Nincs megállás, begyorsult az esés a kriptodevizáknál a hétvégén
Üzlet

Nincs megállás, begyorsult az esés a kriptodevizáknál a hétvégén

Portfolio
A héten már írtunk arról, hogy a elmúlt napokban nagyot esett a kriptodevizák árfolyama, sokan abban reménykedtek, hogy a masszív túladottság miatt jöhet egy felpattanás, azonban az árfolyamok tovább zuhantak, a Bitcoin árfolyama kritikus szint alá esett.
Több tényező együttesen nyomta lefelé az elmúlt napokban a kriptopénzek árfolyamát. Csütörtöki cikkünkben ezeket azonosítottuk be:

  • A Bitcoin Cash egy olyan kriptodeviza, amely a bitcoin fizetési hálózat elágaztatásával (hardfork) jött létre. Az elmúlt napokban az is bizonytalanságot okozott a kriptodeviza piacon, hogy egy újabb hardforkra került sor, amellyel a a Bitcoin Casht Bitcoin ABC-re és Bitcoin SV-re darabolták fel. A bizonytalanságot egyrészt az okozza, hogy az újabb feldarabolás megmutatta, mennyire megosztott az a közösség, amelyik a kriptodevizák fejlesztésén dolgozik, másrészt az sem egyértelmű, hogy a feldarabolás után melyik kriptopénzben érdemes kereskedni/befektetni, és a hardfork arra is újra rávilágított, hogy feldarabolással újabb és újabb kriptodevizák hozhatók létre, kérdés, mennyit ér egy instrumentum, amiből több feldarabolással gyakorlatilag végtelen mennyiség állítható elő.
  • Egyre nagyobbra dagad a botrány a Tether körül, az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot is indított a kriptodevizával kapcsolatban, amelynek a célja az, hogy kiderítsék, valóban a Bitcoin és más kriptodevizák árának felpumpálására használták-e a Tethert. A vizsgálatról szóló hír alaposan megijesztette a befektetőket.
  • A kriptodevizák kereskedése sok esetben kevéssé szabályozott piacokon zajlik, ami már önmagában is kockázatos, a befektetők ezt néhány napja újra megtapasztalhatták. Az OKEx nevű kriptodeviza piac a befektetők előzetes figyelmeztetése nélkül változtatott néhány kereskedési szabályon, ami miatt állítólag több millió dollárt buktak az ott befektetők. Bár az OKEx elnézést kért az ügyfeleitől, de sokan a platformról érkező rossz hírek miatt zárhatták pozícióikat a kirptodeviza piacokon.
  • Az elmúlt években egyre több kriptodeviza kibocsátásra (initial coin offerings, ICO) került sor, amelyek közül sok a tőkepiaci törvényekbe ütköző módon valósult meg. Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság a múlt héten két olyan társasággal szemben is fellépett, amelyik ICO keretében gyűjtött forrást, és amelyeket arra kötelezett, hogy juttassák vissza az ICO-ban gyűjtött pénzt a befektetőknek. Ami sok kriptodeviza befektetőt megijeszthetett azon túl, hogy ezt a piacot is a korábbinál jóval szigorúbban ellenőrzi majd a felügyelet, az az, hogy a mostani döntések precedens értékűek, és a jövőbeni kibocsátások is sokkal szigorúbb ellenőrzés alá esnek majd.
  • A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője, Christine Lagarde a múlt héten a kriptodevizák jövőbeni szerepéről beszélt, arról, hogy az egyes jegybankok is kibocsáthatnak kriptodevizákat, a piacnak pedig a mostaninál jóval szigorúbban szabályozottnak kell lennie. Lagarde beszédéből az is kiolvasható, hogy a jövő a kriptodevizáké lehet, de nem feltétlenül a már kibocsátott kriptopénzeké, hanem azoké, amelyeket a jegybankok bocsátanak majd ki, ez is megijeszthette a kriptodevizákba befektetőket, és ráerősíthetett az eladási hullámra.
  • Az elmúlt hónapokban több olyan platform is létrejött, ahol a kriptodevizák árfolyamesésére is lehet spekulálni, ez a lehetőség is begyorsíthatja az esést, amikor rossz hírek érkeznek a kriptopénzekkel kapcsolatban.
  • Fontos még megemlíteni, hogy azért is gyorsult be az esés az elmúlt napokban, mert több kriptodeviza grafikonján fontos szintek törtek, ilyen például a Bitcoinnál az 5900 dollár körüli szint, ami az elmúlt hónapokban többször megállította az árfolyam esését. A héten már nem.És hogy mi történt legutóbbi cikkünk óta? A Bitcoin árfolyama csak az elmúlt 3 napban újabb 17 százalékkal került lejjebb, ezzel a lélektani szempontból fontos 4000 dolláros szint is elesett. A Bitcoin árfolyama a mostani eséssel már tavaly szeptemberi szintre esett, a csúcshoz képest az értékének már több mint 80 százalékát elveszítette.

Nincs megállás, begyorsult az esés a kriptodevizáknál a hétvégén
De nem csak a Bitcoint ütötték meg, a legnagyobb kapitalizációjú kriptopénzek árfolyama jellemzően két számjegyű esést szenvedett el az elmúlt egy napban.

Nincs megállás, begyorsult az esés a kriptodevizáknál a hétvégén
Forrás: Coinmarketcap
Címlapkép: Shutterstock
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar