Üzlet

Elhalasztja a döntést az OMV a romániai gáztermelésről

MTI
Az osztrák OMV olajipari vállalat csak 2019-ben dönt arról, hogy elkezdi-e a fekete-tengeri földgáz kitermelését - jelentette ki Rainer Seele, az osztrák vállalat vezérigazgatója, aki egyben kifogásolta a román állam feltételeit. A román hatóságoknak túl sok időt vett igénybe, hogy elfogadják és tisztázzák a kitermelést szabályozó törvényt, ezért az idei év helyett csak a jövő évben hozzák meg a döntést - mondta a vállalatvezető egy szerdai konferencián.
A fekete-tengeri földgázkészletekről, illetve ezek magyarországi és régiós ellátásban betölthető szerepéről a Portfolio november 6-i Energy Investment Forum 2018 című konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

A vezérigazgató azt követően nyilatkozott, hogy szerdán a román képviselőház elfogadta a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvényt, amelyet már július elején is megszavazott a parlament, de Klaus Iohannis államelnök visszaküldte a törvényhozásnak. Október elején a jogszabály a bukaresti kormánykoalícióban okozott feszültséget, ezért is késett az elfogadása.

Az Agerpres hírügynökség Reuters alapján készült csütörtöki jelentése szerint a vezérigazgató kifogásolta, hogy a parlament által megszavazott változat - amelyet még az elnöknek is alá kell írnia ahhoz, hogy hatályba lépjen - korlátozza az OMV gázértékesítési lehetőségét azzal, hogy a kitermelő vállalatokat kötelezi, hogy a romániai energiatőzsdén értékesítsék a nyersanyag mintegy felét. Seele szerint vállalata számára nagyon fontos, hogy szabadon, megkötések nélkül értékesíthesse a kitermelt gázt.

Az amerikai Exxon Mobil és az OMV 2008 óta próbafúrásokat végzett a Fekete-tenger Neptun talapzatában, ahol becsléseik szerint 42 és 84 milliárd köbméter közötti gázmennyiség lehet. Eddig 1,5 milliárd eurót költöttek a projektre. A Profit.ro román gazdasági hírportál csütörtökön úgy vélte, hogy amennyiben a felek nem tudnak megállapodásra jutni a kitermelési feltételekben, az ügy könnyen bíróságra kerülhet. Az amerikai vállalat egyelőre nem fejtette ki álláspontját a jogszabály szerdai elfogadása után.

A bukaresti altalajkincsek kitermeléséért felelős szakhatóság év eleji becslése szerint a két vállalat évente 6 milliárd köbméter gázt termelne ki, ami fele a jelenlegi éves 10-11 milliárd köbméteres éves román termelésnek. A fekete-tengeri földgáz megvásárlásában Magyarország is érdekelt, miután magyar vállalatok kötötték le a fekete-tengeri földgáznak Ausztria felé szállítása céljából építés alatt levő BRUA (Bulgária-Románia-Magyarország-Ausztria) gázfolyosó teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.


Elhalasztja a döntést az OMV a romániai gáztermelésről
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar