Száguld az olajár - Megszületett a várva várt alku
Üzlet

Száguld az olajár - Megszületett a várva várt alku

Portfolio
Megszületett a várva várt megállapodás az olajtermelő országok között, amelynek értelmében napi 1,2 millió hordóval csökkentik a kitermelést a jövő év elejétől.
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tagjai napi 800 ezer hordós, a szervezeten kívüli, de azzal együttműködő olajtermelő országok pedig további 400 ezer hordóval vágják vissza összességében termelésüket 2019 január elejétől - számolt be a Dow Jones hírügynökség Bijan Zangeneh iráni energiaügyi miniszterre hivatkozva. Míg azonban a CNBC szerint az egyeztetés még tart az olajországok között, a The Wall Street Journal gyakorlatilag kész tényként számol be az alkuról.

A napi 1,2 millió hordós kitermeléscsökkentés a globális olajkereslet közel 1,5 százalékának megfelelő kínálatot von ki a piacról, és meghaladja a legutóbbi befektetői várakozásokban szereplő 800 ezer-1 millió hordós értéket.

Ez újabb lendületet adott az olajára péntek délutáni rallyjának, amely azt követően kezdődött, hogy értesülések szerint Oroszország állítólag mégis hajlandó a korábban jelzettnél nagyobb mértékben, napi 200 ezer hordóóval visszavágni kitermelését. A korábbi hírek még arról szóltak, hogy Oroszország vonakodik részt venni a kitermeléscsökkentésben, illetve hogy napi 140-150 ezer hordóval hajlandó lenne ugyan részt venni a termeléscsökkentésben, de az OPEC legalább 250 ezres csökkentést várna tőle. Az előző napon még nagyot estek az árfolyamok, miután a szaúdi energiaügyi miniszter a korábban jelzettnél kisebb mértékű kitermeléscsökkentés lehetőségéről beszélt.

Péntek délután öt óra előtt Brent spot árfolyama közel 5 százalékkal emelkedik.

Száguld az olajár - Megszületett a várva várt alku
Ugyanakkor a WTI jegyzése közel 4 százalékkal erősödik.

Száguld az olajár - Megszületett a várva várt alku
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) képviselői csütörtökön ültek össze, hogy döntést hozzanak a következő hat hónap kitermelési politikájáról. Csütörtökön ugyan megegyeztek abban, hogy visszafogják az olajkitermelésüket, de az ennek mértékéről szóló konkrét döntést a nem OPEC-tag, de az olajpiacon kulcsszereplő Oroszországgal történő egyeztetés utánra halasztották.

Az olaj árfolyama az elmúlt két hónapban mintegy 30 százalékot esett, ami jelentősen csökkentheti az olajhatalmak bevételeit, ezért is tartottak tárgyalást egy lehetséges termelés-visszavágásról. A korábbi hírek szerint az OPEC minden tagjára érvényes 3,0-3,5 százalékos termeléscsökkentést kíván elérni. Az OPEC termelése az év felétől 4,1 százalékkal napi 33,31 millió hordóra bővült. A világ három legnagyobb olajtermelőjének termelése körülbelül egy év alatt napi 3,3 millió hordóval emelkedett, napi 56,38 millió hordóra, vagyis az OPEC, Oroszország és az Egyesült Államok biztosítja a világ olajellátásának közel 60 százalékát.

Címlapkép: shutterstock
gazdagok_jacht_shutter
Katona Bence Hiventures
Tesla
Frankfurti tőzsde
netflixgettyy
Vörös Tamás
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Extreme Digital