New York beperelte a világ legnagyobb olajcégét a klímaváltozás miatt
Üzlet

New York beperelte a világ legnagyobb olajcégét a klímaváltozás miatt

Portfolio
New York állam főállamügyésze keresetet nyújtott be az Exxon Mobil ellen szerdán, azzal vádolva a világ legnagyobb, tőzsdén kereskedett olajvállalatát, hogy évekig félrevezette a befektetőket a klímaváltozással kapcsolatos szabályozás tevékenységére jelentett kockázatait illetően.
A New York Legfelsőbb Bíróságán benyújtott kereset egyebek mellett nem publikus kártérítési igényt, valamint a befektetők felé tett "számos hamis állítás" korrekciójára vonatkozó igényt támaszt a vállalattal szemben. Noha a vállalat állítása szerint az üzleti döntések meghozatala során kalkulált a klímaváltozással összefüggő szabályozás várható szigorodásának kockázatával, erre azonban az ügyészségi nyomozás szerint gyakran nem került sor - közölte Barbara Underwood főállamügyész.

Az Exxon ugyan biztosította befektetőit, hogy megfelelően értékelte a klímaügyi szabályozások, illetve az ezzel összefüggő jövőbeli események tevékenységére várható hatásait; erre vonatkozó konkrét adatok ugyanakkor alig szerepeltek a költségbecslésekben és egyéb belső anyagokban, állítja a kereset. A klímaváltozással és -védelemmel kapcsolatos szabályozás várható hatásaival így egyebek mellett a társaság olaj- és gázkészleteinek, illetve eszközeinek értékelése során sem számoltak a kereset szerint.

Az Exxon arra törekszik, hogy mielőbb megcáfolja a vádakat - fogalmazott Scott Silvestri szóvivő közleményben, "érdemtelennek" nevezve a pert. A társaság szóvivője a keresetet egy speciális érdekek és politikai opportunizmus által motivált, zárt ajtók mögötti lobbitevékenység termékének titulálta, a főállamügyészt azzal vádolva, hogy az képtelen elismerni, a hároméves nyomozás semmilyen méltánytalanságot nem tárt fel.New York beperelte a világ legnagyobb olajcégét a klímaváltozás miatt

Még nem késő jelentkezni!


A társaság korábban sikertelenül igyekezett leállítani a nyomozást New Yorkban és egy hasonló ügyben Massachusetts államban is. Az Exxon azonban nem az egyetlen nagy olajtársaság, amely ellen per indult a klímaváltozás következményeinek állítólag nem megfelelő értékelése és a befektetők félrevezetése miatt, hasonló eljárásokkal néz szembe a BP, a Chevron és a Royal Dutch Shell is az Egyesült Államok több városa és megyéje részéről.

New York beperelte a világ legnagyobb olajcégét a klímaváltozás miatt
(Reuters)
shutterstock_1077839366
BET
hr munkaerő
LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 20: Britain's Prime Minister Boris Johnson arrives to welcome the Emir of Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani for bilateral talks at 10 Downing Street.
Commerzbank
forintarfolyam
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
BET