Új gyárat építene a Volkswagen - Magyarország is versenyben van
Üzlet

Új gyárat építene a Volkswagen - Magyarország is versenyben van

Portfolio
A Volkswagen csoport totális átalakuláson megy keresztül, amelynek keretében euró tízmilliárdokat készülnek elkölteni a németek az elektromos- és önvezető autózás, valamint a mobilitáshoz kapcsolódó szolgáltatások és a digitalizáció területén. Ennek a nagyszabású tervnek a része az is, hogy a Volkswagen egy új gyárat épít majd Közép-Kelet-Európában, amely Magyarország szempontjából is érdekes lehet - szúrta ki a G7.hu. A német Automobilwoche című újság szerint ugyanis több helyszín mellett Győr is versenyben van a beruházásért, amely négy-ötezer embernek adna munkát.

A győri Audi-gyár is versenyben van

A portál emlékeztet, az új gyárban 2022 után indítanák be a termelést, és a tervek szerint az új gyártósorokon olyan népszerű városi terepjárók készülnének, mint a ©koda Karoq és a Seat Ateca. Ezeket a modelleket jelenleg a csehországi Kvasiny-ben gyártják.

Fontos hangsúlyozni, hogy Hans Dieter Pötsch, a Volkswagen-csoport fb-elnöke szerint még nem született konkrét döntés arról, hogy új helyszínre kerüljön a termelés. Herbert Diess vezérigazgató ezt annyival egészítette ki, hogy jelenlegi gyárak is szóba kerülhetnek, a ©koda jelenlegi gyárait viszont elvetették, mivel az utóbbi években megdrágult a helyi munkaerő. Így került képbe a a győri Audi-gyár, illetve a lengyelországi Polkowice városában található Volkswagen motorokat gyártó üzeme.

Az új üzemmel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a tervek szerint négy-ötezer embernek adna munkát. Összehasonlítás képen az idén bejelentett debreceni BMW-gyárban első körben 1000 ember kezdheti majd meg a munkát, számuk pedig a gyártás felfuttatásával párhuzamosan emelkedhet.

Hatalmas összegekről döntöttek

Ahogy arról néhány hete beszámoltunk sor került egy felügyelőbizottsági ülésre, ahol az előzetes várakozásoknak megfelelően olyan horderejű döntések születtek, amelyek messze felülmúlják a cégcsoport korábbi terveit.

Elfogadásra került ugyanis az az akcióterv, aminek a keretében 9 milliárd euróval többet, vagyis 44 milliárd eurót fognak elkölteni a következő öt évben annak érdekében, hogy meghatározó szerephez jussanak az elektromos- és önvezető autózásban.

Erre a hatalmas összegre szükség is van, hiszen 2025-re már több mint 50 darab tisztán elektromos meghajtású modellt akar értékesíteni a cégcsoport. Ez nem véletlen, hiszen az eladásokban is nagyon ambiciózus célokat fogalmazott meg az autógyártó menedzsmentje, 2025-re el akarnak odáig jutni, hogy évi 2-3 millió elektromos autót adnak el globálisan, amely egyben azt is jelentené, hogy a cégcsoport teljes értékesítésének mintegy 20-25 százalékát tennék ki ezek az autók.

Természetesen ilyen sok autó legyártáshoz szükség van üzemekre is, ahol azok készülhetnek. Éppen ezért a fentebb említett 44 milliárd euróból jelentős összegeket fordítanak majd arra a németek, hogy három meglévő gyártóbázisukat fejlesszék, elektromos autók gyártására állítsák át.

A tervek szerint a zwickaui üzem főszerepet kap majd az elektromos autók gyártásában, hat különböző elektromos modellt is gyárthatnak majd itt a Volkswagen csoport három márkájának. Érdemes azt is megjegyezni a gyárral kapcsolatban, hogy a vállalat tájékoztatása szerint az itt összeszerelésre kerülő autókba részben Magyarországon gyártott akkumulátorok kerülnek majd. További két helyszínen szintén megkezdődik majd az elektromos autók gyártása: Hannoverben és Emdenben. Előbbi gyárban az I.D. Buzz modell készülhet majd 2022-től, míg utóbbi üzemmel kapcsolatban konkrét modellt nem említettek.
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
címlap_INA