Városi legendák nyomában - Az igazság arról, hogyan zuhan a használt Teslák ára
Üzlet

Városi legendák nyomában - Az igazság arról, hogyan zuhan a használt Teslák ára

Portfolio
Sokszor hallottuk korábban, hogy azért sem érdemes új elektromos autó vásárlásában gondolkodni, mert ez a technológia még kiforratlan és könnyen lehet, hogy az energia tárolására használt akkumulátor néhány éven belül tönkremegy. Ennek a meghatározó alkatrésznek a cseréje pedig hatalmas költséget jelent, így egy használt elektromos autó sokat veszíthet újkori árából. Nos, ezt a városi legendát az Autolist.com legfrissebb tanulmánya megdöntötte, legalábbis ami a használt Teslákat illeti. Kiderült ugyanis, hogy a Tesla Model S és Model X sokkal jobban tartja az árát, mint a belsőégésű motorral szerelt riválisaik.

A Teslák tartják a legjobban az árukat

Annak ellenére, hogy a kedvezőbb áron megvásárolható Tesla Model 3 megjelent a piacon és a rivális gyártók sorra mutatják be tisztán elektromos meghajtású modelljeiket, a használt Tesla Model S-ek és Model X-ek kitartóan tartják árukat a használtautó piacon - írja az Autolist.com legfrissebb tanulmányában.

A tanulmányban az Autolisten szereplő mintegy 1,2 millió darab luxusszedánt vizsgálták, amelyből 35 442 darab volt Tesla Model S. A készítők az újkori listaárat, a használtpiaci átlagárat és a futásteljesítményt vették figyelembe és azt találták,

hogy a Tesla szedánja tartotta legjobban az árát, 50 ezer mérföld (durván 80 ezer kilométer) megtétele után csupán átlagosan 27 százalékkal ért kevesebbet, mint az újkori listaára.

A rivális gyártók modelljei közül a Mercedes S-osztály következett a sorban, amely átlagosan 33 százalékot veszített az értékéből, majd a Porsche Pananamera és a Lexus LS 460 következett. A legnagyobb árvesztést a Jaguar XJ szenvedte el, amely 50 ezer mérföldes futásteljesítménnyel átlagosan 45 százalékkal ért kevesebbet újkori áránál.

Városi legendák nyomában - Az igazság arról, hogyan zuhan a használt Teslák ára
A Tesla Model X és SUV riválisai között még jelentősebb volt a különbség az Autolist tanulmánya szerint, amelyben összesen 1,68 millió járművet vizsgáltak. Egy 50 ezer mérföldet futott Tesla Model X ugyanis átlagosan 23 százalékkal ért kevesebbet újkori listaáránál, míg a sorban második Lincoln Navigator esetében ez az érték 34 százalék volt. A szegmensen belül, ahol olyan konkurens modellek is szerepeltek, mint az Audi Q7-es, a Mercedes GL, vagy éppen a Range Rover, a legnagyobb értékvesztést a BMW X5-ös szenvedte el, ennek átlagos mértéke 37 százalék volt.

Nagyon nehéz időszakon van túl a Tesla

Az Autolist tanulmányában kitért arra is, hogy nagyon nehéz időszakon van túl a Tesla, a gyártás pokla után a kiszállítás poklát járta meg az amerikai elektromosautó-gyártó. Vezére, Elon Musk pedig egy meggondolatlan Twitter-üzenete miatt egyezségre kényszerült a tengerentúli tőzsdefelügyelettel, amelynek eredményeként büntetést kellett fizetnie és le kellett mondania elnöki tisztségéről.

Mindezek ellenére a Model 3 gyártását sikerült érdemben felpörgetnie a Teslának és az árazási stratégiájának (a legolcsóbb alapverziót nem lehet még kapni) köszönhetően a várakozásokat meghaladó bruttó marzsot is realizált járművein a harmadik negyedévben, amelyet döntően a fentieknek köszönhetően már nyereséggel tudott zárni.

Címlapkép forrása: MTI/Marjai János
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
bika wall street index tőzsde