Biztonsági figyelmeztetést küld ki a Boeing a múlt heti repülőgépkatasztrófa kapcsán
Üzlet

Biztonsági figyelmeztetést küld ki a Boeing a múlt heti repülőgépkatasztrófa kapcsán

Portfolio
Biztonsági figyelmeztetést készül kiküldeni a Boeing az új 737 Max repülőgépek üzemeltetőinek a múlt heti indonéz repülőgépbaleset kapcsán - írja a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Állítólag arra figyelmezteti majd a légitársaságokat, hogy a repülésellenőrző rendszer adatainak hibás értelmezése a gép hirtelen süllyedéshez vezethet. A Boeing segítséget nyújt ahhoz is, hogy ebben az esetben milyen procedúrát kell követni a probléma kezeléséhez.
A figyelmeztetést a múlt heti indonéz légikatasztrófával kapcsolatos első vizsgálatokon alapul, amely 189 ember életét követelte. Bizonyos körülmények között, például amikor a pilóták manuálisan vezetik a gépet (és nem a robotpilóta), a Max repülőgépeknél előfordulhat, hogy az automatizmus a gép orrát a föld felé irányítja, amikor azt érzékeli, hogy átesés veszélye áll fenn.

Az, hogy a szél milyen szögben érkezik a szárnyakra, kulcsfontosságú adat, amiből a fedélzeti számítógép azt számolja, hogy nincs-e túl magasan a gép orra (ami az áteséshez vezethet). Egyes újabb repülőgépeknek ma már van olyan rendszerük, amelyik automatikusan kiigazítja a pozíciót a biztonságos repülés érdekében. A Lion Air roncsain végzett vizsgálatokból kiderült, hogy az ehhez szükséges négy szenzorból egy hibás adatokat küldött. Van is procedúra arra, hogy mit kell tenni abban az esetben, ha az egyik szenzor adata hiányzik, de nem biztos, hogy volt idejük a pilótáknak cselekedni, mert még mindössze 5000 láb magasságban tartózkodtak - írja a Reuters.

A Lion Air 737 Max repülőgépe október 29-én zuhant a tengerbe, 29 perccel a felszállás után. Olyan gyorsan kezdett el zuhanni, hogy a sebessége elérhette a 600 mérföld / órát azelőtt, hogy a tengerbe csapódott. A pilóták a zuhanást megelőzően rádión azt kérték, hogy visszatérhessenek és leszállhassanak Jakartában, hibás sebességkijelzésre hivatkozva. Már a gép előző útján is észlelt a kapitány és a másodpilóta egy 20 fokos eltérést a szenzorok között, de ennek ellenére biztonságosan landoltak.

Összesen több mint 200 Boeing 737 Max repülőgép közlekedik most a világon, a legnagyobb flottával belőlük a Southwest Airlines rendelkezik, de az Air Canada és az American Airlinesnak is több mint 15 ilyen típusú gépe van. További 4500 gépre van megrendelése az amerikai repülőgépgyártónak, többek között a Ryanair is több mint 100 ilyen gépet rendelt. A Max a legújabb, legfejlettebb a 737-es családból, nagyobb hajtóművel, aerodinamikusabb szárnyakkal és fejlesztett pilótafülkével. A Boeing legnagyobb profit drivere a modellcsalád.

A repülőgép-és hajtóműgyártók rendszeresen, rutinszerűen küldenek az üzemeltetőknek közleményeket a legújabb biztonsági és karbantartási lépésekről, de ha történik egy halálos baleset, akkor megszaporodhatnak az ilyen jellegű figyelmeztetések. A Lion Air egyelőre még nem kapott ilyet a Boeingtől - közölte a légitársaság.

A címlapkép forrása: AFP / Adek Berry
Katona Bence Hiventures
IMG_20191017_163000
kulfoldi piaci terjeszkedesi tapasztalatok panelbeszelgetes
Frankfurti tőzsde
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Németország már nem Európa motorja
Kiállnak Trump kereskedelmi háborúja mellett az amerikai szenátorok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Katona Bence Hiventures