Hamarosan Magyarországon is végigsöpörhet a mobilfizetési forradalom
Üzlet

Hamarosan Magyarországon is végigsöpörhet a mobilfizetési forradalom

Portfolio
Hamarosan a Facebookon és a Googlen keresztül fogunk bankolni, a pénzintézetek viszont a változás nyertesei lehetnek, ha időben lépnek. Nem a mostani fintechek a veszélyesek, hanem a techforradalom következő hulláma, amely a mobilfizetési piac terjedésével párhuzamosan érkezik majd - véli Daniel Döderlein, a fizetési rendszerekkel foglalkozó skandináv Auka vezérigazgatója, aki a Portfolio Banking Technology 2018 konferenciáján osztotta meg gondolatait.
Daniel Döderlein, az Auka vezérigazgatója a bankok előtti digitális kihívásokról a következő fontosabb gondolatokat osztotta meg:
  • 2006-ban még sokan úgy vélték, hogy a mobilfizetés egy múló trend lesz és nem kap fel széles körben, a kártyák sokkal nyereségesebbek voltak. Ma már az Auka piacán, a skandináv országokban van a legnagyobb egy főre jutó mobilfizetés aránya a világon, még a kínait is túllépik.
  • A PSD2 a magyar piacra is hasonló változásokat hozhat el. Ma a pénzügyi életünk a bankok körül forog, gondoljunk csak az ATM-ekre, a kártyahasználatra. Közben rengetegen használják techcégek szolgálásait is, Google-t, Linkedint, stb. Döderlein úgy véli, a két piac egybe fog olvadni. Jelentős különbség van aközött, hogy milyen gyakran használjuk a banki appjainkat és mondjuk a Facebookjukat. Ha meg lehetne kapni utóbbin is az előbbi adatait is, minek használnánk banki appunkat?
  • Jövő szeptembertől a Facebook várhatóan meg tudja mutatni majd azt, hogy mennyi pénzünk van, összeszedve az összes bankszámlánk adatainkat. Egy átlagos 18 éves ma 158-szor nézi meg a Facebook-oldalát egy nap, ezzel szemben a banki appok forgalma elhanyagolható.
  • A Spotify több millió dollárt költ csak arra, hogy fizetési rendszereken, kártyacégeken keresztül lehessen elérhető. Mindezt a költséget meg tudja magának spórolni a techcég, ha közvetlenül össze tudjuk kapcsolni a bankszámlánkat a Spotifyjal, hamarosan ez elérhető lehetőség lesz.
  • A Google megtakarítási termékeit azzal reklámozza, hogy például feldobja a felhasználónak, hogy ha nem iszik kapucsínót hat hónapon keresztül, tud venni egy iPhone X-et. Megtakarítási terméket is kínál hozzá.
  • A változásokat főleg az okostelefonok elterjedése hozza. Egy az egyben helyettesíteni lehet a technológiával a bankfiókokat, némely esetben még az is olcsóbb lenne, ha minden ügyfelének adna egy telefont a bank, mint egy fiók üzemeltetése. Emellett megjelent a big data is, a mesterséges intelligencia. Ma jelentős probléma, hogy a banki appok csak "buta" alkalmazások, melyekbe nem lehet azt a bizalmat tovább vinni, amit például a pénzintézet fiókjába teszünk, amikor egy lakáshitelt veszünk fel.
  • Nem kell a bankoknak felépíteniük a technológiát sem, rengeteg embert el lehet érni a már meglévő technológián keresztül, nem feltétlen kell még csak új appot sem építeni, hiszen egy szélesebb körben használt appon keresztül el lehet érni az ügyfeleket.
  • A Google Maps már most is megmondja nemcsak az útirányt, hanem azt, hogy lehet parkolni, mennyi időt kell várakozni egy szolgáltatásért, mennyire forgalmas a hely, milyen a közlekedés. Ez kiváló példa arra, hogy integrálnak egy nagyobb adathalmazt egyetlen alkalmazásba. Már most is képes a telefon is arra, hogy felismerje, hol tartózkodik a felhasználó, csak a kamerája alapján.
  • A jelenlegi fintechcégek önmagában nem jelentenek nagy veszélyt a pénzintézeteknek, inkább a fintechek következő hulláma lesz veszélyes. A mostani fintecheket a bankok simán le tudják másolni semmi perc alatt. A következő generáció viszont még ismeretlen újdonságokat hoz.
  • Komolyabb veszélynek inkább a mobilfizetések tűnnek. Ezek bankfüggetlenül csatlakoznak egyes számlákhoz, például a MobilePayt Dániában már a teljes lakosság (nem csak a felnőttek) 65%-a használja. A bankoknak jelentős előnyök van büdzsé és bizalom szempontjából, vagyis van még lehetőségük felzárkózni a techcégekhez, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a fenyegetést.


Hamarosan Magyarországon is végigsöpörhet a mobilfizetési forradalom
Daniel Döderlein, az Auka vezérigazgatója. Fotó: Stiller Ákos / Portfolio.
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde