Sokat kereshetünk még idén a tőzsdéken - Jöhet a Mikulás-rali
Üzlet

Sokat kereshetünk még idén a tőzsdéken - Jöhet a Mikulás-rali

Portfolio
Rég nem volt már klasszikus Mikulás-rali a tőzsdéken, de most akár bizakodni is lehet benne, tekintve a Fed múlt heti kommentárjára látott részvénypiaci reakciókat és azt, hogy a kereskedelmi háború enyhülni látszik. Ha a Wall Street-i elemzők év végi célárainak hinni lehet, akkor az S&P 500 indexnek 7 százalékot kellene még idén emelkednie, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a stratégák hajlamosak a túlzott optimizmusra.
Bizakodhatnak a ciklus végi raliban reménykedők, ha ránéznek ma a részvénypiacokra. Megerősítést kaphatnak, akik abban hisznek, hogy még túl korai a részvénypiaci rali végére készülni, ami egyben minden idők leghosszabb részvénypiaci ralija - írja a Bloomberg. Múlt héten a Fed kommentárja hozott részvénypiaci felpattanást, a kereskedelmi háború enyhül és az olaj árfolyama is emelkedik, ami kedvez az energiaszektornak. Az októberben és a novemberben megütött eszközosztályok az értékeltségek miatt vonzóbbak lettek, miközben a kötvénypiacok kevésbé.

Az év nem sikerült eddig túl jól, november elején a Deutsche Bank stratégájának számításai szerint

az eszközök 89 százaléka vesztett értékéből idén amerikai dollárban mérve.

Ilyen magas arányra az elmúlt évszázadban nem volt példa - írja a Bloomberg. A kínai CSI 300 index 24 százalékkal esett eddig idén, az MSCI fejlődő piaci index 13 százalékos esésnél tart, a japán Topix és a francia CAC-40 pedig egyszámjegyű csökkenést könyvelt el eddig.

A piaci stratégák hajlamosak az optimizmusra. A Bloomberg gyűjtése szerint 1999 óta nem volt egyetlen olyan év sem, amikor a konszenzus alapján részvénypiaci csökkenést jósoltak volna előre a stratégák és most ha igazuk van, akkor

az idei évet 7 százalékos pluszban kellene zárnia az S&P 500 indexnek, 2942 ponton.Sokat kereshetünk még idén a tőzsdéken - Jöhet a Mikulás-rali
A negyedév első felében a befektetők jelentős készpénzpozíciókat építettek fel, ami lendületet adhat a részvénypiaci emelkedésnek. Van potenciál abban, hogy folytatódjon a felpattanás - mondta el az AMP Capital Investors alapkezelője. Miután az év nagy részében bizonytalanok voltak a befektetők, hogy merre mozduljanak, most először érezhetik úgy, hogy tudják az irányt. A legnagyobb kockázatot a Fed és a kereskedelmi háború jelentette, amelyek most elhalványultak. A stratéga ázsiai fejlődő piaci részvényeket vett mostanság és a tervei szerint latin-amerikai részvényekkel bővíti a portfolióját.

A kínai részvénypiacokat keményen megbüntették az eszkalálódó kereskedelmi háború közepette, de most jobb képet festenek, hogy az amerikai vámok nem emelkednek 25 százalékra januártól mintegy 200 milliárd dollárnyi áru esetén. A hétvégi kínai-amerikai találkozón megállapodás született, hogy az Egyesült Államokban nem vezetik be a kínai árukra előzőleg kilátásba helyezett pótlólagos vámokat, a kétoldalú tárgyalásokat pedig folytatják. Raliztak is ma reggel a kínai és a hongkongi tőzsdék, amiben annak is szerepe lehetett, hogy a Morgan Stanley az egyébként is pozitív véleménye még optimistább lett, az elemzők még nagyobb emelkedést várnak a kínai tőzsdén a jövő évre.

Fellélegzés van, ami érthető is, ha az elmúlt időszak gyengélkedését tekintjük, a részvényárfolyamok sokkal nagyobb mértékben estek, mint ahogy a fundamentumok romlottak - tette hozzá a Janus Henderson Investors részvénypiaci szakértője. Szerinte itt van az ideje egy rövid távú felpattanásnak és az ázsiai részvényeket favorizálja az amerikai részvényekkel szemben.

Utoljára nyolc éve fordult elő, hogy a globális részvénypiacokon valóban volt Mikulás rali, amikor a Fednél a második QE zajlott, akkor az nagy fellendülést hozott a kockázatos eszközök piacán. Azon a decemberen az MSCI World Index 7 százalékot emelkedett. Az azóta eltelt decemberekben mindössze 0,4 százalékos volt a részvényindex átlagos teljesítménye.

A JP Morgan stratégája szintén pozitív hangulatot vár a részvénypiacokon az év vége felé közeledve, és a jövő évvel kapcsolatban hozzáteszi, hogy nem fogja az egész részvényportfolióját kötvényre váltani, de elgondolkozik azon, hogy a rövid lejárat súlyát növeli és a megszokottnál valamivel több készpénzt tart majd.
Hollandia autópálya
epitkezes_csaladihaz
Frankfurti tőzsde
Ezek a legsugárzóbb mobiltelefonok: a tied is köztük van?
gyar
deloitte logo
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Hollandia autópálya