Rekordot döntött Magyarország új naperőműve
Üzlet

Rekordot döntött Magyarország új naperőműve

Portfolio
Magyarország legnagyobb kapacitású naperőművét adta át az MVM csoport Felsőzsolcán; a közel kilencmilliárd forint beruházással megépült létesítmény beépített kapacitása 20 megawatt (MW). A felsőzsolcai naperőmű az MVM csoport fejlesztésében országosan épülő 110 napelemes egység közül az első, de a vállalat hamarosan egy még ennél is nagyobb naperőművet épít Pakson.

Rekordot döntött Magyarország új naperőműve

Alig néhány héttel azután, hogy a MET felavatta százhalombattai naperőművét, amely 17,6 megawattos kapacitásával akkor a legnagyobb volt az országban (a Mátrai Erőmű 16 megawattos naperőművét megelőzve), máris át kellett adnia első helyezését az MVM új naperőművének. A társaság 2018-2019-es nagyszabású fotovoltaikus programjának első naperőműve Felsőzsolca és Onga határában, közel 45 hektáron épült fel az MVM Ovit fővállalkozói kivitelezésében. A beruházás az MVM csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. irányításával, 9 milliárd forintból valósult meg az Európai Unió (EU) Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának (KEHOP-5.1.1-17-2017-00002) keretén belül. A fejlesztést 35 százalékban uniós, 65 százalékban pedig saját forrásból finanszírozta a társaság. Az erőművet az időnként extrém időjárási körülmények ellenére a tervezett költség- és időkereten belül sikerült befejezni, az elmúlt hetekben pedig próbaüzemet végzett.

Az erőmű számokban:
  • Az erőműben közel 74 ezer darab polikristályos napelemtáblát telepítettek, a napelemeket tartó szerkezeti elemek összes tömege meghaladja az 1000 tonnát.
  • Az erőmű 270-275 wattos napelemekből épül fel, a napelemek 35 fokos dőlésszögben, déli tájolásban, fix elrendezésben állnak.
  • Az erőmű létesítése során kerítéssel, villámhárítókkal és "asztallábakkal" (a napelemeket tartó szerkezet lábai) együtt nagyjából 25 ezer cölöpöt vertek le.
  • 20 MW beépített kapacitásával átlagosan évi 21 gigawattóra (GWh) villamos energia termelésére képes, ami mintegy tízezer háztartás éves áramfogyasztásának felel meg.
  • A felsőzsolcai beruházásnak köszönhetően évente 20 ezer, míg az országosan épülő további egységek jóvoltából évente több mint 100 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás.
  • Az elektromos kábelezés több mint 500 kilométer hosszúságú.
  • Az erőművet 3200 méter hosszú, szögesdróttal, érzékelőkkel és kamerával védik.

Megtakarítást hoz az újszerű elrendezés

Az erőművet, alkotó elemeit és a paneleket olyan elrendezésben telepítették, hogy az áram szállítása, a veszteségek és a termelés optimalizálása érdekében minél kisebb távolságra kelljen a villamos energiát szállítani - mondta el a helyszínen Molnár Ferenc, az MVM projektfelelőse. Az elrendezés újszerűsége abban rejlik, hogy minden olyan főberendezés, amit látni kell és érdemes, az kint van az erőmű körül futó út mellett, tehát nem kell bemenni a sorok közé. Ez Magyarországon újdonságnak számít, de nemzetközi viszonylatban sem jellemző megoldás, ugyanakkor egyértelműen forintosítható az ezáltal elért előny: A napelemek állványai ("asztalsorai") több mint 33 kilométer hosszúak, amelyek teljes bejárásának szükségességét sikerült megtakarítani az újszerű elrendezéssel.

Az MVM több ok miatt is Felsőzsolca mellett döntött: a terület benapozottsági szempontból optimális helyszínt kínál; enyhe fennsík jellege miatt viszonylag élénk légmozgás jellemzi, amely csökkenti a felhős, ködös idő kialakulásának valószínűségét. A talajfelszín kevésbé laza szerkezetű, így a panelek homokkal, porral szennyeződésének esélye relatív csekély. Az egyik legfontosabb szempont azonban az volt, hogy a közelben található a Mavir alaphálózati csomóponti nagyfeszültségű felsőzsolcai alállomása - ide kerül az erőműben megtermelt villamos energia egy 3 kilométer hosszú 22 kilovoltos termelői vezetéken keresztül.

Az erőmű egy bizonyos fényerő mellett kapcsol be, illetve ki, tehát amikor a nepelemek által termelt energia eléri a bekapcsolási küszöbértéket, akkor az inverterek elkezdenek dolgozni, a napenergiát továbbítani a teljes láncba. Nappal azonban nem állhat elő olyan helyzet, hogy az erőmű kikapcsoljon; ottjártunkkor meglehetősen borús időben is 7-8 megawattal termelt az erőmű.

Rekordot döntött Magyarország új naperőműve
Fotó: Ács András

Dupláznák a napenergia programot

Az MVM csoport 2018-19-es programjában hét projekt keretében 110 naperőművet épít Magyarországon, összkapacitásuk meghaladja majd a 100 MW beépített teljesítményt. A naperőművek évente több mint 110 GWh áramot termelnek majd, amely mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét lesz képes fedezni. A beruházási költségek 35 százalékát uniós forrásból fedezik, 65 százalékát pedig az MVM-csoport biztosítja.

A társaság ezen túl egy legalább ugyanekkora nagyságrendű programot kíván elindítani a közeljövőben

- mondta el Kiss Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

Az MVM idén megvette a Mátrai Erőmű 16 megawattos, egy ideig az ország legnagyobbjának számító naperőművét, valamint lakossági napenergia-szolgáltatást is indított. A hazai bruttó villamosenergia-termelésben a fotovoltaikus megújuló termelés részaránya jelenleg mindössze 0,5 százalék, de ugrásszerű bővülésre lehet számítani, várakozások szerint akár 3000 megawatt beépített fotovoltaikus teljesítmény is létrejöhet a következő években.

Címlapkép: MVM
BET
An oil pumping unit, also known as a
panel_ingyenpenz_otthon melege1500
BEIJING, CHINA - AUGUST 06: A pedestrian walks past the People's Bank of China (PBOC) headquarters on August 6, 2019 in Beijing, China.
Telenor
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
BET