Feleannyira fáj a gázár a bécsieknek, mint a budapestieknek
Üzlet

Feleannyira fáj a gázár a bécsieknek, mint a budapestieknek

Portfolio
Bár a budapesti lakossági áram- és gázárak a legalacsonyabbak között vannak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által vizsgált európai városok között, a jövedelmi helyzetet is figyelembe véve a magyar főváros háztartásai már egyáltalán nincsenek ilyen kedvező helyzetben.
Október hónapra is elvégezte árösszehasonlító elemzését a MEKH az Eurostat adatai alapján, amelyben 26 európai országot, illetve fővárost hasonlít össze. Ez alapján mindössze három európai fővárosban olcsóbb a lakossági áram, mint Budapesten. Az októberi összehasonlítás alapján csak a szerb, a bolgár és a litván fővárosban alacsonyabbak az euróra átszámolt tarifák, és a magyar fővároshoz képest például Bukarestben, Zágrábban és Pozsonyban is többe kerül a villamos energia - szeptemberben a román fővárosban még olcsóbb volt az áram. A szlovén fővárosbeli háztartások csaknem másfélszer, cseh társaik pedig csaknem kétszer annyit fizetnek az áramért, mint a budapestiek. A listát vezető Koppenhágában és Berlinben pedig közel háromszoros az ár.

Feleannyira fáj a gázár a bécsieknek, mint a budapestieknek
Az ár összetevőit szemügyre véve az is megállapítható például, hogy a pesti végfelhasználói árak csak az energiaadó hiánya miatt maradnak el a pozsonyiaktól.

Feleannyira fáj a gázár a bécsieknek, mint a budapestieknek
Az egyes országok árszínvonalának az uniós átlagos árszínvonaltól való eltérését is figyelembe véve a budapesti lakossági áram azonban már koránt sem számít olyan olcsónak. Vásárlóerő-paritáson vizsgálva tíz fővárosban is alacsonyabb az ár, mint nálunk, köztük például Bécsben is, ahol pedig abszolút értékben közel kétszer olyan drága az áram, mint a magyar fővárosban. De a kelet-európai fővárosok közül Ljubljanában, Vilniusban és Belgrádban is kevesebbe kerül a lakosságnak a villamos energia, mint Budapesten.

Feleannyira fáj a gázár a bécsieknek, mint a budapestieknek
A lakossági gázárak tekintetében azonban Budapest a legolcsóbb, ennél még Belgrádban és Bukarestben is drágább valamivel a gáz. Bécsben közel háromszor, a szlovén fővárosban több mint kétszer magasabb a tarifa, mint a magyar fővárosban. Feltűnő, hogy a dán főváros, Koppenhága nem csak a lakossági áram-, de a gázárak tekintetében a legdrágábbak között van, illetve az is, hogy a listát vezető Stockholmban több mint kétszer annyit kell fizetniük a háztartásoknak a gázért, mint a második helyezett Koppenhágában.

Feleannyira fáj a gázár a bécsieknek, mint a budapestieknek
A gázárak komponenseit vizsgálva az energiaadó hazai hiányán túl az is szembeszökő, hogy miközben az energiadíj - vagyis a gáz tulajdonképpeni ára a legalacsonyabb a kutatásban szereplő városokban, ugyanakkor a rendszerhasználati díj és az áfa komponens több európai fővárosban is alacsonyabb, mint a magyar fővárosban.

Feleannyira fáj a gázár a bécsieknek, mint a budapestieknek
A budapesti lakossági gázárak vásárlóerő-paritáson számolva is a legalacsonyabbak között vannak, csak Londonban és Luxembourgban kisebb az átlagár. A Magyarországgal szomszédos országokban körülnézve az látszik, hogy a földgáz Zágrábban, Belgrádbam, Pozsonyban és Bukarestben is viszonylag olcsónak számít vásárlóerő-paritáson, míg Prága és Szófia e tekintetben a drágább fővárosok közé tartozik. Míg az áramot tekintve Stockholm vásárlóerő-paritáson Budapestnél is alacsonyabb lakossági tarifákat kínál, addig a svéd főváros lakossági földgáz átlagárai vásárlóerő-paritáson toronymagasan vezetik a listát.

Feleannyira fáj a gázár a bécsieknek, mint a budapestieknek
A tarifákat a jövedelemi helyzethez viszonyítva azonban már kevésbé pozitívak a következtetések. A villamos energia és földgázfogyasztás költségeinek a nettó jövedelemhez viszonyított arányát, azaz a fogyasztók úgynevezett teherbíró képességét tekintve azonban a budapesti rezsi már inkább az erős középmezőnyben található. A felmérésben szereplő városok közül Budapesthez képest több városban jelent kisebb terhet az energiaszámlák kifizetése, mint nagyobbat. A volt szocialista országok, illetve fővárosok között csak Ljubljanában kisebb az áram- és gázfogyasztás és a jövedelem hányadosa, igaz, a "nyugati" országok fővárosai közül csak Stockholmban és Lisszabonban jelent nagyobb terhet ez a tétel a modellezett átlagos, kétkeresős, gyermektelen háztartás számára. A sok tekintetben példának tartott Ausztria, illetve Bécs háztatásai számára a rezsiköltségek körülbelül feleakkora megterhelést jelentenek, mint a budapestieknek - annak ellenére, hogy az ottani tarifák közel 2-3-szor akkorák, mint a budapestiek.

(Az összehasonlítás éves szinten egy átlagos fogyasztási mennyiséget - 2200 kWh áram és 1162 m3 földgáz - vesz alapul. A kiinduló árat és a háztartások jövedelmét is európai vásárlóerő-egységben mérték.)

Feleannyira fáj a gázár a bécsieknek, mint a budapestieknek

A módszertanról A vizsgált fogyasztók a fővárosok átlagfogyasztói, vagyis az egyes fővárosokra jellemző átlagos fogyasztási mennyiséggel és jellemzőkkel rendelkező fogyasztók. A módszertan szerint a végső ár a területi inkumbens szolgáltató standard és a versenypiaci ajánlata, valamint a legfőbb versenytárs ajánlatának részesedésekkel súlyozott átlagából alakul ki. Standard ár pl.: Magyarországon az egyetemes szolgáltatói hatósági ár. Amennyiben több tarifa van, úgy a tipikus fogyasztóra vonatkozó számít standard árnak (pl.: a vezérelt fogyasztású felhasználó tarifája nem számít standard ajánlatnak). A végfelhasználói árak euróra való átszámítása során a nemzeti valutákat háromhavi mozgóátlag segítségével váltották át, ami kisimítja az euró nemzeti valutában számolt árfolyamának ingadozásait, így a valutaárfolyamok változása a hónapról hónapra mért árakat kevésbé módosítja. A vásárlóerő-paritáson való mérés esetében, egy fiktív valutában, az európai vásárlóerő-egységben (Purchasing Power Standard, PPS) mérik az árakat, amely az Európai Unió 28 tagállamának átlagos árszínvonalán mérve 1 euró értékű vásárlóerőt jelent. Mivel az árszínvonal tagállamról tagállamra eltér, ezért a nemzeti valutában számolt végfelhasználói árakat elosztották a GDP szintjén aggregált vásárlóerő-paritással (PPP-vel, purchasing power parity).

Címlapkép: shutterstock
Frankfurti tőzsde
cimlap_Orlen0129
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde