Közeleg az azonnali átutalás, központilag fogják tárolni az adatainkat
Üzlet

Közeleg az azonnali átutalás, központilag fogják tárolni az adatainkat

Portfolio
Az MNB legújabb becslése szerint 2030-ra a jelenlegi 15-20%-ról 50%-ra mehet fel az elektronikus fizetések aránya Magyarországon, így az akkorra becsült 6 milliárd tranzakcióból 3 milliárd történhet elektronikus csatornán - hangzott el a Portfolio mai Banking Technology 2018 konferenciáján. Dolgozik a jegybank az átutalások díjszabásának újraszabályozásán is. A jövő év júliusában elinduló azonnali átutalással megjelennek a másodlagos számlaazonosítók, mint a mobilszám, az e-mail vagy az adószám, ezeket központilag a GIRO fogja tárolni.
Bartha Lajos, az MNB igazgatója többek között az alábbiakról beszélt előadásában:
  • Van, amiben Magyarország jól áll az EU-ban a digitalizáció terén: ilyen az átutalások GDP-hez viszonyított aránya vagy az érintőkártyák használata. A bolti elektronikus fizetéseknél azonban csak 10 év alatt érhetjük el az EU átlagát. 2017-ben a számlafizetések 44%-a történt elektronikusan, de megindultunk fölfelé a Magyar Posta változtatásainak is köszönhetően.
  • A pénzforgalomban a szabályozó nagyon aktívvá vált, elég csak az interchange-ről szóló MIF-re, a pénzforgalmi irányelvre (PSD2), a nálunk két kormányrendeletben megjelent PAD-ra és a jövő év júliusára előkészítendő azonnali fizetésre gondolni.
  • Az éves pénzforgalom társadalmi költsége Magyarországon 2009-es adatok szerint a GDP 1,5%-a, 388 milliárd forint volt, ha úgy fizetnénk, ahogy a svédek (80% elektronikus, 20% készpénz), akkor ez 100 milliárd forinttal kevesebb lett volna.
  • A PSD2 idén januártól, a fizetési számla irányelv (PAD) 2016 szeptembere óta szabályozza (többek között) a pénzforgalmat. A pénzforgalmi szolgáltatók díjazásának áttekintése 20 kategóriába soroltan hamarosan minden bank honlapján meg kell jelennie, az MNB pedig egy összehasonlító programot is működtetni fog. Az azonnali fizetés esetében nyílt szabványokat, átjárhatóságot kell alkalmazniuk a bankoknak, az MNB egy szabványos leírás közzétételét tervezi év végére. Dolgozik a jegybank az átutalások árazásának az újraszabályozásán is.
  • A fizetési tranzakciók mindössze 80-85%-a ma készpénzben zajlik. Az MNB azt várja, hogy 2030-ra a jelenlegi 15-20%-ról 50%-ra is felmehet az elektronikus fizetések aránya Magyarországon, így az akkorra becsült 6 milliárdból 3 milliárd történhet elektronikus csatornán.


Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO vezérigazgatója elmondta:
  • Az azonnali átutalással jövőre lehetővé váló új tranzakciós forma, a fizetési kérelem lehetővé fogja tenni nem pénzforgalmi (pl. közüzemi) szolgáltatók számára is a csatlakozást. Mindenki ugyanazt az ügyfélbarát szabványt fogja használni.
  • Megjelennek a másodlagos számlaazonosítók, amelyek megkönnyítik az utalásokat, mint a mobiltelefonszám, az e-mail, az adószám. Nem lesz kötelező IBAN-t megadni, az adatokat egy központi GIRO-s adatbázisban (nem az egyedi bankoknál) fogják tárolni.
  • A GIRO 2019 elejétől a klíringtagoktól nem tranzakcióalapú rendszerhasználati díjat fog szedni. Január elsején elindul az azonnali utalás tényleges üzleti tesztelési időszaka is.


Az előadások utáni panelbeszélgetésen arról volt szó, hogy az azonnali rendszerre milyen szolgáltatások jöhetnek jövő nyártól, és milyen változásokat hozhat a PSD2 a pénzforgalomban. A panelbeszélgetésen részt vett Fekete György (Gránit Bank), Kozma Zoltán (Takarékinfo), Veres Mihály (Nemzeti Mobilfizetési Zrt.), Varga Lóránt (MNB), a moderátor pedig Schannen Frigyes volt.

Közeleg az azonnali átutalás, központilag fogják tárolni az adatainkat
Fotó: Stiller Ákos, Portfolio
forintarfolyam
lakásépítés
szabó istvan_exim_sajat_mónus márton
23 September 2019, Lower Saxony, Salzgitter: Volkswagen employees stand in a clean room for the production of battery cells at the VW Salzgitter plant. Volkswagen has started producing its own battery cells for electric cars.
Negative trends in Hungarian forint euro exchange rate
A farmer pulls a planter through a soybean field in this aerial photograph taken over a farm near Buda, Illinois, U.S., on Tuesday, July 2, 2019.
Thomas Cook üzlet
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Frankfurt Stock Exchange