New York beperelte a világ legnagyobb olajcégét a klímaváltozás miatt
Üzlet

New York beperelte a világ legnagyobb olajcégét a klímaváltozás miatt

Portfolio
New York állam főállamügyésze keresetet nyújtott be az Exxon Mobil ellen szerdán, azzal vádolva a világ legnagyobb, tőzsdén kereskedett olajvállalatát, hogy évekig félrevezette a befektetőket a klímaváltozással kapcsolatos szabályozás tevékenységére jelentett kockázatait illetően.
A New York Legfelsőbb Bíróságán benyújtott kereset egyebek mellett nem publikus kártérítési igényt, valamint a befektetők felé tett "számos hamis állítás" korrekciójára vonatkozó igényt támaszt a vállalattal szemben. Noha a vállalat állítása szerint az üzleti döntések meghozatala során kalkulált a klímaváltozással összefüggő szabályozás várható szigorodásának kockázatával, erre azonban az ügyészségi nyomozás szerint gyakran nem került sor - közölte Barbara Underwood főállamügyész.

Az Exxon ugyan biztosította befektetőit, hogy megfelelően értékelte a klímaügyi szabályozások, illetve az ezzel összefüggő jövőbeli események tevékenységére várható hatásait; erre vonatkozó konkrét adatok ugyanakkor alig szerepeltek a költségbecslésekben és egyéb belső anyagokban, állítja a kereset. A klímaváltozással és -védelemmel kapcsolatos szabályozás várható hatásaival így egyebek mellett a társaság olaj- és gázkészleteinek, illetve eszközeinek értékelése során sem számoltak a kereset szerint.

Az Exxon arra törekszik, hogy mielőbb megcáfolja a vádakat - fogalmazott Scott Silvestri szóvivő közleményben, "érdemtelennek" nevezve a pert. A társaság szóvivője a keresetet egy speciális érdekek és politikai opportunizmus által motivált, zárt ajtók mögötti lobbitevékenység termékének titulálta, a főállamügyészt azzal vádolva, hogy az képtelen elismerni, a hároméves nyomozás semmilyen méltánytalanságot nem tárt fel.New York beperelte a világ legnagyobb olajcégét a klímaváltozás miatt

Még nem késő jelentkezni!


A társaság korábban sikertelenül igyekezett leállítani a nyomozást New Yorkban és egy hasonló ügyben Massachusetts államban is. Az Exxon azonban nem az egyetlen nagy olajtársaság, amely ellen per indult a klímaváltozás következményeinek állítólag nem megfelelő értékelése és a befektetők félrevezetése miatt, hasonló eljárásokkal néz szembe a BP, a Chevron és a Royal Dutch Shell is az Egyesült Államok több városa és megyéje részéről.

New York beperelte a világ legnagyobb olajcégét a klímaváltozás miatt
(Reuters)
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
zuckerberg