Gyűlnek a viharfelhők a magyar szempontból fontos gázvezeték-projekt felett
Üzlet

Gyűlnek a viharfelhők a magyar szempontból fontos gázvezeték-projekt felett

Portfolio
Miközben Szerbia már konkrét lépéseket tesz a Török Áramlat gázvezeték második ágának területén áthaladó szakasza építésére, Bulgáriában kétségek merültek fel a projektben való részvétel előnyeivel kapcsolatban. A magyar gázellátási tervekben is jelentős szerepet kapó Török Áramlat előképének tekintett Déli Áramlat projekt nem kis részben szintén a bolgár aggályok miatt hiúsult meg 2014-ben.
A szerb állami gázmonopólium, a Srbijagas öt banktól összesen 70 millió eurós kölcsönt vesz fel a Török Áramlat szerbiai vezetékszakaszának megépítésére. Szerbiai sajtóértesülések szerint a SocGen helyi ága, a Komercijalna Banka, a Banka Postanska Stedionica és az OTP Bank Serbia 10-10 millió euróval száll be, míg a Vojvodjanska Banka kölcsönzi a fennmaradó 30 millió eurót. Dusan Bulatovic, a Srbijagas vezetője szerint a munka 2019 márciusában indulhat Szerbiában. A társaság még októberben közölte, hogy a következő öt évben 3 milliárd eurót fordít az ország gázvezeték-hálózatának fejlesztésére, nagyrészt a bolgár és magyar rendszerrel való összeköttetés megteremtésére, amelyek a Török Áramlatnak fontos részeit képeznék.

Közben azonban a szomszédos Bulgáriában az ellenzéki Democratic Bulgaria felszólította a kormányt, semmilyen, a Török Áramlattal kapcsolatos szerződést ne írjon alá, amíg a projekt költségplafonja nincs meghatározva. A bolgár parlament decemberben adta meg a felhatalmazást az állami Bulgartransgaz átviteli rendszerirányítónak, hogy írja ki a területén áthaladó 484 kilométeres vezetékszakasz építéséhez szükséges tendereket. A munka becsült költsége 1,4 milliárd euró, a bolgár ellenzék szerint azonban nincs rá garancia, hogy a projekt költségei nem fogják ezt átlépni, ahogyan arra sem, hogy a beruházás összességében hasznot hoz majd az országnak. Temenuzhka Petkova energiaügyi miniszter szerint a projekt 20 év alatt 2,2 milliárd euró profitot termel az országnak.

Az orosz gázellátástól való függőséget növelő hatása miatt az Európai Bizottság nem támogatja a projektet, és az Egyesült Államok is igyekszik nyomást gyakorolni az európai országokra a gázellátás diverzifikálása és az orosz gázfüggőség csökkentése érdekében, elsősorban az Északi Áramlat 2, de a Török Áramlat projekt kapcsán is.

Az orosz gázt Délkelet-Európába szállító Török Áramlat második ágának nyomvonala szinte megegyezik a korábban a szintén az orosz Gazprom által tervezett Déli Áramlatéval, annál azonban jóval kisebb kapacitású lesz. Vlagyimir Putyin először 2014 decemberében ejtett szót a Török Áramlat terveiről, miután a Déli Áramlat projekt meghiúsult, az Obama-adminisztráció jelentős nyomására és Európai Bizottság ellenállása miatt, amelyek Bulgáriát és a többi országot az orosz tervek elutasítására presszionálták. Így 2014 júniusában Plamen Oresarszki akkori bolgár miniszterelnök bejelentette, felfüggesztik a vezeték építési munkálatait.

Háttér A Déli Áramlat gázvezeték éves kapacitása 63 milliárd köbméter lett volna, míg a Török Áramlat projekt keretében két vezeték épül meg, az egyik Törökország, a többi a délkelet-európai országok ellátását fogja szolgálni, az ágak egyenként évi 15,75 milliárd köbméteres kapacitásúak lesznek. Teljes hossza 1800 kilométer lesz, amelyből mintegy 930 kilométernyi hosszan a Fekete-tenger fenekén halad a vezeték; a vezeték első, Törökország ellátását szolgáló ága már csaknem elkészült. Amint arról a Portfolio beszámolt, a Gazprom novemberben döntött arról, hogy a Török Áramlat vezeték második ága Törökország felől Bulgárián és Szerbián keresztül Magyarországra és Szlovákiába is elér majd 2021/22-től. Bulgáriába és Szerbiába 2020-től, Magyarországra pedig 2021-től érkezhet orosz gáz az új útvonalon, az ukrán tranzitútvonal kiváltása pedig 2022-től válik lehetővé ezáltal. A Kommerszant értesülései szerint a Gazprom által az egyes országokkal aláírt szállítási szerződések értelmében Magyarország évente 4,7 milliárd köbméter gázt kap majd a vezetéken keresztül, míg Bulgáriába 4,8, Szerbiába 2, Szlovákiába 4,3, Ausztriába pedig 3,8 milliárd köbméter érkezhet 2022 októberétől.

Címlapkép: shutterstock
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
repules szegell iata GettyImages-1180597944