Üzlet

Így működik a skandináv készpénzgyikos mobilfizetés

Portfolio
Daniel Döderlein, a norvég mobifizetési startup, az AUKA alapítója és vezérigazgatója a Portfolio Banking Technology konferenciáján mutatta be cége új, összeurópai mobilfizetési rendszerét, a Settle-t. A Settle az Auka platformjára épül, a technológiát és a fejlesztést a norvég cég biztosítja, a rendszerhez csatlakozó partnerek értékesítik - mind a kereskedők és szolgáltatók, mind pedig a fogyasztók körében.

Ha egy bank, telekommunikációs vagy más vállalat ma mobilfizetési rendszert akar indítani, három lehetősége van. Vagy teljesen új rendszert épít, vagy egy létező rendszert, illetve annak licenszét megvásárolva, saját márkaneve alatt, úgynevezett white-label modellben indít ilyet, vagy partnerként beszáll egy működő rendszerbe. Ez utóbbira kínál megoldást a Settle

- mondta Döderlein a konferencián.

Az Auka minden EU-tagállamban megszerezte a működéséhez szükséges engedélyeket, rendelkezik a szükséges tapasztalattal és technológiával. Mint Döderlein elmondta, minden olyan piaci szereplővel - pénzintézetekkel, telekommunikációs cégekkel - társulnak, amelyek megfelelő disztribúciós háttérrel rendelkeznek, és érdekli őket, hogy megjelenjenek a mobilfizetések területén. Már zajlanak a szerződéskötések, és a cég hamarosan bejelenti azokat az első országokat, ahol megkezdi működését, hangzott el.

A cég Magyarországon is keres partnereket, hiszen sorra lép majd be az EU egyes piacaira. Az Auka többféle partnerséget is kínál, sőt, 50 százalék erejéig befektetőket is keres az egyes piacokon létrehozott Settle-leányvállalatokhoz, mondta el Döderlein.

A Settle működése

A Settle egy olyan négyszereplős rendszer, amelyhez az Auka biztosítja a technológiai hátteret. A modellben az "Acquirer" elnevezésű partnerek a kereskedőkkel és szolgáltatókkal szerződnek a Settle használatára, míg az "Issuer" (kibocsátó) partnerek a fogyasztók felé jelenítik meg a Settle-t.

A fogyasztók oldaláról a Settle egy olyan okostelefonos alkalmazás, amelynek révén a telefon kontaktlistáján lévő kapcsolatoktól pénzt kaphatunk vagy nekik pénzt küldhetünk. A Settle rendszerén keresztül a pénz kifizetéséhez bármilyen forrás - bank- vagy hitelkártya, folyószámla - kapcsolható. A Settle-utalás címzettjének el kell fogadnia a beérkező összeget, amelyet bent is tarthat a rendszerben, felhasználhatja fizetésre, de - költségmentesen - kiutalhatja akár egy bankszámlára is.

A Settle-lel nemcsak fizetni lehet, hanem pénz kifizetését is lehet kérni másoktól. Ez sok esetben nagyon hasznos. Például ha egy nagyobb társaság egy összegben fizetett az étteremben, a fizető így kérheti be a többiektől a rájuk eső részt.

A Daniel Döderleinnal a témában készített interjúnkat itt olvashatja:
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Frankfurt Stock Exchange
Olvasta már? Nagyot emelkedett a Mol