleges vagy akár teljes kiesése; a szállítóvezetéki vagy elosztó hálózati rendszerelemek kiesése.

A nemzeti kockázatértékelés előzetes eredményei alapján a MEKH megállapította, hogy Magyarország jelenlegi ellátásbiztonsági helyzete megnyugtató, a vizsgált kockázati események döntő többsége az elfogadható kockázatú kategóriába sorolható. A kockázatértékelés eredménye szerint a hazai gázellátó rendszer teljes mértékben megfelel az EU-s ellátásbiztonsági előírásoknak.

A konzultációt követően a MEKH elkészíti a végleges kockázatértékelést, amelyet megküld az Európai Bizottság részére. Az Ukrajna kockázati csoportban a közös kockázatértékelés véglegesítése jelenleg is folyamatban van. A nemzeti kockázatelemzés a készülő regionális kockázatértékelés eredményeivel és megállapításaival kiegészülve a közeljövőben egységesen kerül benyújtásra az Európai Bizottság felé.

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor
McDonalds
appleiphone
The Hungarian central bank, also known as Magyar Nemzeti Bank,
Frankfurti tőzsde
Brexit Michel Barnier europai unio
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
McDonalds