A Konzum beolvad az Opusba
Üzlet

A Konzum beolvad az Opusba

Portfolio
Ahogy arról korábban beszámoltunk, döntött a Konzum igazgatósága: megkezdik azokat az előkészítő munkálatokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a vállalat egyesülhessen az Opusszal. Ennek a folyamatnak fontos állomása lesz az a rendkívüli közgyűlés, amelyet a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett tájékoztatás szerint 2018. december 3-án tartanak majd és amelynek napirendi pontjait most megismerhették a befektetők. Ezekből többek között az is kiderül, hogy a Konzum beolvad majd az Opusba, ezzel pedig a vállalatcsoport teljes vagyona az Opusra száll át.

A rendkívüli közgyűlés előzménye

Ahogy arról október közepén írtunk, új időszámítás kezdődhet az Opus Global és a Konzum működésében, miután a társaságok igazgatósága a mai napon bejelentette, hogy a vállalatok fúziójára készül. A tervezett egyesülés nem csupán a részvényesek szempontjából jelentős, hanem a Budapesti Értéktőzsde fejlődéstörténetében is mindeddig példa nélkül álló.

A társaság a döntéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a fúzió megvalósítása új teret nyithat a vállalatcsoport jelentős volumenű, régiós növekedési terveinek megvalósításához. Az egyesülést követően:

  • Fúzió után 2019-ben az együttes árbevétel meghaladhatja a 200 milliárd forintot
  • A jogutód társaság menedzsment által becsült kapitalizációja - mai árfolyamon és a jelenlegi piaci viszonyokkal számolva - elérheti a 350-400 milliárd forintot
  • IFRS szerinti konszolidált saját tőkéje meghaladhatja a 320 milliárd forintot
  • 2019 évre tervezett EBITDA-ja pedig a 30 milliárd forintot


A vállalat már akkor kiemelte, hogy az egyesülésről a jogszabályok szerint döntő első közgyűlés tervezett időpontja 2018. év december hó 3. napja lehet.

Öt fontos napirendi pontot tettek közzé

A Konzum mostani tájékoztatójából pedig kiderült, a rendkívüli közgyűlésen összesen öt fontos napirendi pontot tárgyalnak majd, amelyek sorrendben a következők:

1. Döntés a társaság és az Opus egyesüléséről

Az első napirendi ponthoz kapcsolódóan a vállalat igazgatósága ismét beszélt arról, hogy az egyesülés végrehajtása új teret nyithat a vállalatcsoport jelentős volumenű, régiós növekedési terveinek megvalósításához. Az egyesülést követően a jogutód társaság menedzsment által becsült kapitalizációja - mai árfolyamon és a jelenlegi piaci viszonyokkal számolva - elérheti a 350-400 milliárd forintot, miközben IFRS szerinti konszolidált saját tőkéje meghaladhatja a 320 milliárd, a 2019. évre tervezett EBITDA-ja pedig a 30 milliárd forintot.

Az igazgatóság rámutatott arra is, hogy a társaság piaci kapitalizációja, pénzügyi mutatói lehetővé teszik a jogutód társaság részvényeinek külföldi szabályozott piaci bevezetését, továbbá a hazai-, illetve az európai benchmarknak számító indexekben való nagyobb súlyú megjelenést. Az egyesülést követően a jogutód társaság vonzó célpontot jelenthet a külföldi intézményi nagybefektetők, konzervatív befektetési politikát folytató alapok számára is. Ezek együttes hatásai pedig jelentősen szélesítik a jogutód társaság forrásbevonási lehetőségeit a nemzetközi és a hazai piacokról.

A befektetők választ kapnak arra is, hogy az egyesülés során miért a Konzum fog beolvadni az Opusba:

Az igazgatóság indoklása szerint ennek gazdasági racionalitását az adja, hogy az elmúlt tizenkét hónapban mind az árbevételt, mind pedig az EBITDA-t illetően az Opus messze túlszárnyalta a társaságot, továbbá a folyamatban lévő tőkeemelések lezárultával az Opus saját tőkéjének a mértéke jóval meg fogja haladni a társaságét, így a befogadó társaságként az Opus került kijelölésre.

A tervezett egyesülés során tehát a Konzum az Opusba, mint átvevő társaságba való beolvadással egyesül.

Az első napirendi ponthoz kapcsolódó határozati javaslatból kiderül az is, hogy a Konzum beolvadását követően a társaság teljes vagyona az Opusra, mint általános jogutódra száll át és a beolvadás során a jogutód társaságként fellépő gazdasági társaság az Opus lesz.

2. Döntés az egyesülés tekintetében a jogutód társaság társasági formájáról

Az igazgatóság a második napirendi ponthoz kapcsolódó előterjesztésben kiemelte, hogy a beolvadással az Opus, mint jogutód társaság változatlan társasági formában, nyilvánosan működő részvénytársaságként működik tovább biztosítva ezzel a hazai-, illetve az európai benchmarknak számító indexekben való nagyobb súlyú megjelenést, továbbá teret nyitva az Opus részvényeinek esetleges külföldi szabályozott piaci bevezetése előtt.

A Konzum pedig a jogutód társaság bejegyzésével egyidejűleg törlésre kerül a cégnyilvántartásból.

3. Döntés az egyesülés kapcsán a vagyonmérleg-tervezetek fordulónapjáról

Az igazgatóság megjegyzi, a beolvadás jogszerű lebonyolításának előfeltétele a részvénytársaság részvényeseinek a részvénytársaság átalakulását érintő egyetértése, a Beolvadás során alkalmazott vagyonmérleg-tervezetek fordulónapjának meghatározása, valamint a beolvadás során közreműködő könyvvizsgáló személyének meghatározása.

Éppen ezért a 3. napirendi ponthoz kapcsolódó arra tesznek javaslatot, hogy a közgyűlés a beolvadás során az egyes vagyonmérleg-tervezetek fordulónapjának 2018. december 31-et válassza.

4. Döntés az Egyesüléssel összefüggésben a könyvvizsgáló személyéről

Az igazgatóság a beolvadás alapjául szolgáló vagyonmérleg- és vagyonleltár-tervezetek ellenőrzése körében felmerülő feladatok elvégzésére az Interauditor Neuner, Henzl, Honti Tanácsadó Kft.-t, mint független könyvvizsgálót javasolja megbízni.

5. Döntés az átalakulási terv elkészítéséről, továbbá a szükséges egyéb - jogszabály által meghatározott vagy a döntéshozó szerv által előírt - okiratok elkészítéséről

Az igazgatóság ismerteti, hogy amennyiben a részvényesek a beolvadással egyetértenek, úgy a közgyűlés megbízza az igazgatóságot az átalakulási terv, valamint az átalakulási döntés meghozatalához szükséges egyéb - az Átv. által meghatározott vagy a Közgyűlés által előírt - okiratok elkészítésével.

Majd hozzáteszik, tekintettel arra, hogy a beolvadási szándékkal a részvényesek egyetértenek, így nincsen akadálya annak, hogy a fent említett okiratok elkészítésével a közgyűlés feljogosítsa az igazgatóságot

nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
nyse tőzsde usa részvény