Újabb csapás a Volkswagennek
Üzlet

Újabb csapás a Volkswagennek

MTI
Helyt adott a Volkswagen dízelbotrányával kapcsolatban a társaság főrészvényese, a Porsche SE befektető társaság ellen benyújtott kártérítési keresetnek a stuttgarti tartományi bíróság polgári tanácsa. A Porsche SE ellen benyújtott kereset késedelmes tájékoztatást vet a társaság szemére a dízelbotrányról, és annak a Volkswagen konszernre gyakorolt pénzügyi következményeiről. A Porsche SE és a Volkswagen AG egyaránt visszautasítja a vádakat. A döntés nem jogerős.
Az indoklás szerint a Porsche SE, mint a Volkswagen főrészvényese nem tett eleget tájékoztatási kötelességének, Martin Winterkorn, a Volkswagen AG vezérigazgatója pedig gondatlan módon sértette meg hivatali kötelességeit.

A Porsche és Piëch családok ellenőrzése alatt álló befektetési társaság 52 százalékos részesedéssel rendelkezik a Volkswagen AG autóipari konszernben. A Porsche SE több vállalatban is rendelkezik befektetéssel, nyeresége azonban szinte kizárólag a Volkswagen eredményétől függ.

A Porsche SE, a Volkswagen AG többségi tulajdonrészével rendelkező befektetési társaság nem tévesztendő össze a Dr.-Ing. h.c. F. Porsche AG, röviden Porsche AG autógyárral, a Volkswagen AG százszázalékos tulajdonában lévő sportkocsigyártóval.

A 2015 szeptembere óta tartó dízelbotrányban ez az első eset, hogy kártérítést ítéltek meg VW-részvények vásárlóinak

- emelték ki beszámolóikban német hírportálok, hozzátéve, hogy számos további bírósági eljárás zajlik még.

A bíróság két pert zárt le döntésével. Az egyikben egy brit város, Wolwerhampton nyugdíjalapja követelt kártérítést VW-részvények révén keletkezett veszteségei miatt, arra hivatkozva, hogy a PSE a német autógyártó társaság legfőbb tulajdonosaként nem tett eleget tőkepiaci tájékoztatási kötelezettségeinek. A stuttgarti tartományi bíróság elfogadta álláspontját, és 3,186 millió euró (1,051 milliárd forint) kártérítés, illetve az összeg után járó kamatok megfizetésére kötelezte a PSE-t.

A bíróság honlapján közzétett ítélet indoklása szerint Martin Winterkorn, a PSE igazgatótanácsának volt elnöke - aki egyben a VW vezetője is volt - már 2013. május 14-én tudta, hogy a VW súlyos büntetésre számíthat az Egyesült Államokban dízelüzemű autók károsanyag-kibocsátási adatainak manipulációja miatt, de nem tájékoztatta a várható pénzügyi nehézségekről az úgynevezett elsőbbségi részvényeket vásárló befektetőket, akiket így kár ért, amikor 2015 szeptemberében nyilvánosságra került az ügy és hatására gyengült a VW-részvény árfolyama.

A másik perben a meg nem nevezett befektetőket képviselő ügyvédi iroda tájékoztatása szerint további 44 millió euró kártérítést ítéltek meg ugyanezzel az indoklással, a PSE-nek így egyszerre több mint 47 millió eurót kellene kifizetnie. A PSE előre bejelentette, hogy fellebbez, és akár a szövetségi legfelső bíróságig is elmegy, ha elmarasztalják.

A VW az autóipar legnagyobb szereplője, tavaly 10,74 millió gépjárművet értékesített, ami 4,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A csoporthoz tartozik a névadó Volkswagen és a Porsche mellett az Audi, a Skoda, a Seat, a Bentley, a Bugatti és a Lamborghini autómárka, valamint a Ducati sportmotorkerékpár, és saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.

A VW dízelbotránya úgy került nyilvánosságra, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) 2015 szeptemberében megvádolta a gyártót, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű jármű kipufogógáz-tisztító berendezésébe, amely érzékeli a mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán. A VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érinti, ezek közül 8,5 milliót az EU-ban adtak el.

A botrány miatt indított vizsgálatokon más gyártóknál is kimutattak hasonló szabálytalanságot.
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
wall street_getty