Radikális lépést tervez az olajkartell
Üzlet

Radikális lépést tervez az olajkartell

MTI
Az OPEC legalább napi 1,3 millió hordós termeléscsökkentést szeretne elérni bécsi közgyűlésén, de meg szeretné nyerni a szervezeten kívüli Oroszországot is a termeléskorlátozás ügyének a Reuters hírügynökséget tájékoztató négy különböző forrás szerint. A kitermelés csökkentésére vonatkozó várakozások hatására emelkednek az olajárak.
Az OPEC csütörtökön tárgyal Bécsben a termeléscsökkentésről az olajár esésének megakadályozása érdekében, majd pénteken egyeztet a korlátozásról a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelőkkel, elsősorban Oroszországgal. A Reuters által idézett források szerint, amelyek közül három OPEC-tagországot, egy pedig egy szervezeten kívüli nagy olajtermelő országot képvisel, Oroszország határozottan ellenzi a termelés csökkentését. "A szaúdiak a csökkentést szorgalmazzák, de ha az oroszok erre határozott nemet mondanak, akkor nem lesz csökkentés" - fogalmazott egyikük.

Az OPEC de-facto vezetője, Szaúd-Arábia szorgalmazza az olajtermelés csökkentését, az Egyesült Államok nyomása ellenére is. Oroszország az értesülések szerint hajlandó napi 140 ezer hordóval részt venni a termeléscsökkentésben, de az OPEC 250-300 ezres csökkentést várna tőle. Források szerint az OPEC minden tagjára érvényes 3,0-3,5 százalékos termeléscsökkentést kíván elérni. Amennyiben azonban Oroszország nem vesz részt a tőle elvárt mértékben a csökkentésben, a februári közgyűlésére halasztja el a döntést, mivel "addigra már mindenki csökkenteni akar majd".

Az olajár a termeléscsökkentés reményében emelkedik kedden. A Brent spot árfolyama közel 1 százalékkal áll előző napi zárószintje alatt, míg a WTI jegyzése fél százalékot közelítő mértékben gyengül.

foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
volkswagenshutterstock