Nincs megállás, tovább esik a Bitcoin árfolyama
Üzlet

Nincs megállás, tovább esik a Bitcoin árfolyama

Portfolio
Nagyot esett az elmúlt hetekben a kriptodevizák árfolyama, egyelőre nem látszik, mi fordíthatná meg a zuhanást.
Az elmúlt egy hétben 22 százalékot, idén pedig már 73 százalékot veszített az értékéből a Bitcoin.

Nincs megállás, tovább esik a Bitcoin árfolyama
Ha nagyon távolról nézzük, akkor még mindig ugyanaz a sztori:
  • egyrészt a világ nagy jegybankjai elkezdték elzárni a pénzcsapokat, így egyre kevesebb likviditás jut olyan erősen spekulatív piacokra, mint a kriptodevizák piaca
  • másrészt a kriptodevizák egyelőre nem tudták bizonyítani létjogosultságukat, például fizetőeszközökként, egyelőre még mindig spekulatív eszközként tartják őket számon
  • ráadásul folyamatos a kriptopénzek evolúciója, egyelőre nehéz megmondani, melyik lesz a jövő meghatározó kriptodevizája.


Hogy az elmúlt napokban miért esett a kriptopénzek árfolyama, az alábbi 7 pontban foglaltuk össze egy korábbi cikkünkben:

  • A Bitcoin Cash egy olyan kriptodeviza, amely a bitcoin fizetési hálózat elágaztatásával (hardfork) jött létre. Az elmúlt napokban az is bizonytalanságot okozott a kriptodeviza piacon, hogy egy újabb hardforkra került sor, amellyel a a Bitcoin Casht Bitcoin ABC-re és Bitcoin SV-re darabolták fel. A bizonytalanságot egyrészt az okozza, hogy az újabb feldarabolás megmutatta, mennyire megosztott az a közösség, amelyik a kriptodevizák fejlesztésén dolgozik, másrészt az sem egyértelmű, hogy a feldarabolás után melyik kriptopénzben érdemes kereskedni/befektetni, és a hardfork arra is újra rávilágított, hogy feldarabolással újabb és újabb kriptodevizák hozhatók létre, kérdés, mennyit ér egy instrumentum, amiből több feldarabolással gyakorlatilag végtelen mennyiség állítható elő.
  • Egyre nagyobbra dagad a botrány a Tether körül, az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot is indított a kriptodevizával kapcsolatban, amelynek a célja az, hogy kiderítsék, valóban a Bitcoin és más kriptodevizák árának felpumpálására használták-e a Tethert. A vizsgálatról szóló hír alaposan megijesztette a befektetőket.
  • A kriptodevizák kereskedése sok esetben kevéssé szabályozott piacokon zajlik, ami már önmagában is kockázatos, a befektetők ezt néhány napja újra megtapasztalhatták. Az OKEx nevű kriptodeviza piac a befektetők előzetes figyelmeztetése nélkül változtatott néhány kereskedési szabályon, ami miatt állítólag több millió dollárt buktak az ott befektetők. Bár az OKEx elnézést kért az ügyfeleitől, de sokan a platformról érkező rossz hírek miatt zárhatták pozícióikat a kirptodeviza piacokon.
  • Az elmúlt években egyre több kriptodeviza kibocsátásra (initial coin offerings, ICO) került sor, amelyek közül sok a tőkepiaci törvényekbe ütköző módon valósult meg. Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság a múlt héten két olyan társasággal szemben is fellépett, amelyik ICO keretében gyűjtött forrást, és amelyeket arra kötelezett, hogy juttassák vissza az ICO-ban gyűjtött pénzt a befektetőknek. Ami sok kriptodeviza befektetőt megijeszthetett azon túl, hogy ezt a piacot is a korábbinál jóval szigorúbban ellenőrzi majd a felügyelet, az az, hogy a mostani döntések precedens értékűek, és a jövőbeni kibocsátások is sokkal szigorúbb ellenőrzés alá esnek majd.
  • A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője, Christine Lagarde a múlt héten a kriptodevizák jövőbeni szerepéről beszélt, arról, hogy az egyes jegybankok is kibocsáthatnak kriptodevizákat, a piacnak pedig a mostaninál jóval szigorúbban szabályozottnak kell lennie. Lagarde beszédéből az is kiolvasható, hogy a jövő a kriptodevizáké lehet, de nem feltétlenül a már kibocsátott kriptopénzeké, hanem azoké, amelyeket a jegybankok bocsátanak majd ki, ez is megijeszthette a kriptodevizákba befektetőket, és ráerősíthetett az eladási hullámra.
  • Az elmúlt hónapokban több olyan platform is létrejött, ahol a kriptodevizák árfolyamesésére is lehet spekulálni, ez a lehetőség is begyorsíthatja az esést, amikor rossz hírek érkeznek a kriptopénzekkel kapcsolatban.
  • Fontos még megemlíteni, hogy azért is gyorsult be az esés az elmúlt napokban, mert több kriptodeviza grafikonján fontos szintek törtek, ilyen például a Bitcoinnál az 5900 dollár körüli szint, ami az elmúlt hónapokban többször megállította az árfolyam esését. A héten már nem.


Bár az esés mértéke az elmúlt órákban lassult, így is jellemzően tovább esett a kriptodevizák árfolyama az elmúlt egy napban.

Nincs megállás, tovább esik a Bitcoin árfolyama
Forrás: Coinmarketcap
Címlapkép: Shutterstock
Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Frankfurti Tőzsde