Hamarosan Magyarországon is végigsöpörhet a mobilfizetési forradalom
Üzlet

Hamarosan Magyarországon is végigsöpörhet a mobilfizetési forradalom

Portfolio
Hamarosan a Facebookon és a Googlen keresztül fogunk bankolni, a pénzintézetek viszont a változás nyertesei lehetnek, ha időben lépnek. Nem a mostani fintechek a veszélyesek, hanem a techforradalom következő hulláma, amely a mobilfizetési piac terjedésével párhuzamosan érkezik majd - véli Daniel Döderlein, a fizetési rendszerekkel foglalkozó skandináv Auka vezérigazgatója, aki a Portfolio Banking Technology 2018 konferenciáján osztotta meg gondolatait.
Daniel Döderlein, az Auka vezérigazgatója a bankok előtti digitális kihívásokról a következő fontosabb gondolatokat osztotta meg:
  • 2006-ban még sokan úgy vélték, hogy a mobilfizetés egy múló trend lesz és nem kap fel széles körben, a kártyák sokkal nyereségesebbek voltak. Ma már az Auka piacán, a skandináv országokban van a legnagyobb egy főre jutó mobilfizetés aránya a világon, még a kínait is túllépik.
  • A PSD2 a magyar piacra is hasonló változásokat hozhat el. Ma a pénzügyi életünk a bankok körül forog, gondoljunk csak az ATM-ekre, a kártyahasználatra. Közben rengetegen használják techcégek szolgálásait is, Google-t, Linkedint, stb. Döderlein úgy véli, a két piac egybe fog olvadni. Jelentős különbség van aközött, hogy milyen gyakran használjuk a banki appjainkat és mondjuk a Facebookjukat. Ha meg lehetne kapni utóbbin is az előbbi adatait is, minek használnánk banki appunkat?
  • Jövő szeptembertől a Facebook várhatóan meg tudja mutatni majd azt, hogy mennyi pénzünk van, összeszedve az összes bankszámlánk adatainkat. Egy átlagos 18 éves ma 158-szor nézi meg a Facebook-oldalát egy nap, ezzel szemben a banki appok forgalma elhanyagolható.
  • A Spotify több millió dollárt költ csak arra, hogy fizetési rendszereken, kártyacégeken keresztül lehessen elérhető. Mindezt a költséget meg tudja magának spórolni a techcég, ha közvetlenül össze tudjuk kapcsolni a bankszámlánkat a Spotifyjal, hamarosan ez elérhető lehetőség lesz.
  • A Google megtakarítási termékeit azzal reklámozza, hogy például feldobja a felhasználónak, hogy ha nem iszik kapucsínót hat hónapon keresztül, tud venni egy iPhone X-et. Megtakarítási terméket is kínál hozzá.
  • A változásokat főleg az okostelefonok elterjedése hozza. Egy az egyben helyettesíteni lehet a technológiával a bankfiókokat, némely esetben még az is olcsóbb lenne, ha minden ügyfelének adna egy telefont a bank, mint egy fiók üzemeltetése. Emellett megjelent a big data is, a mesterséges intelligencia. Ma jelentős probléma, hogy a banki appok csak "buta" alkalmazások, melyekbe nem lehet azt a bizalmat tovább vinni, amit például a pénzintézet fiókjába teszünk, amikor egy lakáshitelt veszünk fel.
  • Nem kell a bankoknak felépíteniük a technológiát sem, rengeteg embert el lehet érni a már meglévő technológián keresztül, nem feltétlen kell még csak új appot sem építeni, hiszen egy szélesebb körben használt appon keresztül el lehet érni az ügyfeleket.
  • A Google Maps már most is megmondja nemcsak az útirányt, hanem azt, hogy lehet parkolni, mennyi időt kell várakozni egy szolgáltatásért, mennyire forgalmas a hely, milyen a közlekedés. Ez kiváló példa arra, hogy integrálnak egy nagyobb adathalmazt egyetlen alkalmazásba. Már most is képes a telefon is arra, hogy felismerje, hol tartózkodik a felhasználó, csak a kamerája alapján.
  • A jelenlegi fintechcégek önmagában nem jelentenek nagy veszélyt a pénzintézeteknek, inkább a fintechek következő hulláma lesz veszélyes. A mostani fintecheket a bankok simán le tudják másolni semmi perc alatt. A következő generáció viszont még ismeretlen újdonságokat hoz.
  • Komolyabb veszélynek inkább a mobilfizetések tűnnek. Ezek bankfüggetlenül csatlakoznak egyes számlákhoz, például a MobilePayt Dániában már a teljes lakosság (nem csak a felnőttek) 65%-a használja. A bankoknak jelentős előnyök van büdzsé és bizalom szempontjából, vagyis van még lehetőségük felzárkózni a techcégekhez, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a fenyegetést.


Hamarosan Magyarországon is végigsöpörhet a mobilfizetési forradalom
Daniel Döderlein, az Auka vezérigazgatója. Fotó: Stiller Ákos / Portfolio.
gyár190920
klimakiller
BET
öngondi
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
BET
Olvasta már? Áttörte a falat az OTP