Erős számokkal lepte meg a befektetőket a Graphisoft Park
Üzlet

Erős számokkal lepte meg a befektetőket a Graphisoft Park

Portfolio
A keddi piaczárás után tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését a Graphisoft Park, a társaság bevétel és nettó profit soron is kétszámjegyű növekedésről számolt be a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva. A menedzsment mindemellett felfelé módosította az idei évre vonatkozó bevétel-várakozásait, amit a társaság részben a 2018. közepétől kezdve átadásra kerülő déli fejlesztés idei második félévben jelentkező bevételeivel, illetve részben a tavaly átadott fejlesztésekből már idén jelentkező bevételekkel indokolt.

Jelentősen bővült a bérbeadható terület

Az elmúlt negyedévek folyamán dinamikusan bővült a Graphisoft Parkban a bérbeadható terület nagysága, miután 2016-ban a magas kihasználtság és az új bérlői igények miatt a társaság egy újabb, 13 000 négyzetméter alapterületű iroda építését kezdte meg. Az épületek átadására 2018. folyamán több lépcsőben került sor, a négy blokkból álló épületegyüttes 7 900 négyzetméter alapterületű A és B blokkja 2018. második negyedévében, míg az összesen 5 100 négyzetméter alapterületű C és D blokkok befejezése a harmadik negyedévben történt meg. A teljes 13 000 négyzetméteres irodaterületből mintegy 10 000 négyzetmétert már kibéreltek és a fennmaradó terület jelentős részét is már új bérleti szerződésekkel lekötötték.

A kihasználtság 2016. elejétől gyakorlatilag 100 százalékos volt, majd a 2017. második negyedévétől folyó jelentősebb átalakítási és felújítási munkák következtében a felújítás alatt álló épületrészek átmeneti kiesése miatt a kihasználtság 1 százalékkal csökkent. 2018. második negyedévében a South Park épületegyüttese első két blokkjának átadásához kapcsolódó költözések nyomán az ideiglenesen igénybevett irodák átmeneti üresedése csökkentette 2 százalékponttal a kihasználtságot. A Graphisoft Park központi területről a növekedési igényük miatt a déli területre átköltöző bérlők után megüresedő irodák következtében a jelenlegi kihasználtság 95 százalékos, ugyanakkor az előző negyedévhez képest a bérbeadott irodaterület több mint 10 százalékkal 71 000 négyzetméterre emelkedett.

Erős számokkal lepte meg a befektetőket a Graphisoft Park

Nagyot nőtt a bevétel

2018. harmadik negyedévében 30,6 százalékkal, 3,435 millió euróra emelkedett a Graphisoft Park bevétele a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, ami új negyedéves csúcsot jelent a bevétel esetében. A bevétel bővülése a 2017. és 2018. években átadott új fejlesztésekből származó bérleti díjak növekedésének volt köszönhető.

Erős számokkal lepte meg a befektetőket a Graphisoft Park
A működési költségek növekedése mögött a személyi jellegű és egyéb költségek emelkedése állt, miután a társaság folyamatban lévő szervezetfejlesztési projektjei többletköltségekkel jártak, míg az ingatlanokkal kapcsolatos költségek az átadott új fejlesztések arányában nőttek.

Az értékcsökkenési leírás 2018. harmadik negyedévében 41,6 százalékkal, 1,694 millió euróra emelkedett 2017. harmadik negyedévéhez képest, a 2017-2018. évben átadott új fejlesztések (SAP új épületszárny, Startup és South Park épületek) és a központi területen végzett felújítások hatására.

2018. harmadik negyedévében az EBITDA 38,5 százalékkal 3,471 millió euróra nőtt a bázisidőszakkal összehasonlítva, míg a társaság üzemi eredménye 35,5 százalékkal 1,777 millió euróra bővült a harmadik negyedévben a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva.

Erős számokkal lepte meg a befektetőket a Graphisoft Park

Kétszámjegyű profitbővülést hozott a negyedév

Nagyot nőtt a profit is a harmadik negyedévben, a társaság nettó eredménye 18,8 százalékkal 1,396 millió euróra emelkedett a harmadik negyedévben, 2017. hasonló időszakával összehasonlítva, ami harmadik negyedéves nettó eredmény esetében is új negyedéves csúcsot jelentett.

Erős számokkal lepte meg a befektetőket a Graphisoft Park

Emelkedett az ingatlanok nettó eszközértéke

2018. második negyedévében az ingatlanok valós értékének növekedése ellenére az eszközérték csökkent az előző időszakhoz képest, melynek oka a South Park irodaépületeinek a korábban tervezettnél magasabb beruházási költsége, és a 2018. májusban kifizetett összesen 3 millió euró osztalék volt. Mindemellett az ingatlanok valós érték növekedésének megfelelően 2018. harmadik negyedévének végén a valós nettó eszközérték 187 millió euró volt, ami közel 5 millió euróval magasabb az előző negyedév végi értéknél.

Erős számokkal lepte meg a befektetőket a Graphisoft Park

Felfelé módosították az idei várakozásokat

  • A társaság menedzsmentje által közzétett, frissített várakozások szerint a bérleti díjbevételek 1,7 millió euróval, azaz 16 százalékkal növekednek 2018-ban 2017-hez képest, szemben a menedzsment által a második negyedévben előrevetített 13 százalékos bővüléssel. A Graphisoft Park bevételeinek idei növekedése mögött részben a 2018. közepétől kezdve átadásra kerülő déli fejlesztés második félévben jelentkező bevételei, illetve részben a tavaly átadott fejlesztésekből már idén jelentkező díjbevételek állhatnak majd.
  • 2019-ben a bevétel további 1,6 millió euróval, azaz 13 százalékkal növekszik várhatóan a 2018. évi bevételekhez képest, mivel a 2018-ban átadott South Park irodaház 2019-ben már egész évben befolyó bevételt generál.
  • Az EBITDA a korábbi évhez képest várhatóan 22 százalékkal, 2,1 millió euróval nőhet majd 2018-ban, szemben a menedzsment által a második negyedév folyamán az idei évre előrevetített 1,8 milliós eurós növekedéssel. 2019-re további 10 százalékos, azaz 1,2 milliós bővüléssel számol a menedzsment, amely 2 százalékkal magasabb a második negyedévben 2019-re megfogalmazott, 12,6 millió eurós EBITDA-nál.
  • 2018-ban megközelítőleg 4,3 millió eurós nettó eredményt vár a menedzsment, ami 8 százalékkal magasabb, a vállalat által a második negyedév végén előrevetített 4 millió eurós profittal összehasonlítva. A menedzsment 2019-re vonatkozóan továbbra is 4,5 millió eurós nettó eredménnyel számol.


Erős számokkal lepte meg a befektetőket a Graphisoft Park

Nagyot esett idén az árfolyam

A Graphisoft Park esetében tavaly szeptember óta a csökkenő trend irányadó, a lejtmenet az idei év első felében is folyatódott, és a részvény május végén 3180 forintnál új lokális mélypontot ütött. Az árfolyam ezt követően felpattant, az emelkedési kísérletek azonban rendre kifulladtak a 3500 forintos szint közelében. Az elmúlt hetekben az árfolyam ismét lefelé vette az irányt, amennyiben a lejtmenet folytatódik, az árfolyam hamarosan ismét a 3180 forintos, lokális mélypont közelébe érkezhet meg. Felfelé mindemellett továbbra is a 3500 forintos szint áll majd a további emelkedés útjában. A Graphisoft Park részvényei idén 7,3 százalékkal kerültek lejjebb.

Erős számokkal lepte meg a befektetőket a Graphisoft Park
Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
GettyImages-1174635009
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
ubsermotti