Megállíthatatlannak tűnik a felmelegedés - Itt az újabb aggasztó rekord
Üzlet

Megállíthatatlannak tűnik a felmelegedés - Itt az újabb aggasztó rekord

Portfolio
Továbbra sem sikerült fordulatot elérni a globális üvegházgáz-kibocsátás alakulásában: a klímaváltozást és globális felmelegedést okozó, jelentős részben emberi tevékenységből származó gázok légköri koncentrációja új rekordot ért el tavaly. A légköri szén-dioxid koncentrációja 2017-ben 405 ppm-re emelkedett, ami az elmúlt 3-5 millió év legmagasabb szintje a Meteorológiai Világszervezet (WMO) éves jelentése szerint. Csak 1990 óta 41 százalékkal fokozódott a légköri üvegházhatású gázok melegítő hatása.
A koncentráció napjainkban mintegy 46 százalékkal magasabb, mint az iparosodás előtti korszakban (1750 előtt). A koncentráció emelkedésének üteme ugyan csökkent az előző évhez képest, de így is közel az elmúlt évtized átlagához alakul. A WMO jelentése szerint a koncentráció emelkedésének üteme azonban nem annyira az emberi intézkedéseknek köszönhető, sokkal inkább az El Nino jelenséggel függ össze, amely 2015-2016-ban a világ nagy részén aszályt okozva csökkentette a növényzet szén-dioxid-megkötő képességét is.

Legutóbb, amikor ilyen mennyiségben volt jelen a szén-dioxid a Föld légkörében, a globális átlaghőmérséklet 2-3 Celsius-fokkal haladta meg a mostanit, a tengerek szintje pedig 10-20 méterrel magasabban állt, mint jelenleg.Megállíthatatlannak tűnik a felmelegedés - Itt az újabb aggasztó rekord
A többi jelentős üvegházhatású gáz koncentrációja is emelkedik, noha már most jóval magasabb az iparosodás előtti állapothoz képest. A metán jelenlegi légköri koncentrációja 257 százaléka, a dinitrogén-oxidé pedig 122 százaléka az iparosodás előtti korszak értékeinek.

A jelentés egy másik aggasztó jelenségről is említést tesz, mégpedig a CFC-11, vagyis a fluor-triklórmetán nevű gáz ismét növekvő légköri jelenlétéről. Az építőiparban szigetelésre használt gázt 1987-ben betiltották, mivel azon túl, hogy jelentősen fokozza a felmelegedést, az ózonréteget is károsítja. A globális tiltás ellenére a gázt valahol, valakik ismét elkezdték használni, a jelentés szerint az Environmental Investigation Agency idén több kínai üzemnél a CFC-11 gyártásának nyomaira bukkant.

A Meteorológiai Világszervezet éves jelentése alapján tehát folytatódik az emelkedő trend, ami egyre csökkenti annak az esélyét, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedésének mértékét sikerüljön a Párizsi Klímaegyezményben a világ országai által meghatározott 1,5 Celsius-fokos határon belül tartani. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a légköri üvegházgáz-koncentráció idén pedig várhatóan új csúcsra emelkedik. A WMO szerint az anyagot érdemes az ENSZ szakmai testülete által legutóbb publikált jelentéssel együtt értelmezni, amely szerint a 1,5 Celsius-fokos cél teljesítéséhez az emberiségnek 2050-re lényegében nullára kellene csökkenteni a globális karbonemissziót.

Címlapkép: shutterstock
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
címlap_INA