Üzlet

Digitalizáció: hamarosan eltűnnek a generációs különbségek

Portfolio
Az agilis szervezeti átalakulásról és a befektetési piac digitalizációjáról is előadásokat hallhatott a közönség a Portfolio mai Banking Technology 2018 konferenciáján.
Az edUcate partnerei előadásukban az agilis módszertanról és az agilis szervezeti átalakítás buktatóiról, bevezetésének stratégiai lépéseiről beszéltek. Sárváry Miklós partner, a Columbia Egyetem professzora szerint
 • a szervezeteknek a DNS-ében van a változás, de a stabilitásnak is fontos szerepe van ("incubate and integrate" modell).
 • Ahhoz, hogy ne tegyük tönkre a szervezetet, kísérletezni kell, és a kísérleteknek izoláltnak, házon belülinek kell lenni. A kísérletnek szűk határidőt kell szabni, ki csoportosnak kell lennie.
 • A következő lépés, amikor a sikeres kísérleteket fel akarjuk skálázni, akkor jönnek el az igazán komoly, komplex feladatok, ami már a menedzsment feladata. A szervezeti átalakítást lépésről lépésre, stratégia mentén haladhat csak.

Nőthig Dániel, az edUcate partnere szerint
 • ha nincsen meg az a core IT-rendszer, ami támogatja az agilis működést, akkor hiába jutnak el messze az agilis átalakításban, a végén ennek nem lesz meg a gyümölcse, nem lesz gyorsabb, hatékonyabb a fejlesztés. Bővebben az agilis fejlesztési módszertanról a Dániellel készített interjúnkban is olvashat.


Digitalizáció: hamarosan eltűnnek a generációs különbségek
Nőthig Dániel. Fotó: Stiller Ákos / Portfolio
Fischer Bálint és Rokob Imre, a Dorsum vezetői többek között az alábbiakról beszéltek előadásukban:
 • A befektetési piac védettebb volt a digitalizációs kihívókkal szemben az elmúlt években, mint a klasszikus banki tevékenység, de az elmúlt 5 évben itt is jelentős változások történtek. Kevés magyar szereplő rendelkezik ma trading applikációval, pedig ez ma már csak egy belépő.
 • Az Amazon irányt mutat a piacon, készülnek például egy saját ETF-szupermarkettel is. 100 millió amerikai háztartás több mint kétharmada szinte mindent az Amazonon vesz igénybe, ma már több hitelkártyát adnak el naponta, mint például a Bank of America.
 • A technológiai óriások nagyon gyorsan beléphetnek a régiónk piacaira is, ha a szabályozók ebben nem akadályozzák őket. A szabályozás ma olyan környezetet teremt, amelyben nehéz felvenniük a bankoknak a versenyt a fintechekkel. Kína és India, ahogy a múltban, most is rövid idő alatt hozza be a lemaradását, és kenterbe verheti a teljes világot.
 • A befektetői pénz ma nagyrészt az X és a babyboomer generációnál van, ez sokáig védettséget jelentett a piac számára a digitalizációs kihívásokkal szemben, de szép lassan eltűnnek a markáns generációs különbségek. A privátbanki és a fiatal ügyfelek is rendkívül nyitottak a felmérések szerint a robottanácsadóra, és kevéssé érzik őket kockázatosnak.
 • Úgy kell felépíteni a befektetési platformokat, hogy abba folyamatosan becsatornázódhasson egy pénzügyi tanácsadó. A Dorsum legújabb fejlesztése adaptív módon (az ügyfél paramétereihez igazodva), tanácsadói chatbottal, részben automatikus, részben személyes chat formájában ad információt és tanácsadót az ügyfélnek.


Digitalizáció: hamarosan eltűnnek a generációs különbségek
Fischer Bálint. Fotó: Stiller Ákos / Portfolio
Az agilis banki szervezetről beszélt Róna Dániel, a McKinsey partnere:
 • a bankszektor három alapvető kihívással néz szembe szerinte: 1. az ügyfelek növekvő elvárásai, 2. csökkenő banki jövedelmezőség, 3. harc a tehetségekért
 • Az iPhone rászoktatta az embereket a három klikkre, mindent ennyi klikkel akarunk megoldani, megrendelni, megvenni. De ma már a nulla klikk a cél, és a bankoknak is ebben a világban kell versenyezniük. Olyan megoldást keresünk, ami egyszerre tart lépést az ügyfelek elvárásaival, egyszerre tartja meg a banki profitabilitást, és a tehetségeket is képes a szervezethez vonzani.
 • Ma a banki folyamatok rugalmatlanok, a szervezet siló-szerűen működik, hogyan is lehetne ezzel valamit hatékonyan legyártani. A háttérben nagy monolith rendszerek alakultak ki töredezett IT-architektúrával. A válasz a teljes szervezeti szintű agilitás, amiben a hierarchiát az emberi kapcsolatok váltják fel.
 • A hierarchikus szintek száma 3 lesz (vezérigazgató, vezetők és dolgozók). Ehhez megfelelő méretű számon kérhető csapatok kellenek. Üzleti eredmények által vezérelt szervezetet kell létrehozni, felnőttnek tekintett dolgozókkal.
 • Az agilis módszertannal 90 százalékkal csökkenthető a time-to-market. A vállalati agilitás vírus-szerűen terjed, a változás elején vagyunk, de durván felgyorsulhat.
BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
BET
Olvasta már? Áttörte a falat az OTP