Üzlet

Nagyon csúnya, ami ma a tőzsdéken történik

Portfolio
Nagyot estek ma az európai és az amerikai tőzsdék, a világ vezető részvényindexei 2-4 százalékkal kerültek lejjebb, most éppen attól kell félni, hogy elmérgesedik a helyzet az Egyesült Államok és Kína között, ami miatt nem lesz érdemi kereskedelmi megállapodás. A magyar tőzsde is 2,3 százalékos eséssel zárta a csütörtöki kereskedést.

Fontosabb részletek
 • A befektetők alapvetően már hónapok óta a kereskedelmi háború elmélyülése miatt aggódnak, ehhez most új adalék a kínai Huawei Technologies pénzügyi igazgatójának letartóztatása, ami miatt a piaci szereplők attól tartanak, hogy elmérgesedik a amerikai-kínai viszony.
 • Az olajáresés is felvet azzal kapcsolatban kérdéseket, hogy mennyire van jó állapotban a világgazdaság. Az olajárra egyébként ezzel szemben inkább az OPEC-országok közötti megállapodás vagy annak hiánya hat, ma kezdődött Bécsben a legnagyobb olajkitermelők részvételével az a két napos ülés, amelyen megállapodás születhet a kitermelés további korlátozásáról, amely valamelyest stabilizálhatja az olaj árát. Onnan egyébként egyelőre olyan hírek érkeztek, hogy a vártnál kisebb lenne a kitermelés csökkentésének mértéke, erre esett nagyot az olaj ára.
 • Eközben a befektetők amerikai állampapírba menekülnek, a 10 éves államkötvények hozama 2,86 százalékra esett, miközben kedden még 2,92 százalékon állt.
 • Több részvényindex is több havi/több éves mélypontra esett, a német DAX és a brit FTSE például 2016 decemberében állt olyan szinten, mint ma, a francia CAC tavaly áprilisi szintre zuhant. Több részvényindexben fontos szintek estek el. A DAX-ban egyénként a mai eséssel elkezdődött a bear market, amelynek definíciója a 20 százalkos esés, ugyanis a január végi csúcshoz képest már több mint 20 százalékkal került lejjebb a német index értéke.
 • Sokan a kereskedési algoritmusok működésével magyarázzák a hirtelen tőzsdei eséseket, mint a mostanit is. A "robotok" ugyanis az amerikai tőzsdei forgalomnak már közel 80 százalékát adják, a trendeket erősítik, például lefelé is, mint ma, főként akkor, amikor fontos szintek törnek.

Jelentős eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a BUX

Nagyot estek az európai tőzsdék csütörtökön, a befektetők a globális növekedési kilátások lassulása mellett az USA és Kína kereskedelmi konfliktusának ismételt kiéleződése miatt aggódtak, miután a Huawei pénzügyi igazgatóját Kanadában az amerikai hatóságok kérésére letartóztatták. A kimondottan rossz részvénypiaci hangulatban a magyar tőzsde is nagyot esett, a BUX 923 pontos mínusz mellett 2,3 százalékos eséssel zárta a napot, míg a blue chipek is nagyot estek. A Mol 0,9 százalékos esés után 3116 forinton zárt, míg a Magyar Telekom 1,7 százalékos esés után 444.5 forinton zárt. A szerdán történelmi csúcson záró OTP lefordult ma, a bankpapír 3,1 százalékos esést követően 11 480 forinton fejezte be a csütörtöki kereskedést, míg a blue chipek közül a Richter teljesített a leggyengébben, a gyógyszergyártó 3,5 százalékos esés után 5540 forinton búcsúzott a hét negyedik napjától.


A csütörtöki piaczárás felé közeledve sem talál magára a BUX

A csütörtöki piaczárás felé közeledve továbbra is esik a magyar tőzsde, a BUX 10,1 milliárd forintos forgalom és 785 pontos mínusz mellett 1,9 százalékkal került lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül esnek, a szerdán új történelmi csúcsra emelkedő OTP ma 2,8 százalékkal került lejjebb, míg a hazai nagypapírok közül 3,1 százalékos esésével a Richter teljesít ma a leggyengébben. A Magyar Telekom mindemellett 1,2 százalékot esett, míg a Mol árfolyama 0,5 százalékkal került lejjebb. A negatív részvénypiaci hangulat ellenére a Rába részvényei 1,2 százalékkal kerültek feljebb, míg a Waberer's árfolyama 2,6 százalékkal kerültek ma feljebb.


Eséssel indul a csütörtöki kereskedés Amerikában

Az ázsiai tőzsdék lejtmenete és az irányadó európai részvényindexek esése után eséssel indult a csütörtöki kereskedés a tengerentúli tőzsdéken is, a piaci szereplők a globális növekedés lassulása miatt aggódnak, a hangulatot mindemellett tovább rontották a kiújuló kereskedelmi háborús félelmek is, miután a Huawei pénzügyi igazgatóját szombaton, Kanadában letartóztatták. Sajtóértesülések szerint Meng Van-csóu letartóztatása az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével hozható összefüggésbe, a befektetők egy része pedig attól tartott, hogy a lépés ismét kiélezheti az USA és Kína kereskedelmi konfliktusát. A negatív részvénypiaci hangulatban a tengerentúli tőzsdék is esnek, az S&P500 1,7 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 467 pontos esés mellett 1,9 százalékkal került lejjebb. A Dow komponensei közül 3,1 százalékos esésével a Caterpillar részvényei teljesítenek a leggyengébben a csütörtöki piacnyitás után.


Esik a BUX, lefordult az OTP

A tengerentúli piacnyitás felé közeledve továbbra is mínuszban jár a magyar tőzsde, a BUX 8,9 milliárd forintos forgalom és 630 pontos mínusz mellett 1,6 százalékkal került ma lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül esnek, a Magyar Telekom és a Mol árfolyama egyaránt 0,6 százalékkal került lejjebb, a Richter árfolyama 1,8 százalékkal került lejjebb, míg a szerdán új történelmi csúcsot ütő OTP lefordult ma, a bankpapír árfolyama 2,5 százalékkal került lejjebb.


Emelkedik a Masterplast

Az idei közel duplájára, 6 millió euróra nőhet 2021-re a Masterplast adózott eredménye, míg a cég árbevétele elérheti a 124 millió eurót. A kedvező piaci környezet mellett a vállalat hatékonyságnövelő intézkedései is hozzájárulnak a forgalom és az eredmény gyors bővüléséhez, aminek köszönhetően néhány év alatt várhatóan az egy részvényre jutó osztalék dinamikusan emelkedhet. A társaság előrejelzését kedvezően fogadták a piaci szereplők, a Masterplast árfolyama 0,8 százalékkal került ma feljebb.


Eséssel indulhat a csütörtöki kereskedés az amerikai tőzsdéken

George H. W. Bush elnök halála miatt a hét harmadik napját nemzeti gyásznappá nyilvánították és a tengerentúli tőzsdék zárva tartottak tegnap. Csütörtökön a megszökött ütemben folytatódik a kereskedés az Egyesült Államokban, az ázsiai tőzsdék mai esése és az európai részvényindexek lejtmenete után az esés az amerikai tőzsdéken is folytatódhat, a hangulatot a Huawei pénzügyi igazgatójának letartóztatása vetette vissza, miután Meng Van-csóut az amerikai hatóságok kérésére vették őrizetbe a hétvégén Kanadában, a piaci szereplők pedig láthatóan amiatt aggódnak, hogy a lépés veszélybe sodorhatja az USA és Kína hétvégén megkötött kereskedelmi kérdésekben kötött tűzszünetét. A határidős Dow 420 pontos mínuszban jár, ami 1,7 százalékos esést vetíthet előre a mai piacnyitásra.


Lejjebb került a BUX, esik a 4iG

Esik a magyar tőzsde, a BUX 5,9 milliárd forintos forgalom és 638 pontos mínusz mellett 1,5 százalékkal került lejjebb, a blue chipek is lejjebb kerültek ma, a Mol 1,2 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom 0,7 százalékos mínuszban jár, a Richter 1,6 százalékkal került lejjebb, míg a szerdán új történelmi csúcsára emelkedő OTP árfolyama 2,1 százalékkal került ma lejjebb.


A csütörtöki kereskedés borús részvénypiaci hangulatában a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó cégek részvényei is esnek, a Konzum 0,2 százalékkal került lejjebb, az Opus 1,2 százalékot esett. A CIG Pannónia 1,1 százalékos esése mellett az Appeninn 1,3 százalékkal került lejjebb, a 4iG árfolyama is gyengélkedik, a részvény 6,5 százalékkal került lejjebb, míg az árfolyam decemberben 18 százalékot esett, a 4iG idei teljesítménye azonban így is kiemelkedő, a részvény idén 739 százalékkal került feljebb.


Kitart a borús hangulat, nem találnak magukra az európai tőzsdék

Az ázsiai tőzsdék esése csütörtöki esése után az európai részvényindexek is lejjebb kerültek a csütörtöki piacnyitás után, a hangulatot a Huawei pénzügyi igazgatójának letartóztatása rontotta el, miután az amerikai hatóságok kérésére Kanadában szombaton letartóztatták a kínai távközlési cég alapítójának lányát, a hírt azonban csak szerdán hozták nyilvánosságra. Sajtóértesülések szerint Meng Van-csóu letartóztatása az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével hozható összefüggésbe, a befektetők egy része pedig attól tartott, hogy a lépést ismét kiélezheti az USA és Kína kereskedelmi konfliktusát. A délelőtt második felében folytatódott az európai tőzsdék lejtmenete, miután a piaci szereplők a globális növekedés lassulása mellett a kereskedelmi háború negatív következményei miatt aggódnak, a kontinens irányadó részvényindexei esnek csütörtökön, a DAX 2,3 százalékos esése mellett a CAC40 2,4 százalékkal került lejjebb, míg a bécsi börze 3 százalékot esett.


Nagyot esett az olajár

Masszívan gyengülnek az olajárak csütörtökön délelőtt, miután a szaúdi energiaügyi miniszter a korábban jelzettnél kisebb mértékű kitermeléscsökkentés lehetőségéről beszélt.
Tovább

Duplázódó profitra számít a Masterplast 2021-re

Az idei közel duplájára, 6 millió euróra nőhet 2021-re a Masterplast Nyrt. adózott eredménye, míg a cég árbevétele elérheti a 124 millió eurót. A kedvező piaci környezet mellett a vállalat hatékonyságnövelő intézkedései is hozzájárulnak a forgalom és az eredmény gyors bővüléséhez, aminek köszönhetően néhány év alatt várhatóan az egy részvényre jutó osztalék dinamikusan emelkedhet.
Tovább

Lefordult a történelmi csúcsáról az OTP

A globális növekedés lassulásával kapcsolatos félelmek és az ismét felerősödő kereskedelmi háborús aggodalmak miatt borús hangulatban indult a csütörtöki kereskedés az európai tőzsdéken, a régiós részvényindexek is esnek, a bécsi börze 2,9 százalékos esése mellett a varsói WIG 2,2 százalékkal került lejjebb, míg a prágai tőzsde 0,9 százalékos mínuszban jár. A hazai részvényindex is lejjebb került csütörtökön, a BUX 3,7 milliárd forintos forgalom és 598 pontos mínusz mellett 1,5 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek is kivétel nélkül esnek. A Magyar Telekom 0,3 százalékos esése mellett a Mol 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 1,1 százalékot esett. A szerdán új történelmi csúcsára emelkedő OTP teljesít ma a leggyengébben a blue chipek között, a bankpapír árfolyama 2,3 százalékkal került ma lejjebb.


Idei mélypontján jár a német tőzsde

Estek a távol-keleti tőzsdék csütörtökön, a hangulatot a Huawei pénzügyi igazgatójának letartóztatása vetette vissza, miután az amerikai hatóságok kérésére Kanadában szombaton letartóztatták a kínai távközlési óriásvállalat alapítójának lányát, a hírt azonban csak szerdán hozták nyilvánosságra. Sajtóértesülések szerint Meng Van-csóu letartóztatása az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével hozható összefüggésbe, a befektetők egy része pedig attól tartott, hogy a lépést követően ismét fokozódhat az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi kérdésekben fennálló feszültség. A negatív hangulatban az európai részvényindexek is lejjebb kerültek a csütörtöki piacnyitás után, a lejtmenet a délelőtt második felére ráfordulva is folytatódott, a CAC40 1,9 százalékos esése mellett a spanyol IBEX 1,6 százalékkal került lejjebb, míg a DAX 224 pontos esés mellett 2 százalékkal került lejjebb, a német részvényindex ezzel a 11 000 pontos szintet letörve idei új mélypontjára esett.


Gyorsjelentés után emelkedik a Vonovia árfolyama

A kereskedelmi háborús félelmek felerősödése nyomán borús a hangulat az európai tőzsdéken, a német DAX 214 pontos esés mellett 1,9 százalékkal került lejjebb, míg a német részvényindex komponensei közül egyedül a Vonovia árfolyama képes emelkedésre, az ingatlanfejlesztő cég árfolyama 1,5 százalékkal került feljebb, miután a piaci szereplők kedvezően fogadták a társaság gyorsjelentését. A Vonovia megerősítette az idei évre vonatkozó, 1,05-1,07 milliárd eurós profitvárakozásait, míg a cég 2019-ben 1,14-1,19 milliárd eurós nyereséget vetített előre, és a társaság részvényenként 1,44 eurós osztalék kifizetését javasolja majd a jövő májusi közgyűlésen.


Esnek az európai autógyártók részvényei

A Huawei pénzügyi igazgatójának letartóztatása után elromlott a részvénypiaci hangulat, miután a piaci szereplők az USA és Kína kereskedelmi konfliktusának fokozódása miatt aggódtak. A hangulatra szintén árnyékot vetett a CNBC beszámolója is, amely szerint a Fehér Ház gyakorlatilag elismerte, hogy az Egyesült Államok és Kína között a hétvégén nem született az autókat sújtó vámok csökkentéséről semmiféle megállapodás, vagyis az elnök vasárnapi Twitter-bejegyzése nem felelt meg a valóságnak. A kereskedelmi háborús félelmek erősödése és a valóságnak nem megfelelő elnöki Twitter-üzenet hatására az európai autógyártók részvényei is esnek, a Daimler 3,5 százalékos esése mellett a Volkswagen árfolyama 2,2 százalékkal került lejjebb.


Esnek az európai tőzsdék - A kereskedelmi háború aggasztja a befektetőket

Estek a távol-keleti részvényindexek a hét negyedik napján, míg a csütörtöki piacnyitástól távolodva az európai részvényindexek is lejjebb kerültek, a hangulatot ezúttal a Huawei pénzügyi igazgatójának letartóztatása rontotta el, miután az amerikai hatóságok kérésére Kanadában letartóztatták a kínai távközlési óriásvállalat alapítójának lányát. Sajtóértesülések szerint Meng Van-csóu letartóztatása az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével hozható összefüggésbe, a befektetők egy része pedig láthatóan attól tart, hogy a lépés hatására ismét kiéleződhet az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi kérdésekben fennálló feszültség. A borús hangulatban a CAC40 1,4 százalékos esése mellett az olasz tőzsde 1,2 százalékkal került lejjebb, míg a DAX 180 pontos mínusz mellett 1,6 százalékkal került lejjebb.


Eséssel indul a csütörtöki kereskedés a magyar tőzsdén

Eséssel indítja a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 241 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek a mai piacnyitás után. A Richter 0,7 százalékos esése mellett a Mol 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a szerdán új történelmi csúcsra kapaszkodó OTP ma reggel 1,1 százalékkal került lejjebb. A csütörtöki piacnyitás után egyedül a Magyar Telekom tudott emelkedni, a telekomcég árfolyama 0,1 százalékkal került feljebb.


A kereskedelmi háború vet árnyékot a részvénypiacokra

Mi történik a tőzsdéken?

 • Szerdán George H. W. Bush elnök halála miatt a hét harmadik napját nemzeti gyásznappá nyilvánították és a tengerentúli tőzsdék zárva tartottak. Csütörtökön a megszökött ütemben folytatódik a kereskedés az Egyesült Államokban, az amerikai határidős részvényindexek 0,9-1 százalékos mínuszban járnak ma reggel.
 • Nagyot estek az ázsiai tőzsdék csütörtökön, a hangulatot a Huawei pénzügyi igazgatójának letartóztatása rontotta el, miután a befektetők egy része attól tartott, hogy a letartóztatás ismét kiélezheti az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi konfliktust. A Nikkei 1,9 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 2,5 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 1,7 százalékot esett. Ázsia más részein is negatív hangulatban telt a hét negyedik napja, a dél-koreai Kospi 1,6 százalékos esése mellett a szingapúri tőzsde 1,5 százalékkal került ma lejjebb.
 • Az amerikai hatóságok kérésére Kanadában letartóztatták a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, Meng Van-csóut, a kínai távközlési óriásvállalat alapítójának lányát. Sajtóértesülések szerint a kényszerintézkedés az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével hozható összefüggésbe. Peking kanadai nagykövetsége tiltakozott a letartóztatás miatt, és mert a hatóságok szerintük megsértették Meng emberi jogait. Követelték a pénzügyi igazgató azonnali szabadon engedését, kijelentve, hogy nem sértette meg sem a kanadai, sem az amerikai törvényeket. A Huawei is azt közölte, nem tud róla, hogy Meng bűncselekményt követett volna el.
 • Eséssel zárta a szerdai kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 275 pontos mínusz mellett 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 0,3 százalékos emelkedés után 11 850 forinton zárt, ami újabb történelmi zárócsúcsot jelentett. A Magyar Telekom 0,4 százalékos esés után 452 forinton zárt, a Richter 0,4 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó papírjai 5740 forinton fejezték be a hét harmadik napját, míg a Mol 1,9 százalékos esés után 3144 forinton búcsúzott a szerdai kereskedéstől.
 • A határidős DAX index 117 ponttal került lejjebb csütörtök reggel, 1 százalékos esést vetítve előre a mai piacnyitásra.
 • A forint gyengüléssel indítja a csütörtöki napot az euróval szemben, egy euróért 323,82 forintot kell fizetni, míg egy dollár 285,77 forintba kerül.

Mire figyelnek a befektetők?

 • Csütörtökön a KSH az októberi ipari termelés első becslését teszi közzé.
 • Az ÁKK 3, 5 és 10 éves kötvényaukciót tart.
 • Németországból az októberi gyáripari megrendeléseket publikálják.
 • Az Egyesült Államokból az októberi tartós cikkek rendelésállománya érkezik majd.


A kereskedelmi háború vet árnyékot a részvénypiacokra

Mi történt idén a tőkepiacokon?

Vegyesen zárták a szerdai kereskedést a régiós tőzsdék, a régiós részvényindexek idei teljesítménye is felemás, a BUX idén 3,3 százalékkal került feljebb, míg a bécsi börze idén 11,8 százalékkal került lejjebb.A kereskedelmi háború vet árnyékot a részvénypiacokra
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
posterminal bankkartya card