Az államon is múlik most, mekkorát fog ugrani a magyar bankrendszer
Üzlet

Az államon is múlik most, mekkorát fog ugrani a magyar bankrendszer

Portfolio
Sok tekintetben lemaradásban vagyunk, de nem olyan fejletlen a magyar bankrendszer a digitalizációban, ahogy az a felmérésekből látszik - értettek egyet mai Banking Technology konferenciánk első panelbeszélgetésének résztvevői. Nagy előrelépést érhetnénk el, ha az állam a papíralapú dokumentáció helyett saját adatbázisait (pl. jövedelem- és népességnyilvántartás) engedi hasznosítani a bankoknak.

Félniük kell-e a bankoknak a fintechektől?

Hetényi Márk (MKB) szerint nem azoktól a versenytársaktól kell félni, akik most jönnek, és gyorsan csinálnak valamit, hanem azoktól, akik a meglévő banki termékeiket becsomagolják egy platformba. A bankok érdeke, hogy idővel saját maguk csomagolják be termékeiket egy új platformba. Johancsik Tibor (OTP) úgy vélte, az nyer, aki gyors, kényelmes ügyfélkapcsolatot biztosít, függetlenül attól, jelenleg mennyit keres ügyfélbázisán. Puskás András (Budapest Bank) szerint a bankok akkor járnak el helyesen, ha a jövő kihívásaként tekintenek a fintechekre, és együttműködésben gondolkodnak. Harmati László (Erste) szerint a globális fizetési forgalmi szereplők PSD2 utáni viselkedése olyan, amire már késő reagálni, a bankoknak azonban fontos versenyelőnye a fizikai jelenlét, a fiókhálózat. Ákos Tamás (CIB) felhívta a figyelmet, hogy a Revolut és a Transferwise már a bankok versenytársa, ugyanakkor nem vonatkoznak rájuk a banki szabályok és terhek.

Az államon is múlik most, mekkorát fog ugrani a magyar bankrendszer
Fotó: Stiller Ákos

Tényleg olyan rosszul áll a magyar bankszektor a digitalizáltságban, ahogy az MNB Növekedési jelentése nemrég leírta (25.-ek vagyunk az EU-ban)? Nem attól lesz túl drága a bankszektor, ha súlyos pénzeket öl az IT-ba?

Johancsik Tibor (OTP) szerint messze nem ott tartunk a digitalizációban, ahogy az a jelentésből kiderül, az OTP például nagyon sok innovációval jött elő az elmúlt hosszú évek során. Nincs megállás a digitalizáció folyamatában, ezen az úton haladnak tovább. A technológiai ugrások elképesztő lehetőségeket nyújanak az üzlet számára. Ákos Tamás (CIB) is úgy vélte, nem hiszi, hogy 25.-ek lennénk, ma a CIB Bank már egy órán belül képes videóazonosítós számlanyitást követően online személyi kölcsönt nyújtani. A szemléletváltás gyors fejlődésre ad lehetőséget. Harmati László (Erste) szerint felmérések bizonyítják, hogy az ügyfélaffinitásban megelőzzük a régió többi országát, a bankszektor azonban lemaradt, Csehországban például már 3 éve a személyi kölcsönök harmada end-to-end volt. Komoly szabályozói problémákat lát, hiányoznak a közös sztenderdek, amelyek más országokban az országszintű fizetési rendszerekben máshol beváltak. Nagyon hiányoznak a bankok számára elérhető jövedelemadatbázisok is - egy csomó dolgot papíron kell igazolniuk a bankoknak és ügyfeleiknek az állam felé, miközben az állam rendelkezésre állnak a szükséges adatbázisok. Hetényi Márk (MKB) szerint el kell ismerni, hogy a banki fejlesztések is lemaradtak, a hatékonyságban óriási előrelépést jelenthet a tradicionális beidegződések elhagyása. Puskás András (Budapest Bank) úgy vélte, a változásokat a banknak saját magukon kell kezdeniük, rengeteg puffer van még ebben a Budapest Banknál is. A bank 12 nagy projekt keretében vált le a GE-től, a legutolsó a bankkártyarendszer teljes újragondolása volt minimális ügyfélhatás nélkül.

Ki és hogyan dönt egy bank digitális stratégiájáról, a választott innovációkról?

Johancsik Tibor (OTP) szerint minden bank más stratégiát követ. Bankot vinni "veszélyes üzem", ami stabilitást követel, a másik oldalon viszont fejleszteni kell. Az OTP-nél nagyjából 2 milliárd forintból gazdálkodó saját alapot hoztak létre a fintech világgal való együttműködésre, és a leánybankoknál is vannak olyan fejlesztések, amiket szívesen látnának itthon is. Hetényi Márk (MKB) szerint a fejlesztői közösségük az open banking révén most már az egész világ, ez egy óriási előrelépés. Harmati László (Erste) a belső automatizációt és a digitalt sales-t említette az innováció fő terepeként, az ügyfelek számára igazán értéket teremtő együttműködésekből fakadó innovációk elsősorban a mikro- és kisvállalatoknál jellemzőek. Ákos Tamás (CIB) szerint ez a kérdés fogja eldönteni, hogy 5 év múlva ki marad talpon a bankrendszerben, a fejlesztések jó része csak milliós ügyfélbázison térül meg, egyes fejlesztéseket pedig nem kell a nulláról kezdeni, inkább a meglévőt kell integrálni.
16 July 2019, Mecklenburg-Western Pomerania, Anklam: (Photo by Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images)
Magyar Telekom
shutterstock_733621417
Frankfurt Stock Exchange
oktatás shutter
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Elsõs diákok a nemzeti tanévnyitón
Thomas Cook
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
16 July 2019, Mecklenburg-Western Pomerania, Anklam: (Photo by Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images)