Magyarország irányából biztosítaná gázellátását Szlovákia
Üzlet

Magyarország irányából biztosítaná gázellátását Szlovákia

Portfolio
A magyar-szlovák gázvezeték szlovákiai szállítási irányában felajánlott bővített kapacitás 100%-át lekötötték az ajánlattevők a 2022-2029-es időszakra a második ajánlattételi eljárásában - közölte a Magyar Gáz Tranzit Zrt., az eustream a.s. és a Gas Connect Austria GmbH.
A régiós és magyarországi gázellátás jövőjével kapcsolatos kérdésekkel a Portfolio Energy Investment Forum 2018 november 6-i konferenciája bővebben is foglalkozik. Az amerikai LNG jelentette lehetőségről Daniel Babinski energetikai szakdiplomata, az Egyesült Államok Nagykövetségének gazdasági tanácsosa tart előadást a rendezvényen. Még nem késő jelentkezni!

Az úgynevezett HUSKAT Alternatív Allokációs Mechanizmus második ajánlattételi szakaszában a Balassagyarmat/Vel'ke Zlievce határkeresztező pontra Szlovákia irányába a 2022/2023 gázévtől kezdődően mind a 15 felajánlott gázévre érkezett be kötelező érvényű kapacitáslekötési ajánlat. A 2022. októberétől - 2029. októberéig tartó időszakra a 4,29 milliárd m3/éves mennyiséget meghaladták a lekötési igények, így a felajánlott bővített kapacitás (a megnövelt/bővített 600 000 m3/órás technikai kapacitás 80%-a) 100%-a lekötésre került, illetve az azt követő időszakra kisebb mértékben érkeztek be vételi/kapacitáslekötési ajánlatok, melyeket szintén allokálták.

Ez a mennyiség hozzávetőleg megegyezik Szlovákia teljes éves gázimportjával, vagyis elképzelhető, hogy északi szomszédunk hamarosan teljes földgáz-behozatali igényét Magyarország felől elégíti majd ki.

A Magyar Gáz Tranzit Zrt. (MGT) szerint a sikeres kapacitásallokációs eljárás esetén a hazai tranzitforgalom növelésével jelentősen javul a hazai földgázellátás, mind ellátásbiztonsági szempontból, mind pedig a földgázforrás diverzifikáció vonatkozásában, ami hozzájárul a hazai versenyképesség javulásához is. A szlovákiai irányú gázszállítási kapacitás bővítésével jelentősebb tranzitbevételhez is juthat Magyarország.

A társaságtól származó korábbi információk szerint a kapacitásbővítési beruházás munkálatai 2019 elején indulnának. A vezeték kapacitása jelenleg észak-déli irányban háromszorosa a dél-északinak, a cél az utóbbi irány kapacitásának megháromszorozása. Ezt az MGT elsősorban a gázkereskedői igényekkel indokolta korábban, amelyeket pedig az Ukrajna felőli gázszállításoknak az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépülése után, a 2020-as évek elején várható visszaesése magyaráz. Magyarország és szomszédai a gázvezeték összeköttetések, illetve interkonnektorok fejlesztésével igyekszik diverzifikálni a térségi ellátást, így a fekete-tengeri román gáz mellett a tervek szerint hamarosan a horvátországi LNG-terminál, valamint a szintén Gazprom jegyezte Török Áramlat projekt révén Szerbia felől is érkezhet földgáz Magyarországra.


Magyarország irányából biztosítaná gázellátását Szlovákia
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
címlap_INA