Nem törődnek bele az osztrákok a magyar gázdöntésbe
Üzlet

Nem törődnek bele az osztrákok a magyar gázdöntésbe

Portfolio
Újabb fordulat jöhet a bolgár-román-magyar-osztrák gázvezeték (BRUA) ügyében, az OMV Petrom ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy az eredeti elképzeléseknek megfelelően Magyarország felől közvetlenül érkezzen jelentősebb mennyiségű földgáz a vezetéken át Ausztriába. Korábban a magyar és a román fél váratlanul úgy módosította a terveket, hogy az eredeti elképzelésekkel szemben a gáz Ausztriába nem közvetlenül Magyarország felől jutna el, így a tervezetthez képest kevesebb gáz érkezne nyugati szomszédunkba.
A fekete-tengeri gáztermelést végző romániai olajvállalat nem a bolgár-román-magyar-szlovák-osztrák útvonalat, hanem a bolgár-román-magyar-osztrák szállítási útvonalat preferálja - értesült az orosz Interfax hírügynökség.

Az OMV Petrom érdeklődésének hatására pedig az európai energiaregulátorok együttműködési ügynöksége (ACER) várhatóan hamarosan arra kérheti a magyar átviteli rendszerirányítót, az FGSZ-t, hogy tartson új kapacitásaukciót a magyar-osztrák interkonnektorra.

Miután az osztrák E-Control és a magyar MEKH felügyeleti szervezetek nem tudtak megállapodni a két ország gázpiacait összekötő mosonmagyaróvári interkonnektor járulékos kapacitáscélját illetően, az ACER novemberben gyakorlatilag átvette az ügyet. Az ügynökség értesítette az érdekelt harmadik feleket, hogy 2019. január 18-ig tehetik meg észrevételeiket a projekt tárgyában. Az ACER 2019 április 9-ig hoz döntést az ügyben.

Az ügy előménye, hogy a magyar átviteli rendszerirányító, az FGSZ Földgázszállító Zrt. még 2017 nyarán bejelentette, nem tart a földgázszállító vezetékek összekötését célzó, úgynevezett open season kapacitás értékesítési eljárást a vezeték teljes román-magyar-osztrák szakaszára, hanem csak a magyar-román összeköttetésre. Az open season eljárás keretében az érdeklődők még a tényleges beruházás megkezdése előtt megvásárolhatják a szállítóvezeték kapacitás használati jogát. Az FGSZ annak idején azzal indokolta a román fél által is elfogadott lépést, hogy a vezeték egyetlen gazdaságilag életképes része a létező román-magyar interkonnektor.

Mindez azt jelentené, hogy a gáz Ausztriába már nem feltétlen, vagy nem közvetlenül Magyarország felől jutna el, ami vélhetően mennyiségben is csökkenést jelentene az eredeti tervekhez képest.

Az FGSZ szerint a gázt, illetve annak egy részét Magyarország Szlovákia, Ukrajna, Szerbia vagy Horvátország felé exportálhatja tovább, Ausztriába pedig praktikusan Szlovákia felől érkezhetne az energiahordozó.

A román gázszállítási rendszerüzemeltető, a Transgaz idén nyáron kezdte meg a bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) gázfolyosó romániai szakaszának építését. A projekt most kezdődött első, 2020-ig lezáruló szakaszában 479 kilométer vezetéket fektetnek le a dél-romániai Podisortól a bánsági Temesrékásig (Recas). A csaknem félmilliárd eurós beruházás több mint harmadának (179, millió eurót) költségeit az Európai Unió fedezi. A BRUA-folyosó új romániai vezetékét csak a projekt második, 2022-re elkészülő fázisában építenék tovább Temesrékástól az ötven kilométernyire lévő Arad megyei újpanádi (Horia) gázelosztó pontig. Eddigre a magyar-román gázvezeték kapacitását évi 4,4 milliárd köbméterre bővítik.

Címlapkép: shutterstock
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
BÉT