Elektromos töltőket telepít Magyarországon a cseh energiaóriás
Üzlet

Elektromos töltőket telepít Magyarországon a cseh energiaóriás

Portfolio
Magyarországon telepítene elektromosautó-töltőket a CEZ cseh energetikai vállalatcsoport. A társaság első ütemben a hazai piacra fókuszál, majd azon országokban is bővíteni kívánja az e-töltői hálózatát, ahol már jelen van, így Lengyelországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Romániában és Magyarországon is. A gyorsabb növekedés érdekében akvizíciós lehetőségeket is vizsgálnak, idézte a Reuters Tomas Chmeliket, a vállalat tiszta technológiák divíziójának vezetőjét.
Magyarországon jelenleg összesen mintegy 3128 elektromos jármű van regisztrálva, míg Csehországban 2473. Ugyanekkor az alig több mint ötmilliós népességű Norvégiában 239 ezer. Magyarországon 2020-ig 30 ezerre nőhet a forgalomba helyezett elektromos járművek száma. Chmelik becslése szerint 2020-ra 10 ezerre, 2030-ra pedig 250 ezerre bővülhet a csehországi elektromosjármű-park. A CEZ 2019 végéig több mint megkétszerezné és több mint 150-re bővítené csehországi e-töltő hálózatát.

A Mol is jelentős tervekkel rendelkezik, 2020 végéig akár 30 millió eurót invesztálna e-töltők telepítésébe a régióban, amelynek keretében akár 700 töltőállomást is létrehozna Magyarországon, Romániában, Horvátországban, Szlovéniában, Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban. A beruházás a társaság tradicionális kiskereskedelmi üzletága eredményének 10-15 százalékát generálhatja a következő tíz évben, ez az arány pedig 50 százalékre emelkedhet 2040-ig. A fogyasztói szolgáltatások üzletág idén a menedzsment várakozásai szerint 420 millió dollár EBITDA-t termelhet.

A szabályozási környezet és a fogyasztói szokások változása miatt arra a következtetésre jutottunk, hogy a fosszilis üzemanyagpiac megváltozik a következő évtizedben, ami jelentős hatással lesz a hagyományos olaj- és gázüzletre

- idézi a hírügynökség Ratatics Pétert, a fogyasztói szolgáltatások ügyvezető igazgatóját, a Mol Magyarország operatív működéséért felelős ügyvezető igazgatóját.

A Mol a német E.Onnal, a horvát HEP-pel, a szlovén Petrollal, a BMW-vel és a Nissan magyarországi egységével együtt egy EU által támogatott nemzetközi e-töltő telepítési projektben is részt vesz (NEXT-E), amelynek keretében 252 darab gyorstöltőt telepítenek Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Horvátországban, Szlovéniában és Romániában.

Címlapkép: shutterstock
facebook_getty
wall street_shutterstock
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
BET
Denso
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
facebook_getty