Kifutunk az időből! - Történelmi tüntetést tartottak a szén ellen
Üzlet

"Kifutunk az időből!" - Történelmi tüntetést tartottak a szén ellen

Portfolio
Több tízezer ember tüntetett a szén kivezetésének felgyorsítása mellett Németországban az ENSZ katowicei klímavédelmi csúcstalálkozójának alkalmából.
A szervezők szerint összességében mintegy 36 ezer, a rendőrség adatai alapján 15 ezer ember ment utcára Berlinben és Kölnben a december 2-án kezdődött csúcstalálkozó előtt azt követelve, hogy a jelenlegi tervekben foglaltaknál gyorsabban vezessék ki a szenet az energiatermelésből.

A tüntetők konkrét követelése volt az Euractiv szerint, hogy 2020-ra felezzék meg a németországi szénerőművi kapacitást. A német kormány a szén kivezetésének megtervezésére külön bizottságot hozott létre, amelynek az év végéig kellene menetrendet kidolgoznia és javaslatot tennie a szén fokozatos kivezetésére. A fosszilis energiahordozók között a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátással járó szénhasználat leépítésére egyre több ország jelöl ki konkrét céldátumot. A magyar kormány külföldi sajtójelentések szerint 2030-as előzetes céldátumot fontolgat, de ezt a hazai közvélemény felé a kabinet még nem erősítette meg.

A klímacsúcs apropóján máshol is tüntetéseket tartottak, Brüsszelben mintegy 64 ezren demonstráltak a klímavédelem mellett, politikai intézkedéseket sürgetve.
A kéthetes klímacsúcs fókusza a 2015-ös Párizsi Klímaegyezmény célkitűzéseinek konkrét megvalósítási és utánkövetési lépésekre való váltására irányul. A világ minden országa által aláírt egyezmény fő célja a globális felmelegedés mértékének 21. század végére legfeljebb 2 Celsius-fokban, de lehetőleg 1,5 fokban való korlátozása az iparosodottság előtti szinthez képest.

Ehhez elsősorban a szén-dioxid-kibocsátás jelenleginél gyorsabb csökkentésére lenne szükség, például a legtöbb üvegházhatású gáz kibocsátásával járó energiahordozók használatának visszafogásával. Ezen túl a kormányoknak a megújuló energiaforrások terjedésének felgyorsítását, az energiahatékonyságot növelő, valamint szigorú környezetpolitikai intézkedéseket is kellene hozniuk a cél elérése érdekében.

Az elmúlt három évben azonban mindössze 16 kormány hozta meg a cél megvalósításához elengedhetetlennek tartott intézkedéseket.

A mostani tüntetések azonban az európai közvélemény erősödő klímaérzékenységére utalnak, amely gyorsabb cselekvésre sarkallhatja a nem ritkán húsbavágó intézkedéseket eddig részben éppen várható társadalmi következményeik miatt halogató kormányokat is.

Címlapkép: MTI/Kálmándy Ferenc
Mathias Corvinus Collegium MCC könyvbemutató
Frankfurti tőzsde
GettyImages-466499300
Vezetőváltások az MFB-nél és a Hiventuresnél
D_KOM20170213009
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1189907648