Tőzsdére megy Leonardo DiCaprio vegán burgeres cége
Üzlet

Tőzsdére megy Leonardo DiCaprio vegán burgeres cége

Portfolio
A 2009-ben a vegán táplálkozású Ethan Brown által alapított Beyond Meat nevű vegán burgeres cég azt tervezi, hogy tőzsdén keresztül von be forrásokat a további terjeszkedéshez.
A Beyond Meat két dolog miatt lett világszerte ismert:
  • egyrészt olyan ételeket készítenek, amelyekben a húst ahhoz állagra és ízre állítólag nagyon hasonló, sok fehérjét tartalmazó, de sokkal kevesebb erőforrással előállítható növényi alkotórészekkel helyettesítik,
  • másrészt a cégbe tavaly beszállt Leonardo DiCaprio.


Ő posztolta nemrég ezt az ábrát, ami azt mutatja, mennyivel kevesebb vízre, termőterületre, energiára van szükség például egy vegán burger előállításához, mint a hagyományos, marhahúsoshoz.
A cég most azt tervezi, hogy tőzsdére megy, már be is adták az erre vonatkozó kérelmüket, a vállalat papírjaival a Nasdaq-on lehet majd kereskedni, a ticker BYND lesz. A jegyzésben a legnagyobb bankok, többek között a Goldman Sachs, a JPMorgan, a Credit Suisse, a BofA Merrill Lynch, a Jefferies és a William Blair segítik a céget. Egyelőre jegyzési ársávot még nem tettek közzé, és azt sem lehet tudni, mennyi tőkét szeretnének bevonni az IPO-val, azt viszont igen, hogy részben a további terjeszkedés finanszírozásához és további K+F-hez van szükség a pénzre.

És hogy mit érdemes tudni a cégről? A MarketWatch összegyűjtött 5 érdekességet:
  • Bár a cég bevételei szépen nőnek, idén az első 9 hónapban (56,4 millió dollár) jóval több bevételt ért el a cég, mint tavaly egész évben (32,6 millió dollár), a Beyond Meat még soha nem csinált profitot, tavaly 30,4, idén szeptemberig 22,4 millió dollár volt a veszteség.
  • A Beyond Meat nagyot álmodik, szerintük a hús alternatíváinak piaca több milliárd dollárosra nőhet, ezen a piacon akar nagy szereplő lenni a cég.
  • Bár első blikkre a cég egy réspiacon tevékenykedik, a vállalat bevallása szerint rendkívül kompetitív a piac, sok versenytárssal, mint például: Boca Foods, Field Roast Grain Meat Co., Gardein, Impossible Foods, Lightlife, Morningstar Farms,Tofurky, de a Beyond Meat a hagyományos hústermékek gyártóit is versenytársainak tekinti, hiszen idővel azok is elkezdhetnek húsmentes termékeket gyártani, sőt, akvirálhatnak is a Beyond Meathez hasonló cégeket, amivel gyorsan megjelenhetnek a piacon.
  • A Beyond Meat nagyban függ a beszállítóitól. A húsmentes készítmények egyik legfontosabb alapanyaga a sárgaborsóból kivont fehérje, amelyet Kanadából és Franciaországból szerez be a cég, de a legnagyobb beszállítója egy cég, és a múltban már előfordultak fennakadások a beszállításban, ami a Beyond Meat eladásaira is hatással volt.
  • A Beyond Meat termékeit részben beszállítók állítják elő, azokkal viszont nincsen írásos megállapodása, szerződés hiányában azok bármikor elállhatnak a további együttműködéstől.


Címlapkép: ANGELA WEISS / AFP
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
weworkiroda2