Gondot okozhat a gázellátásban, ha extrém hideg lesz a tél
Üzlet

Gondot okozhat a gázellátásban, ha extrém hideg lesz a tél

Portfolio
Ismertette az iparági szereplőkkel a földgázellátási kockázatok értékelésének előzetes eredményeit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Eszerint Magyarország jelenlegi ellátásbiztonsági helyzete megnyugtató, a vizsgált kockázati események döntő többsége az elfogadható kockázatú kategóriába sorolható, azonban a biztonságos ellátást veszélyeztető kockázat lehet például az extrém hideg hőmérsékleti viszonyok kialakulása.
Az Európai Parlament és a Tanács rendelete szerint a tagállamoknak már közös kockázatértékelést is szükséges készíteniük a földgázellátás biztonságának megőrzése érdekében, amelyek a nemzeti kockázatértékelések szerves részét képezik. Magyarország az Ukrajna kockázati csoport munkájában vesz részt, ahol a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal képviseli.

A MEKH a rendeletnek való megfelelés érdekében az új kockázatértékelési módszertan alapján elkészíttette a földgázellátás-biztonsági kockázatértékelés átfogó vizsgálatát, az iparági interjúkat és az iparági szereplőkkel egyeztette a kockázati események listáját. A kockázatértékelés összesen 217 kockázati eseményt azonosít, valamint azok bekövetkezési valószínűségét és a biztonságos földgázellátásra vonatkozó lehetséges hatásait is elemzi.

A biztonságos ellátást veszélyeztető kockázatok közé sorolhatók például az extrém hideg hőmérsékleti viszonyok; a Magyarországra irányuló földgázszállítások különböző időtartamra történő megszakadása a határkeresztező pontokon; a hazai földgáztárolók kitárolási kapacitásának részleges vagy akár teljes kiesése; a szállítóvezetéki vagy elosztó hálózati rendszerelemek kiesése.

A nemzeti kockázatértékelés előzetes eredményei alapján a MEKH megállapította, hogy Magyarország jelenlegi ellátásbiztonsági helyzete megnyugtató, a vizsgált kockázati események döntő többsége az elfogadható kockázatú kategóriába sorolható. A kockázatértékelés eredménye szerint a hazai gázellátó rendszer teljes mértékben megfelel az EU-s ellátásbiztonsági előírásoknak.

A konzultációt követően a MEKH elkészíti a végleges kockázatértékelést, amelyet megküld az Európai Bizottság részére. Az Ukrajna kockázati csoportban a közös kockázatértékelés véglegesítése jelenleg is folyamatban van. A nemzeti kockázatelemzés a készülő regionális kockázatértékelés eredményeivel és megállapításaival kiegészülve a közeljövőben egységesen kerül benyújtásra az Európai Bizottság felé.

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Frankfurti tőzsde