Üzlet

Nem ért egyet a GVH döntésével a Digi, folytatódik a fúzió az Invitellel

Portfolio
Múlt héten jelentette be a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy visszavonta a Digi/Invitel-fúziót engedélyező határozatát, 90 millió forint bírságot szabott ki a Digire, és új eljárást is indított. A Digi egy ma kiadott közleményben igyekszik tisztázni a helyzetet, ebből kiderül, hogy a GVH vizsgálata nem érinti az Invitel működését, csak néhány településre korlátozódik, ráadásul a GVH új eljárása nem befolyásolja a Digi-Invitel fúzió végrehajtását. A Digi nem ért egyet a GVH döntésével, mivel szerinte hiánytalan és pontos információk nyújtásával jóhiszeműen járt el az alapeljárás során.

Megvette a Digi az Invitelt

A Digi tavaly augusztus végén jelentette be a GVH-nak, hogy meg kívánja vásárolni az Invitelt, a GVH pedig idén májusában járult hozzá a tranzakcióhoz. A hatóság által előírt egyik kötelezettség a Digivel egy csoportba tartozó i-TV Digitális Távközlési Zrt. (i-TV) által nyújtott televíziós műsorterjesztési szolgáltatásokra vonatkozott, amelyeket az i-TV tőle független kábelhálózatokat bérelve valósít meg. A döntés előírta, hogy azokon a településeken, amelyeken a Digi az i-TV szolgáltatással jelen van, a felvásárlással pedig megszerzi a párhuzamos Invitel vezetékes távközlési hálózatát is, a helyi kábelhálózatokat üzemeltető társaságokkal kötött i-TV-s bérleti szerződéseit nem hosszabbíthatja meg. Ezzel a GVH biztosítani kívánta, hogy az adott területeken az összefonódást követően ne csak a Digi csoport műsorterjesztési szolgáltatásait lehessen igénybe venni, így a fogyasztók számára elérhető maradjon a független versenytársak közötti választási lehetőség. A hivatal azonban a határozat meghozatalát követően észlelte, hogy döntése az ügyfél által közölt, feltételezhetően félrevezető tényeken alapult. A GVH ugyanis olyan piaci jelzéseket kapott, hogy a határozat szerinti kötelezések nem terjednek ki valamennyi, az i-TV és az Invitel területeit átfedő településre.

Bírságot kapott a Digi

A feltételezések vizsgálatára a hatóság 2018. augusztus 29-én versenyfelügyeleti eljárást indított, amelynek következtetései alapján a Digi az eredeti eljárásban elmulasztotta jelezni a hivatalnak, hogy a tervezett kötelezés nem terjed ki az átfedéssel jellemezhető teljes területre. Múlt hét szerdán, november 14-én jelentette be a GVH, hogy visszavonta a Digi/Invitel-fúziót engedélyező határozatát, 90 millió forint bírságot szabott ki a Digire, és új eljárást is indított.

Nem ért egyet a határozattal a Digi

Az már a múlt heti bejelentésből is kiderült, hogy a GVH-határozat visszavonása ellenére folytatódhat a Digi és az Invitel fúziója, a versenyhatóság ugyanis az új eljárás lezárásáig kirendelt ellenőrző biztos felügyelete mellett engedélyezte az összefonódás végrehajtásának folytatását. A Digi ma kiadott közleményéből az is kiderül, hogy a GVH vizsgálata nem érinti az Invitel működését, kizárólag azokra a településekre korlátozódik, ahol az i-TV Digitális Távközlési Zrt. (a Digi Kft. egyik hazai leányvállalata) és az Invitel szolgáltatási területei átfedik egymást, ráadásul a GVH új eljárása nem befolyásolja a Digi-Invitel fúzió végrehajtását, mivel a GVH a korábbi jóváhagyást visszavonó döntésével egyidejűleg engedélyezte a Digi részére, hogy az Invitel feletti tulajdonosi jogait az új eljárás lezárásáig bizonyos, az eredeti jóváhagyó döntésből átvett korlátozások mellett továbbra is gyakorolja.

A GVH az alapeljárásban hozott határozatának visszavonását azzal indokolta, hogy a Digi az eredeti eljárás során elmulasztott proaktív észrevételeket tenni bizonyos - az i-TV által nyújtott távközlési szolgáltatások által lefedett területekre vonatkozó - hiányos adatokkal kapcsolatban, amelyekre támaszkodva a GVH az eredeti, összefonódást jóváhagyó döntését meghozta. A Digi nem ért egyet a GVH döntésével, mivel szerinte hiánytalan és pontos információk nyújtásával jóhiszeműen járt el az alapeljárás során. A GVH részére a Digi több körben szolgáltatott kért adatokat (köztük az i-TV tevékenységére vonatkozó adatokat is), és kollégáik, szakértőik további konzultációkra is rendelkezésre álltak. A GVH által az i-TV és az Invitel szolgáltatások átfedő területei vonatkozásában előírt kötelezettségekhez felhasznált hiányos adatok nem a Digi adatszolgáltatásából származtak, hanem a GVH saját adatgyűjtéséből, amelyet az igen terjedelmes, 10 hónapot átölelő vizsgálat során folytatott, áll a Digi közleményében. A Digi az új vizsgálati folyamatban is jóhiszeműen és teljeskörűen együttműködik a GVH-val annak érdekében, hogy az összefonódást ismételten jóváhagyó, új határozat a lehető leghamarabb megszülethessen.

Telekom-hatás

A Magyar Telekom árfolyama közel 2 százalékot emelkedett múlt hét szerdán, aznap, amikor a GVH közzétette a Digi/Invitel-fúzióra vonatkozó határozatának visszavonását. Annak ellenére emelkedett a Telekom árfolyama, hogy az már a GVH-közleményből is kiderült, hogy a Digi és az Invitel összefonódása folytatódik. A múlt hét szerdai árfolyamemelkedés mögött inkább technikai hatások, és az a pletyka állt, hogy a Deutsche Telekom ajánlatot kapott a Magyar Telekomban meglévő többségi tulajdoni részesedésére. Ma egyébként a múl pénteki esés után ismét emelkedik a Magyar Telekom árfolyama, 1,5 százalékkal 432 forintra emelkedett a Telekom-árfolyam. A Digi és az Invitel fúziója tehát folytatódik, az egyesült vállalattal a Magyar Telekom egy erős versenytársat kap, amely a "korábbi Digihez" képest közel másfélszeres ügyfélállománnyal rendelkezik, amely a tranzakcióval átvette az első helyet a vezetékes televíziós piacon, a vezetékes internet- és telefon szegmensben a második helyre lépett, és az Invitel akvizíciónak köszönhetően több olyan kistelepülésre is eljut, amelyen eddig nem volt jelen. A Digi egyébként országos lefedettségű mobilhálózatot épít, így ezen a területen is a Magyar Telekom versenytársa lesz, a vállalat további magyarországi akvizíciókat is tervez, erről is beszélt a Portfolio-nak adott interjúban Ryszka Sambor, a Digi Kft. ügyvezető igazgatója.

Nem ért egyet a GVH döntésével a Digi, folytatódik a fúzió az Invitellel
öngondi
Airbnb founder/CEO Brian Chesky
elektromosauto0922
spurs190920egy
juncker0922
svájciora0922
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Airbnb founder/CEO Brian Chesky