Elárulták, kik járhatnak jól a Konzum Opusba történő beolvadásával
Üzlet

Elárulták, kik járhatnak jól a Konzum Opusba történő beolvadásával

Hamarosan a Konzum és az Opus közgyűlésein is támogató döntés születhet a két társaság közötti fúzió elindításáról. A tervezett beolvadás végén a Konzum törlésre kerül a cégnyilvántartásból, teljes vagyona pedig az Opusra száll át. A Konzum részvényesei ezért cserébe Opus-részvényeket fognak kapni - jelentette ki Fekete Péter. A Konzum vezérigazgató-helyettese a vele készített interjúban beszélt még a cserarány meghatározásának módjáról és arról is, hogy mindkét társaság részvényesei szempontjából fair lesz az elszámolás.
Október közepén kiderült, megkezdik azokat az előkészítő munkálatokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a Konzum egyesülhessen az Opusszal. Ennek a folyamatnak fontos állomása lesz az a rendkívüli közgyűlés, amelyet 2018. december 3-án tartanak majd, és amelynek napirendi pontjait megismerhették a befektetők hétfőn. Jelen állás szerint hogy látják, mikor kerülhet sor a Konzum Opusba történő beolvadására, technikailag ez hogyan fog kinézni?

Valóban, december 3-án fontos állomáshoz érkezünk, hiszen a két társaság rendkívüli közgyűlésein megszülethet a támogató döntés a fúzió elindításáról. A közgyűlési felhatalmazásokkal az igazgatóságok megkezdhetik az egyesülés részletinek kidolgozását. Ezt követi majd március vége előtt egy újabb rendkívüli közgyűlés, ahol az addigi munka eredményeit, illetve javaslatainkat előterjesztjük. Ezek jóváhagyását követően indulhat el az a technikai folyamat, amikor is megtörténik a Konzumra vonatkozó törési kérelem benyújtása a BÉT-re, illetve az utolsó kereskedési nap meghatározása és az új Opus-részvények bevezetése. Többek között ezek végrehajtása szükséges ahhoz, hogy eljussunk a fúzió technikai zárásáig.

A napirendi pontokból az is kiderült, hogy a beolvadást követően a Konzum törlésre kerül a cégnyilvántartásból, teljes vagyona pedig az Opusra, mint általános jogutódra száll át. Mi marad akkor a Konzum befektetőinek kezébe, mit kapnak a Konzum-papírokért cserébe?

A Konzum részesedések átkerülnek az Opus tulajdonába és a Konzum részvényesei ezért cserébe Opus-részvényeket fognak kapni. Az igazgatóságok azért határoztak a beolvadásról, mert úgy gondolják, hogy mindenki számára ez a legelőnyösebb lépés. A beolvadásnak köszönhetően ugyanis nem csak hatékonyabb működést tudunk majd megvalósítani, a vállalat méretének, 350-400 milliárd forint körül becsült kapitalizációjának köszönhetően nagyobb súllyal jelenhet meg a nemzetközi benchmark referencia-indexekben, és nemzetközi tőkepiacra is léphetünk, ami határozott szándékunk.

Konkrét számokról beszélhetünk? Melyek azok a tényezők, amik figyelembe lesznek véve a cserearány meghatározásakor?

A feltett kérdés nagyon komplex, a jogszabályok több lehetőséget biztosítanak, ezért erre a kérdésre nem lehet jelen pillanatban konkrét választ adni.

A cserearány számítást számos tényező befolyásolja, a tőzsdei cégek könyv szerinti értéke, a részvényárfolyama, kapitalizációja mellett.

Emellett több jelentős tranzakció is zajlik mindkét tőzsdei cégnél, amelyeket először le kell zárnunk, hiszen befolyásolják a vállalatok értékét. A Konzumnál folyamatban van a korábban bejelentett Ligetfürdő, illetve Balatontourist, az Opusnál pedig az építőipari cégek, valamint a Mátrai Erőmű tulajdonrészeinek apportja. Emellett le kell zárnunk az érintett társaságok 2018-as gazdasági évét is. Reálisan erről jövő februárban-márciusban beszélhetünk először.

Egy dolgot biztosan kijelenthetünk, mind az Opus, mind a Konzum részvényesei szempontjából fair lesz az elszámolás.

A tranzakció lebonyolításához a törvényben előírt szükséges jogi és könyvvizsgálói háttéren túl, nemzetközi hátterű befektetési bankot is szeretnénk bevonni, számítva globális tőkepiacokon szerzett hasonló tapasztalataikra.

Kik járhatnak jól a mostani beolvadással?

Mindkét társaság részvényesei.
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1075371874