Meg kell tanulnunk, hogy kell üzletelni a kínaiakkal
Üzlet

Meg kell tanulnunk, hogy kell üzletelni a kínaiakkal

Portfolio
Októberben megállapodást írt alá a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a sanghaji Fudan Egyetem. Az együttműködés keretében a Corvinus és a világ legjobb egyetemei között számon tartott Fudan - a MNB szakmai támogatásával - egy speciális, pénzügyi fókuszú vezetőképzést indít. Az első évfolyam februártól indul, az érdeklődés már most is nagy - mutatjuk a részleteket.
Háromoldalú megállapodást írt alá a Corvinus Egyetem, a Magyar Nemzeti Bank és a sanghaji Fudan Egyetem október 5-én. Az együttműködés keretében a Corvinus és a világ legjobb egyetemei között számon tartott Fudan 2019 tavaszától közös MBA-képzést indít. A közös MBA-programon résztvevő szakemberek nemcsak vezetői képességeiket fejleszthetik, de jobban megismerhetik Kína és Ázsia gazdaságának működését, és kapcsolatokat építhetnek a távol-keleti ország gazdasági szereplőivel.

A sanghaji Fudan több listán is a világ top 30 egyeteme közé tartozik, egyben Kína egyik legjobb felsőoktatási intézményének számít - ezért is kiemelt jelentősége van annak, hogy ez az együttműködés ki tud alakulni - mondta el a Portfolio-nak Fehér Péter programigazgató, a Gazdálkodástudományi Kar oktatási dékánhelyettese. Hozzátette: az együttműködés mögött az a piaci igény van, hogy megerősödtek a Kína és a Visegrádi országok közötti kapcsolatok, miközben vezetői szinten van hiány azokban a szakemberekben, akik tudják azt, hogy hogyan kell a kínai gazdasági szereplőkkel, döntéshozókkal, közigazgatással együttműködni.

Meg kell tanulnunk, hogy kell üzletelni a kínaiakkal
Fotó: Szekeres Máté/Portfolio
Fehér Péter szerint az ázsiai kultúra - így az üzleti kultúra is - más logikával működik, a Közép-Európából érkező üzletembereknek pedig jellemzően hiányzik a helyismeretük: egyrészt meg kell tanulniuk, hogy hogyan épül fel a kínai gazdasági rendszer, milyen szintjei vannak, mikor kihez kell fordulni. Másrészt nyilván hiányzik a network, a kapcsolatrendszer, ami személyessé tudja tenni az üzletek előmozdítását.

De mit jelent a gyakorlatban az együttműködés?

A Fudan-Corvinus MBA programban résztvevők a képzés elvégzésével a Fudan Egyetem Master is Finance (MSc) és a Corvinus Master in Business Administration (MSc) diplomáját kapják meg.

A képzésbe minden alapdiplomával rendelkező szakember bekapcsolódhat, de szükséges, hogy meglegyenek gazdasági, közgazdasági alapismeretek. A képzésbe való belépés feltétele alapfokozat birtokában legalább három, mesterfokozat birtokában legalább kétéves szakmai, vezetői gyakorlat. A felvételi, motivációs vizsgán a jelentkezők a mind a Fudan, mind a Corvinus Egyetem képviselőivel találkoznak.

A hallgatók a vezetői készségek mellett kimondottan a pénzügyi területhez kapcsolódó tudásanyagot szívják erőteljesebben magukba. Mivel ez egy kétéves képzés, az első és a harmadik szemeszterben a kínai oktatók jönnek Magyarországra, a második és a negyedik szemeszterben pedig a Corvinus hallgatói mennek Sanghajba. Tehát nemcsak tárgyak szintjén sajátítják el mindazt, amit tudni kell, hanem tanulmányutak kapcsán meg is tapasztalják, hogy mi minden történik

- tette hozzá Fehér Péter.

Egy ilyen vezetői képzés esetében fontos, hogy a csoportlészámot alacsonyan lehessen tartani, a Fudan-Corvinus MBA programot is 20 fő körüli létszámra tervezték. Az érdeklődést jól mutatja, hogy habár általában az új programok felfutásához 2-3 évre van szükség, a jelentkezők száma már most meghaladja a megcélzott keretet, ez pedig azt jelenti, hogy már 2019 februárjában a megcélzott létszámmal tudják elindítani a programot. Eredetileg úgy tervezték, hogy a képzést mindig februárban indítják, de akkora az érdeklődés, hogy szeptemberben egy újabb felvételit tart a Corvinus, a következő évtől pedig mindig szeptemberben történik a felvételi eljárás.

A jelentkezés már lezárult a magyar hallgatóknak, de december 15-ig nyitva van a nem magyar állampolgárok részére, azaz azok számára, akik nem a Felvi rendszerén keresztül jönnek, hanem az intézményi elbírálás alá esnek.

Fehér Péter elmondta azt is, hogy a képzés jellege is adja, hogy kimondottan a pénzügyi szektorban dolgozókat tudják ezzel a programmal támogatni, ezért is erős partnere a projektnek az MNB. Az jegybank egyrészt a kapcsolatrendszerével, másrészt egy ösztöndíjprogrammal segíti azt, hogy a hallgatóknak (illetve a hallgatókat küldő vállalatoknak, államigazgatási szerveknek) ez a program mérsékeltebb díjazással legyen elérhető. A MNB támogatásának köszönhetően a képzés helyszíne a budai régi városháza felújított épülete: a Bölcs Vár, a Tudás Háza nevű központ lesz. A helyzetet egyszerűsíti, hogy jövő évtől várhatóan közvetlen légijárat köti majd össze Shanghajt Budapesttel.

Szükség van a kínai kapcsolatok építésére Az elmúlt évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy szükséges az üzleti együttműködések erősítése Kínával. A The Diplomat című szaklap egy korábbi cikke szerint hiába nőttek jelentősen a kínai tőkebefektetések régiónkban, még így is alacsony szinten vannak, csak Magyarország esetében érik el a GDP egy százalékát (ami még mindig igen alacsony értéknek számít). A kínai vállalatoknak közben - természetesen - intenzív magyarországi jelenlétük van: a Bank of China Budapesten hozta létre regionális központját, de gyártanak nálunk olyan vállalatok, mint a vegyiparban utazó Wanhua, vagy a mobilgyártó Huawei. A Kínába irányuló export a régió országai közül Magyarország esetében a legmagasabb: a magyar műszaki cikkek, élelmiszeripari termékek és gyógyszerek egyre nagyobb arányban vannak jelen az ázsiai ország piacán. A Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának/átépítésének óriásprojektje szintén kínai közreműködéssel jön létre: a tervezési és engedélyezési munka jövő év elején megkezdődhet, 2023-ra pedig be is fejeződhet a vasútvonal építése.

kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Frankfurti tőzsde