Megállíthatatlannak tűnik a felmelegedés - Itt az újabb aggasztó rekord
Üzlet

Megállíthatatlannak tűnik a felmelegedés - Itt az újabb aggasztó rekord

Portfolio
Továbbra sem sikerült fordulatot elérni a globális üvegházgáz-kibocsátás alakulásában: a klímaváltozást és globális felmelegedést okozó, jelentős részben emberi tevékenységből származó gázok légköri koncentrációja új rekordot ért el tavaly. A légköri szén-dioxid koncentrációja 2017-ben 405 ppm-re emelkedett, ami az elmúlt 3-5 millió év legmagasabb szintje a Meteorológiai Világszervezet (WMO) éves jelentése szerint. Csak 1990 óta 41 százalékkal fokozódott a légköri üvegházhatású gázok melegítő hatása.
A koncentráció napjainkban mintegy 46 százalékkal magasabb, mint az iparosodás előtti korszakban (1750 előtt). A koncentráció emelkedésének üteme ugyan csökkent az előző évhez képest, de így is közel az elmúlt évtized átlagához alakul. A WMO jelentése szerint a koncentráció emelkedésének üteme azonban nem annyira az emberi intézkedéseknek köszönhető, sokkal inkább az El Nino jelenséggel függ össze, amely 2015-2016-ban a világ nagy részén aszályt okozva csökkentette a növényzet szén-dioxid-megkötő képességét is.

Legutóbb, amikor ilyen mennyiségben volt jelen a szén-dioxid a Föld légkörében, a globális átlaghőmérséklet 2-3 Celsius-fokkal haladta meg a mostanit, a tengerek szintje pedig 10-20 méterrel magasabban állt, mint jelenleg.Megállíthatatlannak tűnik a felmelegedés - Itt az újabb aggasztó rekord
A többi jelentős üvegházhatású gáz koncentrációja is emelkedik, noha már most jóval magasabb az iparosodás előtti állapothoz képest. A metán jelenlegi légköri koncentrációja 257 százaléka, a dinitrogén-oxidé pedig 122 százaléka az iparosodás előtti korszak értékeinek.

A jelentés egy másik aggasztó jelenségről is említést tesz, mégpedig a CFC-11, vagyis a fluor-triklórmetán nevű gáz ismét növekvő légköri jelenlétéről. Az építőiparban szigetelésre használt gázt 1987-ben betiltották, mivel azon túl, hogy jelentősen fokozza a felmelegedést, az ózonréteget is károsítja. A globális tiltás ellenére a gázt valahol, valakik ismét elkezdték használni, a jelentés szerint az Environmental Investigation Agency idén több kínai üzemnél a CFC-11 gyártásának nyomaira bukkant.

A Meteorológiai Világszervezet éves jelentése alapján tehát folytatódik az emelkedő trend, ami egyre csökkenti annak az esélyét, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedésének mértékét sikerüljön a Párizsi Klímaegyezményben a világ országai által meghatározott 1,5 Celsius-fokos határon belül tartani. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a légköri üvegházgáz-koncentráció idén pedig várhatóan új csúcsra emelkedik. A WMO szerint az anyagot érdemes az ENSZ szakmai testülete által legutóbb publikált jelentéssel együtt értelmezni, amely szerint a 1,5 Celsius-fokos cél teljesítéséhez az emberiségnek 2050-re lényegében nullára kellene csökkenteni a globális karbonemissziót.

Címlapkép: shutterstock
Egy magyar autót tankol meg a benzinkutas a Mol egyik szerbiai kútján a horgosi határátkelõtõl 1 kilométerre.
aldishutterstock
zsidayviktorkonfi1500170608-20170608
Frankfurt Stock Exchange
16 July 2019, Mecklenburg-Western Pomerania, Anklam: (Photo by Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images)
Magyar Telekom
shutterstock_733621417
oktatás shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Egy magyar autót tankol meg a benzinkutas a Mol egyik szerbiai kútján a horgosi határátkelõtõl 1 kilométerre.