Erőből szorítja ki a nap- és szélenergia a szénerőműveket
Üzlet

Erőből szorítja ki a nap- és szélenergia a szénerőműveket

Portfolio
A világszerte működő atomerőművek 42 százaléka veszteségesen üzemel, az arány pedig 2040-ig több mint 70 százalékra emelkedhet a Carbon Tracker Initiative jelentése szerint. Az anyag szerint 2030-ban az új nap- és szélerőművi kapacitások létrehozása és üzemeltetése jobban megéri majd, mint a ma működő és tervezett szénerőművek 95 százalékának üzemeltetése.
Az intézményi befektetők egyre jobban eltávolodnak a fosszilis energia vállalatoktól, amelyek eszközeit egyre inkább fenyegeti nem tervezett értékvesztés a szigorodó levegőminőségi és kibocsátáscsökkentési szabályok, a széntüzelés emelkedő költségei, valamint a megújulók folyamatos árcsökkenése hatására. Amennyiben a szenet 2040-ig teljesen kivezetnék a globális energiatermelésből, azzal a kedvező környezeti, klíma- és egészségi hatásokon túl mintegy 267 milliárd dollárnyi nem tervezett eszközértékvesztést is el lehetne kerülni a jelentés szerint

Következtetéseik szerint tehát a villamosenergia-rendszer szénmentesítését nem a tiszta és zöld energiaforrások "cukisága" és divatja motiválja, sokkal inkább egy gazdasági szükségszerűség.

A jelentés 6685 szénerőmű nyereségességét vizsgálta, a működő kapacitások 95, az épülő egységek 90 százalékát lefedve.

Vasárnap kezdődik az ENSZ 24. Klímakonferenciája (COP24) a lengyelországi Katowicében, az egyik legnagyobb európai szénrégióban. A december 14-ig tartó tanácskozás résztvevői a párizsi klímaegyezmény céljainak eléréséhez szükséges "szabálykönyvet" akarják megalkotni.

A 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezmény célkitűzése, hogy a Föld felmelegedését az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 2, de lehetőség szerint 1,5 Celsius-fokban korlátozzák. Ehhez az üvegházhatású gázok, elsősorban a szén-dioxid kibocsátását radikálisan csökkenteni kellene a következő években, ehhez képest tavaly és várhatóan idén is tovább nőtt az emisszió. Az ENSZ októberi jelentése szerint a szénalapú áramtermelés arányát 2 százalék alá kellene szorítani annak érdekében, hogy a globális felmelegedés mértéke a még elfogadhatónak tartott szint alatt maradjon. Az Egyesült Államok idén jelezte kilépését az ENSZ által patronált klímavédelmi egyezményből.

Címlapkép: shutterstock
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde