Miért buknak el a bankok a digitális átállásban?
Üzlet

Miért buknak el a bankok a digitális átállásban?

Portfolio
A digitális transzformációs projektek 16 százaléka sikeres, a fennmaradó 84 százalék sikertelen vagy hosszú távon nem tartós - kezdte előadását Vinnai Balázs, a WUP elnöke Banking Technology konferenciánkon.
A bankok legacy rendszere olyan, mint egy barokk kastély, amibe nagyon nehéz beépíteni például falfűtést. A challenger bankok IT-ja képes arra, hogy pár hét alatt néhány ember új feature-t fejlesszen a banknak, a nagybankoknak ugyanez hónapokba és rengeteg pénzbe, munkába kerül. El kell felejteni a korábbi klasszikus beszerzéseket, amikor egy-egy projektre vesznek fel beszállítókat, ehelyett partnerekre van szükségük.

Elon Musk a Tesla játékot úgy játssza, hogy a nagy autógyártók azt mondták, kizárt, hogy Tier 1-es autógyártót fel lehet építeni nulláról. A jelek szerint azonban ezt mégis meg lehet tenni.

De a challenger bankok és a hagyományos szereplők között ma még fontos különbség, hogy míg a JP Morgan CEO-jának fizetése évi 28 millió dollár, addig a Revlut profitcélja idén 12 millió dollár, és még jövőre sem fog kijönni a JP Morgan vezérének fizetése a nyereségből.

A banki digitalizációnál nem az a kérdés, el kell-e kezdeni, hanem hogy van-e elég idő arra, hogy ez még azelőtt összejöjjön, hogy felnőnek a kihívók, vagy lépnek a nagy techcégek. A bankolást az ügyfelek a mai napig fájdalmasnak élik meg: banki ügyfelek 75 százaléka inkább menne fogorvoshoz, mint bankba. Ezen kellene változtatni.

A bankolás nem szűnik meg, az igazi kockázat, hogy a direkt ügyfélkapcsolatot meg tudják-e tartani a bankok, vagy a háttérben maradó "rezsicégek" lesznek, akik a háttérinfrastuktúrát adják a gáz vagy áramszolgáltatásokhoz hasonlóan.

Miért buknak el a bankok a digitális átállásban?
Vinnai Balázs. Fotó: Stiller Ákos / Portfolio.
bill gates_getty
trump01
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
General Motors sztrájk