Itt a figyelmeztetés: nincs eső, fokozódik a vízhiány, egyre nagyobb a baj
Üzlet

Itt a figyelmeztetés: nincs eső, fokozódik a vízhiány, egyre nagyobb a baj

Portfolio
Továbbra sem várható számottevő csapadék Magyarországon, kisebb eső is csak kevés helyen fordulhat elő, így fokozódik a vízhiány a talajokban, pedig a mezőgazdaság, illetve a szárazság miatt hiányosan kelt és fejletlen őszi kalászosok jelentősebb esőt igényelnének.
A mögöttünk álló héten tovább fokozódott a szárazság; egyáltalán nem esett eső az országban, elszórtan, a Tiszántúl északi felén és foltokban a Dunántúlon ködszitálás fordult elő, amiből az említett helyeken legfeljebb 1 mm csapadék jött össze. Az elmúlt 30 napban az Alföld nagy részén illetve Baranyában 10 mm csapadék sem hullott, de középhegységeink valamint Nagykanizsa térségének kivételével az ország többi részén sem haladta meg a 30 mm-t. Ez a mennyiség 20-40 mm-rel kevesebb a sokéves átlagnál - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elemzésében.

Az elmúlt 30 nap (2018. november 11-ig) csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól (mm):

Itt a figyelmeztetés: nincs eső, fokozódik a vízhiány, egyre nagyobb a baj
A száraz időszak az ország nagy részén már augusztusban elkezdődött, és az Alföldön valamint Baranyában az elmúlt 90 nap csapadékösszege is jelentősen, 50-90 mm-rel elmarad az átlagos értékektől (4. ábra). Ennek megfelelően a talajok szinte országszerte nagyon szárazak, a felső 1 méteres talajrétegben a telítettséghez képesti vízhiány az ország nagy részén meghaladja a 100 mm-t, a Tiszántúlon a 150 mm-t is.

A telítettséghez képesti vízhiány a talaj felső 100 cm-es rétegében 2018. november 11-én (mm):

Itt a figyelmeztetés: nincs eső, fokozódik a vízhiány, egyre nagyobb a baj
Az őszi vetések állapota nagyon vegyes képet mutat az országban az őszi csapadék területi eloszlásának megfelelően. A Dunántúl nyugati felén jellemzően jó állapotúak mind a kalászosok, mind a repce vetései, bár a repce a meleg időben sokfelé túlfejlett, és emiatt igényel beavatkozást. Ezzel szemben az ország nagy részén, de főként a Dél-Alföldön illetve a Tiszántúlon már eleve igen száraz, poros magágyba történt a vetés, így a kelés is vontatottan nehezen indult, és sok a foltos, hiányosan kelt állomány, amin csak kiadós, 20-30 mm eső segítene, de erre az előttünk álló héten sincs kilátás.

A héten fokozatosan hűlt az idő, de még a hétvégén is több fokkal az ilyenkor megszokott értékek fölött alakult a hőmérséklet, a tartósabban ködös tájakon 10, máshol 16-21 fokig melegedett a levegő. Ezzel együtt a talajok is több fokkal melegebbek a november eleji átlagnál, a felső 5 cm-es talajréteg 7-11 fokos, ami szintén erősíti a szárazságot. Nagyobb területre kiterjedő számottevő csapadék pedig ezen a héten sem valószínű, bár keddről szerdára egy hidegfront vonul át fölöttünk, amiből helyenként kisebb eső előfordulhat. A hőmérséklet fokozatosan csökken, ezzel együtt a talajhőmérséklet is csökkenni fog. Vasárnap újabb hidegfront érkezik sokfelé erős széllel, de jelentősebb csapadék nélkül.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-1187738330