Messze túlszárnyalták a korábbi ígéretet - 250 milliárd fölé hízik az Opus tőkéje
Üzlet

Messze túlszárnyalták a korábbi ígéretet - 250 milliárd fölé hízik az Opus tőkéje

  • Lezárul az Opusnál idén februárban bejelentett tőkeemelés: a Mészáros Építőipari Holding Zrt. 51 százalékos üzletrészének apportjával, valamint a Mátrai Erőművet tulajdonló Kft. 55 százalékos tulajdonának megvásárlásával több, mint 200 milliárd forinttal nő a társaság saját tőkéje.
  • A most bejelentett tranzakciók részeként az igazgatóság arról is döntött, hogy a Mátrai Erőmű többségi részesedésének megszerzését a Mediaworks Hungaryt is magába foglaló Opus Press Zrt. értékesítésével finanszírozza.
  • A médiacsoportot a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. vásárolja meg, az adásvételi ügyleteken az OPUS közel 3 milliárd forintos profitot realizál.
  • A 9 hónap alatt véghezvitt apportok és üzletrész vásárlások hatásai jelentősen túlszárnyalják a menedzsment előzetesen bejelentett várakozásait, az Opus saját tőkéje ugyanis 250 milliárd forint fölé növekedhet.
  • Az új termelővállalatokban szerzett tulajdon az OPUS eredményességére is pozitív hatással lesz, a tőzsdei vállalat működéséből jövőre 20-25 milliárd forint EBITDA várható.

Fontos döntés született

Az Opus igazgatósága csütörtökön elfogadta a Mészáros Építőipari Holding (MÉH) Zrt. 51 százalékára a nemzetközi szakértő (PwC) által meghatározott piaci értéket és az ennek az apportnak megfelelő tőkeemelést - közölte a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A Mészáros és Mészáros Kft-t, továbbá az R-KORD Kft-t 100 százalékban tulajdonló MÉH Zrt. 51 százalékos üzletrészének értéke 59,759 milliárd forint. A nem pénzbeli vagyoni hozzájárulással történő tőkeemelés során kibocsátandó 97 805 822 darab új részvénynél is a februárban 611 forintban rögzített árfolyamot veszik figyelembe.

Itt érdemes megjegyezni azt, hogy az Opus csütörtöki záróárfolyama ennél alacsonyabb, 468 forint volt. A tranzakció során viszont valóban a februári rögzített árfolyamot vették figyelembe, amely egyrészt erősíti a menedzsment szavahihetőségét, másrészt megerősíti azt a folyamatos kommunikációt, amely szerint a vállalat vezetése arra törekszik, hogy értéket teremtsen a részvényeseinek.

Eladják a MediaWorksöt is

Az igazgatóság döntött arról is, hogy az Opus megveszi a Status Power Invest (SPI) Kft. 55,05 százalékos tulajdonrészét, amelyet a STATUS Energy Magántőkealap 9,89 milliárd forint vételáron értékesít. Az ügylettel az Opus közvetett módon 2019. június végére - a prágai befektetőcsoport, az EPH Mátrai Erőműben lévő 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásával - mindösszesen 72,665 százalékos irányító részvénycsomaghoz jut a magyarországi villamosenergia-ellátás szempontjából második legnagyobb hazai vállalatban.

A tranzakciót az OPUS PRESS Zrt. értékesítéséből fedezik, amelyen mintegy 3 milliárd forintos profitot realizál az Opus.

A médiavállalkozásokat tömörítő céget és a tulajdonában álló további társaságokat - így a Mediaworks Hungary Zrt.-t és annak leányvállalatait (MediaLOG Zrt., DMH Magyarország Kft., Dunaújvárosi Szuperinfó Kft., Maraton Lapcsoport Kft.), valamint a PRINTIMUS Kft.-t - a nettó kötelezettségeken felül 7,4 milliárd forintért, illetve a csoport követeléseit további 2,5 milliárd forintért a Mészáros Lőrinc érdekeltségében működő Talentis Group Zrt. vásárolja meg.

Lezárul a tőkeemelési sorozat

Az Opus igazgatósága csütörtöki döntésével hozzájárult ahhoz is, hogy az apportszerződés részeként a Konzum PE Magántőkealap a Kall Ingredients Kft. felé fennálló 4,36 milliárd forintos követelésével tőkét emeljen a tőzsdei társaságban. Az Opus a tranzakció ellenértékét 9 314 820 darab új részvények zártkörű forgalomba helyezésével fedezi, melynek kibocsátási értékét az igazgatóság a szerdai záróárfolyamon, 469 forintban határozta meg.

Az út-, vasút-, híd- és vízépítési nagy projektekben aktív, jelenleg mintegy 300 milliárd forintos szerződésállománnyal rendelkező Mészáros Építőipari Holding, illetve a hazai áramtermelés ötödét adó Mátrai Erőmű irányító részesedésének megszerzésével lezárul az Opus februárban bejelentett tőkeemelési sorozat.

A tranzakciók nyomán az Opus saját tőkéje 2018 év végére meghaladhatja a 250 milliárd forintot.

A 2017. decemberi mérlegforduló napon 14,98 milliárd forintos saját tőkével rendelkező Opus igazgatósága ugyanis a tranzakciók februári bejelentésekor még csak 110-120 milliárdos növekedést tervezett. Az eltérést a Kall Ingredients Kft. 100 százalékos üzletrészének megszerzése, a Mátrai Erőmű Zrt. tulajdonosi szerkezetének átalakulása, továbbá a Mészáros Építőipari Holding szakértői értékelése adja.

Az új termelővállalatokban szerzett tulajdon az Opus eredményességére is pozitív hatással lesz, a tőzsdei vállalat jövő évi EBITDA-ja 20-25 milliárd forint lehet.

Mi lesz a következő fontos lépés?

A következő lépés a Konzum beolvasztása az Opusba, az egyesülési folyamat elindításáról a két társaság december 3-i rendkívüli közgyűlésein határozhatnak a részvényesek. A budapesti tőzsde történetében egyedülálló fúzió teret nyit a vállalatcsoport régiós növekedési terveinek megvalósításához.

Az előzetes becslések szerint a tőzsdei óriásvállalat mai árfolyamon számolva 350-400 milliárd forintos kapitalizációval, ezzel közel megegyező nagyságú, IFRS szerinti konszolidált saját tőkével és 30 milliárd forint fölötti EBITDA-val működhet már 2019-ben.

A fúziót követően a piaci kapitalizáció és a pénzügyi mutatók lehetővé teszik az Opus részvényeinek külföldi szabályozott piaci bevezetését. Az egyesülés utáni társaság mérete és a prosperáló ágazatokat (agrárium, energetika, építőipar, feldolgozóipar, IT és telekommunikáció, pénzügyi szektor, turizmus) tömörítő holdingszervezet áttekinthető tőzsdei működése révén vonzó lehetőséget kínál a nemzetközi nagybefektetőknek, emellett kedvezőbb finanszírozási forrásokat az Opusnak.

A mostani bejelentés kapcsán fontos felidézni, hogy február elején jelentette be először az Opus igazgatósága, hogy tőkeemelést hajtanak végre a vállalatnál, akkor egy 60-75 milliárd forintos tőkeemelésről beszéltek, amelyet figyelembe véve úgy számoltak, hogy a társaság saját tőkéje 110-120 milliárd forintra emelkedhet.

Ehhez képest jelentős változást jelentett, hogy egy korábbi prezentációból kiderült, hogy az Opus saját tőkéje a tervezett tőkeemeléseknek köszönhetően nem 110-120 milliárd forint lesz, hanem meg fogja haladni a 250 milliárd forintot.

Most pedig megerősítést nyert, hogy a fentebb leírt tranzakciók nyomán az Opus saját tőkéje 2018 végére meghaladhatja a 250 milliárd forintot, amely jelentősen túlszárnyalja a társaság menedzsmentjének előzetes várakozásait.Mindezt tovább gondolva ki kell emelni azt is, hogy pontosan a korábbi várakozásokat jóval meghaladó tőkeemeléseknek lesz köszönhető az, hogy a tervezett új cég esetében már közel 400 milliárd forintos várható saját tőkéről beszélhetünk, az Opusba beolvadó Konzum saját tőkéjét is figyelembe véve.

Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
BÉT