Üzlet

Bruce Lee helyett szumósok a banki informatikai részlegek

Portfolio
A bankok digitális transzformációjáról volt szó Banking Technology konferenciánk második panelbeszélgetésén, ahol banki IT-vezetők és nagy banki IT-beszállító cégek képviselői beszélgettek a témában.
Mi egész életünkben digitalizáltunk, fogtunk manuális, papír alapú folyamatokat, és számítógépekkel elektronikussá tettük. Ami más most, az az, hogy az ügyfelek is a digitális térben járnak-kelnek. Amikor az ügyfelek a fő utcákon jártak, a bankok is oda mentek, amikor plázákban, akkor oda, de ma már a bankok is - az ügyfelekhez hasonlóan - a digitális térbe akarnak menni. A baj az, hogy a facebook, a youtube, a google és a többi online szereplő csábította az ügyfeleket a digitális térbe, nem a bankok. Ezért a bankok most keresik a helyüket itt, ezért is vagyunk ma itt ezen a konferencián - mondta Alföldi Ferenc (Budapest Bank).

Az OTP-ben külön programban indult el a digitalizációra három évvel ezelőtt, de ennek soha nem lesz vége, nem lesz olyan pillanat, amikor azt mondhatjuk, befejeztük. Agilis projekteket évek óta indítunk, hogy miképpen lehet másképpen, hatékonyabban fejleszteni. Jelenleg is zajlik egy aglis átalakítás, egy nagyjából 500 fős átalakításról van szó, alkalmazottak kötöztetünk, hogy fizikailag is közel legyen egyméshoz az üzleti és az IT-terüet. A sikeresség egyik fontos eleme, hogy gyorsan válaszoljunk az ügyfelek igényeire, ezen tudunk így javítani - tette hozzá Böle Ferenc (OTP).

A digitalizációnak része lehet egy core rendszercsere, de egy új mobilapp is. Mindenki azt keresi, hogyan tud olyan megoldásokkal előállni, amikor már nem másol egy versenytárs megoldást, hanem valami újat tesz hozzá - mondta Fischer Bálint (Dorsum). A digitalizáció, például a robotizáció révén, a hatékonyságjavításban, a költségcsökkentésben is nagyon fontos. Attól, hogy az IT agilisan működik, a szervezet még nem lesz agilis. Ehhez a szervezetnek is fel kell nőnie, ezt a kultúrát kell felvenni. A Takarék Csoport is lépeseket tervez ebbe az irányba - tette hozzá Karsai Gergely (Takarék Csoport).

A kerékpároknak eleinte fa kereke volt, és sokan kigúnyolták a gumiabroncsokat, mert az kidurranhat, és baj lehet ebből. A bizalom kiépülése ehhez hasonlóan egy tanulási folyamat. A digitalizációban az első lépés a bankkártyák megjelenése volt, ez volt az a momentum, ami segít megérteni a mostani trendeket. A mágneskártyáknak 40, az NFC-nek 2,5 év kellett. Kezdetben az online vásárlások kapcsán is sokan a visszaélésektől féltek, ma már enélkül elképzelhetetlen az élet, és ehhez a gyorsasághoz hozzá kell szokni - mondta Fekete György (Gránit Bank).

Strén Gábor (Microsoft) szerint a mostani érában az a nagyon más, hogy a technológia visszafordíthatatlan szerepet kapott az üzleti életben. A technológia nem kiszolgáló, hanem trendet teremt, megmondja, az üzlet merre tud továbblépni. Magyarország teljes éves GDP-jének többszörösét termelik bigtech cégek pár tízezer emberrel, vagyis egy ország lakosságának töredékével tudják ezt bevételben produkálni. Ezektől a cégektől igenis kell tanulni, eszközöket, példákat, folyamatokat kell átvenni tőlük.

Az üzlet azt várja az IT-tól, hogy Bruce Lee legyen, gyors legyen, nagyot üssön, de ehhez képest az IT-részleg egy szumó, aki a saját köréből taszítja ki az ide tévedőket, a saját területét védi, és ráadásul lassú. Ezen próbálunk változtatni

- tette hozzá Alföldi Ferenc (Budapest Bank).
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
bika wall street index tőzsde