Már 2050-ig felszámolná az üvegházgáz-kibocsátást az Európai Bizottság
Üzlet

Már 2050-ig felszámolná az üvegházgáz-kibocsátást az Európai Bizottság

MTI
Portfolio
Az Európai Bizottság 2050-re klímasemlegessé kívánja tenni Európa gazdaságát. A testület Tiszta bolygót mindenkinek címmel hosszú távú stratégiai jövőképet fogadott el, melyben 2050-ig vázolja fel azokat az intézkedéseket, amelyek modern, versenyképes és klímasemleges gazdaság megteremtését célozzák - közölte az uniós bizottság szerdán. A tagállamok nyolc különféle szcenárió közül választhatnak, amelyek a business-as-usual kibocsátáscsökkentéstől az emisszió nullára csökkentéséig terjednek.
A stratégia bemutatja, hogyan tölthet be Európa vezető szerepet a klímasemlegesség terén a megvalósítható technológiai megoldásokba való befektetéssel, a polgárok szerepvállalásának elősegítésével, az olyan kulcsfontosságú területek, mint az iparpolitikát, a pénzügyeket és a kutatást érintő intézkedések összehangolásával. A kidolgozott stratégia, mely a jövőbeli klímasemlegesség biztosítását célzó intézkedéseket körvonalazza, csaknem az összes uniós szakpolitikai területet lefedi, és összhangban van a Párizsi Megállapodásban rögzített célkitűzéssel, miszerint a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését 2°C alatt kell tartani, illetve törekedni kell az 1,5°C-os emelkedés elérésére.

Az Euractiv által ismertetett stratégia keretében az uniós tagállamok nyolc különféle szcenárió közül választhatnak, amelyek a business-as-usual kibocsátáscsökkentéstől egészen az emisszió nullára csökkentéséig terjednek. A Párizsi Klímaegyezmény arra kötelezi az aláíró országokat, hogy 2020 végéig véglegesítsék a hosszú távú terveket.

Miguel Arias Canete éghajlatváltozásért és energiaügyért felelős biztos szerint a stratégia csak a kezdő pontját jelenti a hosszú távú tervezésnek, de a preferált opciót a 2050-re elérendő klímasemlegesség, vagyis az üvegházgáz-kibocsátás nullára csökkentése jelenti. A következő hónapoknak a szcenáriók részletes tanulmányozásáról kell szólnia szerinte. Az Európai Tanács 2018 márciusában bízta meg Canetet egy hosszú távú stratégia kidolgozásában, először pedig a december 13-i év végi csúcson alkothatnak ítéletet arról. Ezt követően az energiaügyi és környezetvédelmi miniszterek december 19-én, illetve 20-án tartandó ülésén határozhatják meg a stratégia jövőbeli sorsát.

Miután Lengyelország 2011-ban és 2012-ben is megvétózta a Bizottság korábbi terveit egy hosszú távú egységes klímapolitika kialakítására, a mostani stratégiába konkrét célszámok alig kerültek. Az EU jelenlegi kibocsátáscsökkentési célja 2030-ra 40 százalék az 1990-es szinthez képest, de a stratégia kidolgozása során a Bizottság 45 százalékos aránnyal tervezett, ami azt jelzi, az új szabályokkal a blokk vélhetően ezt a célt is teljesíti. Bizonyos európai parlamenti képviselők 55 százalékra emelnék a 2030-as célt, zöld szervezetek pedig a nulla emissziós célt már 2040-re előrehoznák.

A Bizottság becslése szerint az alapeseti forgatókönyvhöz képest az emisszió 2050-ig történő nullára csökkentése akár 400 milliárd hasznot is hozhat a közösségnek. A testület azonban nem számol a klímaváltozás okozta károk csökkentésével elérhető megtakarításokkal, márpedig ezek 1990 és 2016 között több mint 400 milliárd eurót tehettek ki.
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Frankfurti tőzsde