Üzlet

Magyarország csúnyán lemaradt a digitalizációban - Mit rontottunk el ennyire?

Portfolio
Magyarországnak komoly a lemaradása a digitalizáció területén, Európán belül csupán 5 országot előzünk meg ebben. A legnagyobb feladat az lenne, hogy a vállalatok ne ragadjanak meg azon a szinten, hogy beszerezték a digitiális eszközöket, a hatékonyság növelése ugyanis jórészt szervezeti, humánkérdés - hangzott el a KPMG sajtóbeszélgetésen.


A digializációra még mindig kütyüként, a digitiális eszközök használataként tekintenek a cégek, pedig ezek hatékonyságot növelő szerepének kiaknázása lenne az igazi feladat a vállalati kultúrában. A digitalizáció nem technológiai kérdés, hanem humánkérdés is, vagyis hogy a humántőkét miképpen lehet minőségileg és mennyiségileg fejleszteni - mondta Robert Stöllinger, a KPMG vezérigazgatója.

Magyarországnak nagy a lemaradása a digitalizáció területén, a KPMG Digital Economy and Society Indexe (DESI) alapján Európában csupán 5 országot előzünk meg, miközben a legjobb indexértéket elérő országhoz, Dániához képest alig feleannyi pontot kaptunk az indexben.

A digitalizációról sokan gondolják azt, hogy már előre tartanak, mert sok számítógépük és alkalmazásuk van, ugyanakkor ezek szervezeti integrációja valójában még nem történt meg. Vagyis az eszközök révén nem lett hatékonyabb, kevesebb költséggel működő, jobb szolgáltatásokat nyújtó a vállalat. A munkavállalók felkészültségének javításával sokat lehet ezen javítani. Mindeközben már van olyan acélgyár, amelyben korábban ezren dolgoztak, de ma már mindent robotok végeznek el, ezért csupán néhány tízen működtetik az egész gyárat - fejtette ki Ságodi Attila, a KPMG vezetési tanácsadásáért felelős partnere.

A humánerőforrás a vállalatok egyik legnagyobb értéke és a legdrágább erőforrása. Az irodaterületek kialakítása, a munkakörülmények az ő megtartásukban sokat segítenek. Ez egy egyszerű dolog: aki jól érzi magát, az jobban is dolgozik. A 18. században ez nem volt fontos tényező, de ma már ez kifejezetten fontos szempont lett - mondta el Dános Pál, a KPMG Tanácsadó igazgatója.

Magyarországon egy tucatnyi olyan vállalat van, ahol több mint 250-en dolgoznak, vagyis korlátozott azoknak a száma, akik a proptech startupok támogató partnerei lehetnek. Ezért fontos a tanácsadók szerepe is a partnerségek megtalálásában. A "szemtelen" proptech újítók sokszor nem javítani akarják a folyamatokat, hanem teljesen leradírozni őket, és újakat építeni.

Az egészségügy területén például azok az applikációk lehetnek hasznosak, amelyek segítenek eldönteni, hogy egy adott baleset vagy betegség esetén hova forduljunk: sürgősségi osztályra, háziorvoshoz, patikába menjünk, vagy nincs ezzel semmilyen tennivaló. Magyarország nincs kifejezetten lemaradva régiós szinten az egészségügy digitalizációjában, de még sok a tennivaló.

A Délbudai Centrum Kórház a tervek szerint például erőteljesen épül a digitalizációra, ugyanakkor a már felépített, régi kórházépületek digitalizácója is fontos lenne. A betegutakat, az ellátást is újra kellene tervezni, erre van nyitottság. A KPMG szerint a jelenlegi rendszer nem fenntartható, át kell alakítani. A magánegészségügy leginkább az a terület, ahol a költségek lefaragásának, a betegigények kiszolgálásának céljából hajlandóak digitális fejlesztésekbe fektetni - mondta el a beszélgetésen Kohanecz Margit, a KPMG Tanácsadó igazgatója.
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
esport
Május 6-án indul az új Takarékbank
kindzsongundonaldtrump
chips
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
20191130_141657
Olvasta már? Egy BMW, ami pont elég