Üzlet

Okostelefonon támadnak az uzsorások

Portfolio
Az okostelefonokon keresztül működő, alkalmazásalapú hitelezők sok olyan embernek is kölcsönt nyújthatnak, akikkel a bankok nem állnak szóba, de néhány ilyen app szabályosan uzsorásként működik: hatalmas kamatokkal hiteleznek és akár öngyilkosságig zaklatják azokat, akik nem tudnak időben fizetni.
A kevésbé vagyonosak gyakran nem jutnak banki kölcsönökhöz, viszont számukra is elérhető a világon egyre népszerűbb személyek közti (P2P) hitelezés. Az ilyen rendszerek gyakran telefonos alkalmazásokon keresztül érhetők el, kisebb összegű kölcsönöket kínálnak magasabb kamatozás mellett, némely ezek közül viszont nem sokban különbözik egy egyszerű uzsorástól.

A Jakarta Post ír egy kínai hitelezési appról, amely 20%-kal növeli ügyfelei tartozását 14 naponta, ha pedig nem fizetnek, szabályosan tönkre teszi az életüket. Egy indonéz család 500 ezer rúpia kölcsönt (kb. 9500 forint) vett fel az alkalmazáson keresztül, de nem tudták visszafizetni, így ez nagyon rövid időn belül 15 millió rúpiára (kb. 285 ezer forint) hízott. Az uzsorásapp nem volt hajlandó részletfizetést elfogadni, egyben követelték vissza a kamatostul hatalmasra hízott kölcsönt, a családot pedig addig zaklatták telefonon és SMS-ekben, hogy az adós megpróbált öngyilkos lenni.

Egy másik indonéz ügyfél 1 millió rúpia kölcsönt nem tudott visszafizetni, a hitelezői hozzáférést nyertek a telefonon tárolt kapcsolataihoz, aztán a főnökét kezdték el zaklatni, aki kirúgta az alkalmazottat.

Indonéziában egyébként nem ritkák az ilyen esetek: 283 bejelentést kapott a pénzügyi felügyelet, amiért hitelezők zaklatták a nem fizető adósokat, még olyan esett is előfordult, hogy valakit szexuálisan zaklattak.

Magyarországon még nem elterjedtek széles körben az app-only, peer-to-peer hitelezők, de érdemes az ilyen esetekből tanulni és körültekintően eljárni, mielőtt akár kisebb kölcsönöket felveszünk ködös hátterű, agresszív hitelezési szolgáltatóktól.
Egy magyar autót tankol meg a benzinkutas a Mol egyik szerbiai kútján a horgosi határátkelõtõl 1 kilométerre.
aldishutterstock
zsidayviktorkonfi1500170608-20170608
Frankfurt Stock Exchange
16 July 2019, Mecklenburg-Western Pomerania, Anklam: (Photo by Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images)
Magyar Telekom
shutterstock_733621417
oktatás shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Egy magyar autót tankol meg a benzinkutas a Mol egyik szerbiai kútján a horgosi határátkelõtõl 1 kilométerre.