Esély sincs rá, hogy megmeneküljünk az apokaliptikus jövőtől
Üzlet

Esély sincs rá, hogy megmeneküljünk az apokaliptikus jövőtől

Portfolio
Drámai üzenetet küldött Bill Gates legfrissebb blogposztjában azoknak, akik aggódnak amiatt, hogy a klímaváltozás hurrikánokat, áradásokat, szárazságot és extrém hőmérsékletet okozhat. Szerinte túl kevés az, amit most próbálunk és egyik megoldás sem fog működni. A napelemek és a szélturbinák önmagukban nem fogják megmenteni a bolygót.
Rémisztő prognózist tettek közzé nemrég az ENSZ tudósai. A leggyorsabb klímaváltozás zajlik most a jégkorszak óta és ahhoz, hogy ezt megfékezzük, 2050-ig teljesen le kellene állítani a szénerőműveket és a többszörösére kellene emelni a megújuló energia beruházásokat.

Bill Gates blogposztjában reagált a felvetésekre. Szerinte amikor a klímaváltozás megfékezéséről van szó, akkor mindenki arra gondol, hogy napelemeket és szélturbinákat kell telepíteni és ezzel máris megakadályozzuk az üvegházhatású gázok özönlését. De tévednek.

A megújuló energia egyre olcsóbb és sok ország elkötelezett amellett, hogy csökkentse függőségét a fosszilis üzemanyagtól az energiatermelésben. Ez jól működik, főleg olyan területeken, ahol magas a napsütéses órák száma vagy gyakran fúj a szél.

Mindenki, aki a klímaváltozás ellen harcol, abban bízik, hogy az energiatermelés szén-dioxidmentesítése elegendő lesz a klímaváltozás megfékezésére. Bárcsak így lenne, de sajnos nincs

-
írja Bill Gates a blogposztjában.

Az elektromos áram termelése mindössze az üvegházhatású gázok kibocsátásának negyedéért felel. Vagyis ha a világ teljes energiatermelését meg lehetne oldani anélkül, hogy egyetlen molekulányi üvegházhatású gázt kibocsátanánk, akkor is csak a negyedével lehetne csökkenteni a kibocsátást. A felmelegedés megfékezése érdekében minden szektorban nullára kellene redukálni 50 éven belül, ami azt jelenti, hogy 10 éven belül már el kellene indulnunk ezen az úton. De honnan jön a többi? Bill Gates öt területet azonosít, ami különösen fontos a klímaváltozás szempontjából:

1. Elektromosság

Az energiatermelés felel az üvegházhatású gázok kibocsátásának 25 százalékáért. Bár már látszik a fejlődés a megújuló energiák terén, még nagyobb áttörésre van szükség. Például a napenergia és a szélenergia esetén szükség van egy olyan támogatórendszerre, amikor akkor is termeli az áramot, ha nem fúj a szél, felhős az ég, vagy éjszaka van (természetesen emissziómentesen). Az elektromos hálózatot is hatékonyabbá kell tenni olyan esetekre, amikor nem helyben használjuk fel az energiát.

Esély sincs rá, hogy megmeneküljünk az apokaliptikus jövőtől
Forrás: Shutterstock

2. Mezőgazdaság

A marhatartással hatalmas mennyiségű metángáz keletkezik, az üvegházhatású gázok 24 százalékáért felel. Az erdős területek visszaszorulása pedig (ami például a termőterületek növelése érdekében véghezvitt erdőirtások eredménye) csökkenti a fák számát, amelyek pedig jelentős mennyiségű szén-dioxidot tudnának elnyelni. Sőt. Ha elégetik őket, akkor még termelődik is szén-dioxid.

Esély sincs rá, hogy megmeneküljünk az apokaliptikus jövőtől
Forrás: Shutterstock

3. Feldolgozóipar

A műanyag, a fém, az építőanyag mind, ami körülvesz minket, szerepet játszik a klímaváltozásban. A cementgyártás és az acélgyártás nagyon sok energiát igényel, amit fosszilis energiahordozókból állítanak elő, olyan kémiai reakciókkal ráadásul, amelyeknek szén-dioxid a mellékterméke. Így ha még sikerülne is a gyártás energiaigényét tiszta energiával biztosítani, a melléktermékekkel számolni kellene. Az üvegházhatású gázok 21 százalékáért felel a feldolgozóipar.

Esély sincs rá, hogy megmeneküljünk az apokaliptikus jövőtől
Forrás: Shutterstock

4. Közlekedés

Jó, hogy terjednek az elektromos autók, de az autók kevesebb mint a közlekedéshez kapcsolható emisszió feléért felelnek. És a jövőben még tovább csökken a részarányuk. A repülőgépek, a teherhajók és a teherautók felelnek inkább érte és jelen pillanatban egyiknek sincs nulla emissziós alternatívája. A közlekedés felel az üvegházhatású gázok 14 százalékáért.

Esély sincs rá, hogy megmeneküljünk az apokaliptikus jövőtől
Forrás: Shutterstock

5. Épületek

Az épületek felelnek az üvegházhatású gázok 6 százalékáért, főként a légkondik miatt. És nem csak azért, mert a légkondik energiát fogyasztanak, hanem azért is, mert maga a hűtőberendezés is üvegházhatású gázzal működik. A hatékonyan működő ablakok segíthetnek ezen és a következő évtizedekben ez még fontosabb lesz, ahogy a lakosság egyre nagyobb hányada költözik városokba.

Esély sincs rá, hogy megmeneküljünk az apokaliptikus jövőtől
Forrás: Shutterstock
Bill Gates szerint ha ezekkel tisztában vagyunk, akkor alapvetően megváltozik a gondolkodásunk a klímaváltozásról. Nem csak az káros, hogy az autónkat használjuk vagy a házunkat, hanem csaknem az életünk minden területén jelentkeznek a hatások, azzal, amit eszünk, a ruhák, amiket hordunk, a termékek, amiket használunk. Ha meg akarjuk akadályozni a globális felmelegedést, akkor áttöréseket kell elérnünk az élelmiszertermelésben, a közlekedésben, az állattartásban is.

Ezek a lépések egyre sürgetőbbek. A középosztály soha nem látott mértékben bővül, és ahogy felfelé halad valaki a társadalmi ranglétrán, úgy nő az ökológiai lábnyoma is. Mert gyaloglás helyett motorral vagy autóval jár, a család pedig tojást, húst, tejterméket eszik. Vesz hűtőt, légkondit, lámpákat, hogy éjjel is tanulni tudjanak a gyerekeik. A fogyasztás jobb életminőséget eredményez, ami végső soron jó az egész világnak, viszont nem jó a klímának, különösen abban az esetben, ha nem sikerül új, emissziómentes megoldásokat találni. Ezért is fontos, hogy nagy összegeket szánjunk a kutatás-fejlesztésre mind az öt területen, már most.
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
ott_one_2019_1500x844