Engednek az oroszok, ugrik az olajár
Üzlet

Engednek az oroszok, ugrik az olajár

Portfolio
Hirtelen megugrottak az olajárak pénteken délután, miután a hírek szerint Oroszország az OPEC nyomására mégis hajlandó jelentősebb mértékben részt venni a közös termeléscsökkentési lépésben.
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) képviselői csütörtökön ültek össze az olajkartell bécsi központjában, hogy döntést hozzanak a következő hat hónap kitermelési politikájáról. Az olajhatalmak ugyan csütörtökön megegyeztek abban, hogy visszafogják az olajkitermelésüket, de az ennek mértékéről szóló konkrét döntést az Oroszországgal történő egyeztetés utánra halasztották, tekintettel a nem OPEC-tag Oroszország kulcsszerepére a globális olajpiacon.

A korábbi hírek még arról szóltak, hogy Oroszország vonakodik részt venni a kitermeléscsökkentésben, illetve hogy napi 140-150 ezer hordóval hajlandó lenne ugyan részt venni a termeléscsökkentésben, de az OPEC legalább 250 ezres csökkentést várna tőle.

A pénteki értesülések szerint ugyanakkor Oroszország állítólag mégis hajlandó a korábban jelzettnél nagyobb mértékben, napi 200 ezer hordóóval visszavágni kitermelését.

A hírre az addig stagnáló, enyhén gyengülő olajárak meredek emelkedésbe váltottak. Délután két óra után a Brent spot árfolyama két százalék körüli, a WTI-é ezt megközelítő mértékű emelkedést mutatott.

UPDATE: Az árfolyamok folytatták a rallyt, három óra körül már 4 százalék körül, illetve azt meghaladó mértékben emelkednek. A Brent spot árfolyama így ismét 63 dollár felett áll.

Engednek az oroszok, ugrik az olajár
Ugyanekkor a WTI jegyzése már ismét az 54 dollárt közelíti.

Engednek az oroszok, ugrik az olajár
Az előző napon még nagyot estek az árfolyamok, miután a szaúdi energiaügyi miniszter a korábban jelzettnél kisebb mértékű kitermeléscsökkentés lehetőségéről beszélt. Míg korábban Szaúd-Arábia részéről az hangzott el, hogy az olajkartellt vezető ország legalább napi 1,3 millió hordós termeléscsökkentést tartana kívánatosnak, addig a csütörtök reggel Khalid al-Falih már úgy fogalmazott, egy napi 1 millió hordós termeléscsökkentési lépés már elegendő nagyságú lenne. Pénteken pedig egy, a Reuters által idézett forrás már napi 800 ezer hordós OPEC-célról beszélt.

A korábbi hírek szerint az OPEC minden tagjára érvényes 3,0-3,5 százalékos termeléscsökkentést kíván elérni. Az OPEC termelése az év felétől 4,1 százalékkal napi 33,31 millió hordóra bővült. A világ három legnagyobb olajtermelőjének termelése körülbelül egy év alatt napi 3,3 millió hordóval emelkedett, napi 56,38 millió hordóra, vagyis az OPEC, Oroszország és az Egyesült Államok biztosítja a világ olajellátásának közel 60 százalékát. A széleskörű megállapodást ugyanakkor nehezíti Irán speciális helyzete is, amelynek olajexportjára novembertől szankciókat vetett ki az Egyesült Államok.

Az olaj árfolyama az elmúlt két hónapban mintegy 30 százalékot esett, ami jelentősen csökkentheti az olajhatalmak bevételeit, ezért is tartottak tárgyalást egy lehetséges termelés-visszavágásról.

Címlapkép: shutterstock
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
weworkiroda2