Trump is tehet az amerikai tőzsde zuhanásáról
Üzlet

Trump is tehet az amerikai tőzsde zuhanásáról

Portfolio
Lassul a profitnövekedés az amerikai vállalatoknál, amiért a kereskedelmi háború is felelős. A jelentési szezon beindul a napokban, ma jelent a Ford, a cégnél várhatóan 1 milliárd dollárral rontották a profitot az importvámok. A héten a technológia szektorban is beindulnak a gyorsjelentések: közzéteszi negyedéves számait az Amazon és az Alphabet. Elemzők szerint a profitnövekedés tetőzhetett és ez az egyik oka is annak, hogy októberben jelentősebb eséseket láttunk az amerikai részvénypiacokon.
Az erős évkezdet után lassulni kezdett az amerikai vállalati profitok növekedési üteme, az eszkalálódó amerikai-kínai kereskedelmi háború elkezdett fájni az amerikai vállalatoknak, a Caterpillartól kezdve a Fordig sok mindenkinek. A vámok miatt erősebb dollárra, magasabb olajárakra és emelkedő kamatokra számíthatnak a cégek elemzők szerint.

A Caterpillar tegnapi gyorsjelentésében arról számolt be, hogy a vámok 40 millió dolláros költséget okoztak neki a július-szeptemberi időszakban, aminek nem örültek a befektetők, a részvények árfolyama 8 százalékot esett a zárás utáni kereskedésben. A Ford, amely ma teszi közzé negyedéves számait, arra számít, hogy az acélra kiszabott importvámok 1 milliárd dollárt "vettek el" a cég profitjából.

Bár a profitnövekedés még mindig erős,

a harmadik negyedévben az eddig jelentő vállalatok számai alapján 22 százalékkal emelkedett az összesített profit az amerikai cégeknél,

ugyanakkor jóval kisebb mértékben teljesítik felül a várakozásokat a vállalatok, mint az előző negyedévben - írja a Reuters. 2018 első negyedévében 26,6 százalékkal nőtt az S&P 500 vállalatok profitja, viszont a jövő év második negyedévére már csak 9 százalékos dinamikával számolnak az elemzők.

Trump is tehet az amerikai tőzsde zuhanásáról
A CFRA Research vezető befektetési bankára szerint könnyen lehet, hogy tetőzött a profitdinamika, ennek fényében pedig a magas vállalati értékeltségeket kevésbé hajlandóak megfizetni a befektetők. Az év elején a tavaly decemberben bejelentett társasági adócsökkentések adtak lendületet a profitnövekedésnek és arra bátorította a cégeket, hogy a külföldön tartott készpénzt hazavigyék. De az adócsökkentések pozitív hatásait ma már ellentételezik az importvámok.

A profitnövekedés lassul, a részvények nem olcsók, miközben az emelkedő kötvényhozamok miatt a kötvények vonzóbbá válnak a befektetők szemében, ami nem kedvez a részvénypiacok megítélésének. Ez látszik azon is, hogy októberben többször voltak nagy esések az amerikai tőzsdéken.

Trump is tehet az amerikai tőzsde zuhanásáról
Az S&P 500 index 12 havi előretekintő P/E rátája jelenleg 16,2-szeres, ami elmarad az idei csúcsoktól (18,5). A jó hír, hogy a vállalatok aktívan veszik a saját részvényeiket (idén több mint 1000 milliárd dollárt költöttek saját részvény vásárlásokra) és az alacsonyabb értékeltségi szintek még több saját részvény vásárlást generálhatnak.

Ami az egyes szektorokat illeti, a bevétel tekintetében az energia, a pénzügyi szektor és az ingatlanszektor mutathatja a legnagyobb növekedést a harmadik negyedévben, míg a közszolgáltatók, a nem ciklikus fogyasztási javak és a pénzügy lemaradó. Az energiaszektor profitja közel duplázódhatott az előző év azonos időszakához képest az olajár emelkedése miatt, de a pénzügyi vállalatok is 30 százalék feletti profitdinamikáról számolhattak be. A leggyengébb profitnövekedést az ingatlanszektor és a nem ciklikus fogyasztási javak mutatja.

Trump is tehet az amerikai tőzsde zuhanásáról
A héten beindul a jelentési szezon a technológiai vállalatoknál is, ami azért kiemelten fontos, mivel nagyrészt a FAANG-részvényeknek volt idén köszönhető, hogy az amerikai indexek újabb és újabb csúcsokat döntöttek. Ráadásul mivel hatalmasra híztak (az S&P 500 4 legnagyobb cége a technológia szektorból került ki), így nagy a súlyuk az indexekben.

Szerdán teszi közzé negyedéves gyorsjelentését a Microsoft, csütörtökön jelent az Amazon.com, az Alphabet és a Twitter.

Trump is tehet az amerikai tőzsde zuhanásáról
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
nyse tőzsde usa részvény